Tove R. Wang møter en ung mor på 13 år og hennes nyfødte barn utenfor en helseklinikk støttet av Redd Barna i Sierra Leone i 2013. - Barns situasjon i krig og konflikter blant de forhold som fortsatt gjør det viktig å jobbe for barns rettigheter, sier hun. Foto: Inge Lie / Redd Barna

Tove Wang gir seg etter 40 år i Redd Barna

Tove Wang har gitt beskjed til Redd Barna om at hun vil gå av som generalsekretær. Det skjer etter ni år som øverste sjef og 40 år som forkjemper for barns rettigheter.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 26.03.2018 04.20.02

1. oktober starter et nytt kapittel for Redd Barnas markante leder. Da går Tove R. Wang av som generalsekretær. Hun ønsker et litt roligere liv, etter mange tiår i internasjonalt arbeid og krevende lederjobber.

Som 24-åring begynte Tove Romsaas Wang som sykepleier i Jemen, før hun dro videre til Sri Lanka for Redd Barna.

Siden har hun vært tilknyttet organisasjonen. Utdanning for barn i konfliktområder har vært hennes store kampsak de senere årene. Hun har steget i gradene i Redd Barna, uten å ha framstått som noen karriereklatrer. Wang søkte ikke den ledige generalsekretærstillingen i 2009 da den ble utlyst. Hun måtte overtales. De ansatte ønsket henne.

 

I 1975 reiste Tove R. Wang ut som sykepleier i fredskorpset til Jemen. Hun var i Jemen til 1977. Foto: Privat

– Du begynte din utekarriere i Jemen for vel 43 år siden. Når du tenker tilbake til den tiden og ser på dette krigsherjede landet i dag, hva tenker du?

– Det er bare tragisk at barn i Jemen har det sånn som de har det nå. Jeg så barn dø regelmessig da jeg var der i to år, for mer enn 40 år siden. Årsaken var dårlig helse og kvinner som ikke hadde evne til å følge opp barna sine helsemessig. Og nå dør de av krig. Det er et sårbart land. Når krig kommer i tillegg så er det bare katastrofalt for sivilbefolkningen. Det er sjokkerende at man har ikke sett en bedring for barn på 40 år, og at man så blir satt tilbake av krig.

 

Store framskritt

– Er ikke dette et generelt utviklingstrekk? Redd Barna jobbet mye for å få til FNs barnekonvensjon, men når man ser på barns situasjon i verden i dag, kan man spørre: Har det vært til noen nytte?

­–  Barn har det bedre i dag enn for ti eller 20 år siden. Det er langt flere barn som overlever. Det er langt flere barn som begynner på skole, og som lærer. Barnekonvensjonen som kom i 1989, har virkelig satt fokus på at barn er individer med egne rettigheter. Jeg mener det har skjedd masse, masse positivt. Men for barn som er rammet av krig og konflikt så ser vi at det fortsatt ikke er mye respekt for internasjonale konvensjoner og Barnekonvensjonen, sier Wang.

 

Mishandling av barn i krig

Situasjonen for disse barna er dyster. 1,3 milliarder barn bor i land rammet av konflikt. En av seks bor mindre enn 50 kilometer fra der kamper forekommer, viser ny forskning fra fredsforskningsinstituttet PRIO. Tallet har økt jevnt siden år 2000.

– Måten barn behandles i krig og konflikt er for meg uforståelig. Vi har sett hvordan barn kynisk og strategisk brukes i krigføring. Hvis det er en sak som opprører meg mest i verden så er det akkurat det. Barnesoldater har vi hatt i mange tiår. Men seksualisert vold brukes mer. Vi ser at barn brukes som selvmordsbombere. Vi ser at barn brukes som skjold. Skoler brukes som strategiske utskytningsramper av væpnede grupper. Barn blir de første som sendes ut i minelagte områder. Det finnes ikke lenger grenser som ikke er tråkket over hva gjelder bruk av barn i krig. 

– Det har likevel vært en del seirer gjennom årene?

– Antall barn som dør er redusert kraftig. Vaksineprogrammene har hatt enorm virkning på barns overlevelse. Man har bygd mer universelle helsesystemer, selv om det er et langt stykke å gå, men mye er gjort. Reduksjon i fattigdom har klart bidratt til at barn har det bedre. Men vi har nå en viktig agenda, at alle skal med, som ligger i FNs bærekraftsmål. Hva må til for at de som har minst skal tas med i utviklingen?

Wang er bekymret for at gapet mellom fattig og rik øker i flere land.

– Vi må ta fatt i de som har det verst. Du kan ikke tro at velstand skal «trickle down» når gapet er stadig økende. Da må man begynne å jobbe både nedenifra og opp, og ha økonomisk samfunnsutvikling.

 

Helhetlig tilnærming

– Du har de siste årene vært veldig opptatt av utdanningsfeltet. Hvor er det blitt av sykepleieren Tove Wang?

– Helsearbeideren Tove Wang har vært holdt veldig godt levende i alle disse årene. Det har blant annet å gjøre med at barn som har dårlig tilgang på mat og ernæring - eller dårlig stimulering - vil ha et svakt utgangspunkt for å lære. Et barn må sees helhetlig. Å ha en helsebakgrunn har vært en utrolig ballast for meg i arbeidet med barn. Jo mer marginalisert et barn er, jo mer behov er det for en helhetlig tilnærming. Helse, utdanning og ernæring henger sammen. Med min bakgrunn kan jeg gå inn i en flyktningleir eller en landsby og ganske fort få overblikk over ernæringssituasjonen og hvordan barn har det.

