Sikkerhetsstyrker ankommer Redd Barna-kontoret i Jalalabad i Afghanistan onsdag morgen.

Foto: NTB scanpix

Afghanistan: Fire Redd Barna-ansatte drept

Redd Barna fordømmer angrepet mot organisasjonens kontor i Jalalabad i Afghanistan. IS sier de sto bak terroren som også skadet 25 mennesker.

Av NTB Sist oppdatert: 24.01.2018 07.49.10

Oppdatert:

Redd Barna melder i dag i en pressemelding at enda en av deres ansatte ble drept under gårsdagens angrep i Jalalabad, Afghanistan. Identiteten hans har blitt bekreftet i dag, og det var en ung mann i 20-årene som ble funnet drept under det andre grundige søket i huset i går.  
 
Dette betyr at Redd Barna har mistet fire ansatte i angrepet i Jalalabad. Den ene var sikkerhetsvakt og to arbeidet i programavdelingen, blant annet med skolegang til afghanske barn. Tre var familiefedre som etterlater seg barn og enker.
 
– Vi sørger i dag over fire modige og dedikerte kollegaer, sier Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

– Samtidig fordømmer vi angrepet og er urolige for at hjelpearbeidere i økende grad er mål for angrep.
 
Redd Barna har innstilt alt hjelpearbeid i Afghanistan inntil videre, men vil gjenoppta arbeidet så raskt som mulig.

Angrepet mot hjelpeorganisasjonens kontor startet klokken 9 onsdag morgen da en selvmordsbomber sprengte seg i et kjøretøy utenfor bygningens inngangsport. Deretter stormet fire angripere bygningen, som de beleiret i ti timer før angrepet ble bekreftet avsluttet klokken 19. Alle fem angriperne ble drept.

 

Desperate meldinger

Det er ikke kjent om det var utenlandske statsborgere i bygningen da angriperne slo til, men det er ingen nordmenn i området, opplyser kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Ifølge Al Jazeera var det snakk om minst fem angripere, og flere av dem tok seg inn i bygningen. Redd Barna-ansatte inne i bygningen bekreftet dette i desperate meldinger.

– Jeg kan høre to angripere … de leter etter oss, skrev en Redd Barna-ansatt i en melding på WhatsApp.

– Be for oss … gi sikkerhetsstyrkene beskjed, tryglet mannen.

 

Reddet ut

Øyenvitner forteller til afghanske Tolo News at det ligger en barneskole tett ved Redd Barna-kontoret, og barna ved skolen ble sett løpende fra området da angrepet startet.

Mohammad Amin befant seg inne i bygningen da angriperne slo til. Han ble såret og forteller fra sykesenga om opplevelsen:

– Vi løp for å komme oss i sikkerhet, og jeg så en væpnet mann avfyre en panserverngranat mot hovedporten. Jeg hoppet ut av et vindu, forteller han.

46  ansatte ble reddet ut fra kontorbygget av afghanske sikkerhetsstyrker mens angrepet fremdeles pågikk, ifølge myndighetene.

Ifølge en Redd Barna-ansatt i Jalalabad jobber det rundt 100 personer der, men det er ikke kjent hvor mange som var i bygningen da angriperne slo til.

 

Fordømmer

Redd Barna fordømmer på det kraftigste angrepet.

– Vi er sjokkert og forferdet over vold som utøves mot våre ansatte i Afghanistan – ansatte som dedikerer seg til humanitært arbeid og er forpliktet til å bedre livet og situasjonen for millioner av barn i hele landet, heter det i en uttalelse fra Redd Barna.

Redd Barna stanser inntil videre alt arbeid i Afghanistan og stenger alle sine kontorer i landet som følge av angrepet.

Det afghanske presidentkontoret fordømmer også angrepet og lover å øke sikkerheten for utenlandske bistandsorganisasjoner i landet.

 

Islamsk Stat

IS sier via sitt propagandaorgan Amaq at angrepet var rettet mot britiske og svenske organisasjoner, samt den afghanske regjeringen. Det melder SITE, et amerikansk nettsted som overvåker ytterliggående islamistgrupper. I uttalelsen fra IS heter det også at Redd Barna tilhører «korsfareren FN og har til hensikt å utdanne kvinner og konvertere muslimer til kristendommen».

Analytiker Borhan Osman i International Crisis Group sier at ekstremistgrupper som IS pleier å se på utenlandske organisasjoner som de kulturelle fløyene av «det vestlige militærkorstoget mot muslimer i Afghanistan».

– For disse ekstremistene er ikke utenlandske hjelpeorganisasjoner involvert i humanitært arbeid, men i etterretningsarbeid, misjonsarbeid og aktiviteter som har til hensikt å skade afghanernes moral, sier Osman.

Arne Strand på vei til Norge

Arne Strand, som ble såret i hotellangrepet i Kabul lørdag, er på vei til Norge. Han blir transportert rett til Haukeland sykehus. 

Det opplyser direktøren ved Christian Michelsens institutt (CMI), Ottar Mæstad til NRK.

Tilstanden for den norske CMI-forskeren Arne Strand er bedre etter at han ble skadd under et angrep på et hotell i Kabul i helgen, opplyser arbeidsgiveren.

Strand, som er assisterende direktør på CMI, var på arbeidsreise i Afghanistan. Han har i flere år forsket på Afghanistan og befant seg på Intercontinental-hotellet da det ble angrepet av Taliban i Kabul lørdag kveld. Seks væpnede menn angrep hotellet og jaktet på utlendinger opp gjennom etasjene.

CMI gir ingen detaljer om hva slags skader Strand ble påført i forbindelse med angrepet.

– Han vil trenge ytterligere medisinsk oppfølging etter hjemkomst og vil ikke være tilgjengelig for pressen med det første, opplyser CMI.

©NTB

Publisert: 24.01.2018 07.49.10 Sist oppdatert: 24.01.2018 07.49.10

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.