Tambudzai Dube (57) bruker det ekstra soverommet i huset sitt som arbeidsrom. Foto: Jeffrey Moyo

Forvandler søppel til penger i Zimbabwe

Tambudzai Dube (57) samler plastavfall. Hun gjør søppel om til penger. Hun har skapt sin egen jobb og lager armbånd, vesker, smykker, kvinnesko og annet av plast- og papiravfall.

Av Jeffrey Moyo/ Harare Sist oppdatert: 22.05.2018 09.08.20

Jennie Williams, leder av Women of Zimbabwe Arise (WOZA), en organisasjon som kjemper for kvinners rettigheter i Zimbabwe, er imponert over hva Dube får til. 

– Tambudzai er en kvinne som har skapt historie gjennom å gjøre søppel om til verdisaker. Der andre ser møkk i plast- og papiravfallet som er spredd rundt, ser Tambudzai gull, sier Williams.

– Noen i lokalsamfunnet mitt visste ikke at det gikk an å gjøre det stort ved å resirkulere gammelt og uønsket materiale. Mennesker som tidligere pleide å se ned på meg, anser meg nå som et ikon, sier Dube.

Gjennom søppel som kjøpesenterkvitteringer og plastbeger har hun endret livet sitt til det bedre. Eventyret startet som en lek da hun var ei lita jente.

– Jeg begynte å lage ting av søppel da jeg gikk i femte klasse i 1972. Moren min var sykepleier, men er nå pensjonist. Hun var også kunstner, og det var hun som inspirerte meg. Jeg pleide å låne verktøyet hennes, hyssing og heklenåler, mens hun var på jobb slik at jeg kunne lage ting av plastavfall, sier Dube.

På en god dag kan Dube tjene 20 dollar gjennom salg av produktene hun har laget.

– På én måned kan jeg tjene 500 dollar eller mer. Hvis økonomien i Zimbabwe var mer stabil, ville det blitt mer, for i 2010 tjente jeg opptil 1500 dollar per måned, sier Dube.

– Denne jobben har endret livet mitt fullstendig, og jeg var i stand til å forsørge mitt sistefødte barn mens mannen min var arbeidsløs, legger hun til.

Takket være Dube vil livet til unge zimbabwiske personer som 30-årige Kingsley Chibwana aldri bli det samme igjen. Chibwana fikk opplæring av Dube og kan nå skape en inntekt av avfall.

– Takket være Dube har jeg blitt økonomisk selvstendig på grunn av resirkulering av plastavfall og papir som andre har kastet. Jeg er nå i stand til å omgjøre det til verdier, slik at jeg kan skaffe mat til hjemmet mitt, sier Chibwana.

Også miljøet har nytt godt av Dubes oppfinnsomhet med søppel som andre har kastet i Harares Waterfalls-område, hvor hun bor med familien sin.

– Plastavfallssamlere som Dube har rensket nærmiljøet for avfall som ellers hadde forsøplet området de bor i, sier Sandra Gobvu, kommunikasjonsrådgiver i den ikke-statlige miljøorganisasjonen Environment Africa.

Environmental Management Agency (EMA) i Zimbabwe hevder at det er penger å skaffe for mange zimbabwere som Dube hvis avfallet blir resirkulert på en innovativ måte.

– Søppelet som blir kastet i Zimbabwe, skaper muligheter for resirkuleringsindustrien. Avfall er søppel for noen, men for andre er det et råmateriale som kan brukes til å skape noe nytt. i EMA jobber vi med flere innovatører som har skaffet seg en jobb gjennom å bruke det andre ikke ser noen mulighet i. Vi kan hjelpe hverandre med å skape kontanter av søppel, sier Steady Kangata i EMA.

 

Publisert: 22.05.2018 09.08.20 Sist oppdatert: 22.05.2018 09.08.20