 

Tove R. Wang snakker om verdien av utdanning under Oslo Education Summit  sommeren 2015 som den norske regjeringen og FN arrangerte. Fra venstre: (alle titler er dåværende) EU-kommissær Christos Stylianides, utdanningsminister Elias Bou Saab fra Libanon, Pakistans statsminister Muhammed Sharif, (Tove R. Wang), FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres, direktør i Unicef Anthony Lake og vise-utviklingsminister i Canada Malcolm Brown.  Foto: Philip Crabtree/Redd Barna.

– Ditt arbeid spenner fra besøk i fattige landsbyer til toppmøter med verdens ledere. Hvor trives du best?

– De gode minnene jeg kommer til å ta med meg er fra møtene med folk i landsbyene eller i flyktningleirene. Barn som jeg har truffet der de bor. Det gir meg mest. Men samtidig er det å kunne snakke med ledere i FN eller ha samtaler med Gordon Brown (som leder en utdanningskommisjon, red. anm) svært viktig. Det å ha en påvirkning på alle nivåer gjør jobben veldig meningsfull og spennende. Poenget er at du ikke bare skal skape endring for 200 barn der og 3000 barn der, du ønsker å påvirke den globale agendaen. Det er et privilegium å bevege seg opp og ned i disse lagene.

 

Politisk vilje avgjør

– Har du fundert mye på makt og utøvelse av makt?

– Jeg har fundert mye på hvor viktig politisk vilje er. Hvis myndighetene ikke har politisk vilje til å gjøre det vi mener er viktig for barn, så er det en kjempehindring for å komme videre.

– Det jeg ikke skjønner er at verdens overordnede styringsmekanismer, ta FNs sikkerhetsråd for eksempel, ikke har mer gjennomslagskraft for å beskytte barn i verden. Det er ingen muskler som kan brukes til å beskytte barn, selv om det er dokumentert hvor ille det står til spesielt for barn i krig og konflikt. Det at enkelte myndighetspersoner valser over sin egen befolkning er helt uforståelig. Ta Sør-Sudan som eksempel.

– Det betyr ikke at man gir opp. Man må bare gjøre det man kan for å skape en bedre situasjon for menneskene vi som hjelpeorganisasjon klarer å nå fram til. Det morsomste er når vi har god samhandling med myndighetene både lokalt og nasjonalt og får til ting sammen for barn. Vi har også eksempler på det. Arbeidet i Kambodsja på utdanning begynner å monne.

 

Ni år som toppsjef

– Hva skal du gjøre med all ditt engasjement når du går av i oktober?

– Det skal jeg finne ut av. Jeg skal være fullt ut på jobb fram til 1. oktober. Så skal jeg ta meg en pause. Det er ikke vanskelig å finne gode ting å bruke tida si på. Jeg har lyst til å trappe litt ned. Jeg blir 66 i august, og har vært generalsekretær i ni år og har vært i Redd Barna i til sammen 40 år. Jeg har lyst til å sette strek mens jobben fortsatt er gøy og viktig, sier Tove R. Wang.

 

Generalsekretæren låner boka til en gutt på en midlertidig skole nord i Nigeria i 2017.  Foto: Redd Barna

Foto:

Barn misbrukes kynisk og strategisk i krigføring. Dette er den saken som opprører meg mest i verden.

Tove R. Wang, generalsekretær

Sri Lanka var det første stedet der Tove R. Wang jobbet for Redd Barna. Hun slutter nesten nøyaktig 40 år etter at hun begynte. Foto: Redd Barna

Gordon Brown om Tove Wang

Tove Wang has been a tireless advocate for children’s rights all her life and particularly during her tenure at Redd Barna.

Her relentless focus on delivering better opportunities for children everywhere has not only had a profound impact on the children who she serves, but been an inspiration to all who have had the privilege and pleasure of working with her.  Her commitment to education for all — especially her pioneering work for the education of children in emergencies — will have a lasting and profound impact on generations of young people across the globe. 

- Rt. Hon Gordon Brown, United Nations Special Envoy for Global Education; Former Prime Minister of the United Kingdom 

Tove R. Wangs arbeidsliv:

  • Hun er født i Oslo, ble utdannet sykepleier i 1974, helsesøster i 1978 og tok en mastergrad i internasjonal helse på Johns Hopkins University i 1982.
  • Hun arbeidet som sykepleier ved Rikshospitalet i Oslo 1974 - 1975 og for FN/WHO i Jemen fra 1975 til 1977.
  • Hun begynte å jobbe for Redd Barna i Sri Lanka i 1978 og fortsatte å arbeide i Redd Barnas utlandsavdeling i Norge fra 1982 til 1994 som programkoordinator, konstituert leder for utenlandsavdelingen og deretter avdelingsleder.
  • Wang var Redd Barnas stedlige representant i Zimbabwe fra1991 til 1993
  • Hun var Redd Barnas assisterende generalsekretær 1994 til 2009.
  • Siden januar 2010 har hun vært generalsekretær i Redd Barna i Norge.
  • Fra 2005 til 2010 ledet Tove Romsaas Wang internasjonale Redd Barnas første globale kampanje Rewrite the Future (ABC redder barna på norsk), som bedret utdanning for 10 millioner barn i 20 konfliktutsatte områder og land. Kampanjen resulterte i 1,7 millioner nye skoleplasser.
  • I dag er hun også styreleder for internasjonale Redd Barnas globale utdanningssatsing.

Kilde: Redd Barna

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 26.03.2018 04.20.00 Sist oppdatert: 26.03.2018 04.20.02