BNC
Tanzanias heksejakt på homofile gjør at Norge bør stanse bistanden til landet, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til Vårt Land. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

Dagen-redaktør: Vil stanse Tanzania-bistand etter homoforfølgelse

Tanzanias heksejakt på homofile gjør at Norge bør stanse bistanden til landet, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til Vårt Land.

Av NTB og Bistandsaktuelt Sist oppdatert: 06.11.2018 07.10.53

Guvernør Paul Makonda i Dar es Salaam i Tanzania har bedt innbyggerne angi homofile fra og med mandag denne uka, slik at de kan pågripes. Det mener Dagen-redaktøren Norge bør reagere mot.

– Da må man bruke de 374 millionene i bistandspenger som et ris bak speilet, sier Selbekk til avisen.

Selbekk mener at Norge i mye større grad må bruk "stormaktsposisjonen" vi har når det gjelder bistand og bruke den økonomiske påvirkningskraften i saker som dette.

Samtidig har Tanzanias utenriksminister søndag 4. november uttalt at regjeringen tar avstand fra aksjonene som distriktsguvernøren i Dar es Salaams har varslet mot personer tilhørende seksuelle minoriteter.

 

Vil ikke kutte nødhjelp

Dagen-redaktøren legger til at han har «en viss» forståelse for nødhjelp som går til mennesker i nød. Han støtter derfor ikke kutt i slike prosjekter, men poengterer at det er mange ulike typer bistand Norge er med på.

– Det er særlig der man har prosjekter sammen med tanzanianske myndigheter, slik som infrastruktur, at man har en mulighet til å bruke økonomiske pressmidler, sier han.

KFUK-KFUM støtter Selbekk i å bruke bistanden som et pressmiddel. 

Guvernøren i Dar es Salaam har opprettet en ny gruppe som skal forsøke å få fatt i de homofile. Gruppa var varslet operativ fra og med mandag.

Makonda er kristen og en alliert av president John Magufuli, som tidligere har uttalt at homofili må fordømmes. Homofile tråkker på verdiene til både kristne og muslimer i Tanzania, ifølge guvernøren.

Homofili er ulovlig i Tanzania, i henhold til lover som stammer fra tiden da landet var en britisk koloni. Seksuelle handlinger mellom menn har en strafferamme på livsvarig fengsel.

 

Total bistand utgjør 7 prosent

Det framgår ikke hva Dagen-redaktøren legger i omtalen av Norge som en bistandsstormakt i Tanzania. Den totale internasjonale bistanden til Tanzania har de siste årene utgjort en stadig mindre andel av landets statsbudsjett etter hvert som landet har økt sine egne skatteinntekter.

Samtidig har landets president John Magufuli inntatt en svært egenrådig posisjon i forhold til bistandsgivere. 

Neste år vil den totale internasjonale bistanden utgjøre 7 prosent av landets statsbudsjett. Norges andel av dette er liten.

Norsk stat-til-stat-bistand til landet er på 120 millioner kroner i 2018, dvs. noen promille av total bistand til landet. Største post er tiltak innenfor miljø og energi. Samtidig ga Norge 80 millioner kroner via multilaterale kanaler. Verdensbanken er blant de store bistandsgiverne til landet.  

Distriktsguvernør i Dar es Salaam Paul Makonda annonserte en kampanje der innbyggerne denne uke skulle begynne å angi LHBTI-personer. Deretter skulle de pågripes, mente Makonda. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 06.11.2018 07.02.57 Sist oppdatert: 06.11.2018 07.10.53