Er vannet du drikker rent? Nå kan en revolusjonerende oppfinnelse sørge for at vi unngår infiserte dråper. Det kan redde liv og helse til mange – over hele verden.

Foto: UN Photo/Tim McKulka

Papirbiten som kan redde liv

Er vannet infisert kan liv og helse ryke. Nå har forskere i England utviklet en teknisk avansert papirbit som kan avsløre vannets hemmeligheter – før vi drikker det.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 31.01.2018 10.03.24

Tilgangen til rent vann er kritisk i verden:

  • 840 millioner mennesker har ikke tilgang til rent vann
  • hvert minutt dør det et barn på grunn av manglende tilgang til vann

Også de fleste hjelpearbeidere har kjent på det; rumlingen i maven, smertene som tar tak i tarmsystemet. Og deretter et desperat behov for en latrine. Dårlig vann er ofte årsaken. Nå har forskere ved Universitetet i Bath kommet frem til en revolusjonerende metode som kan redde tusenvis av menneskeliv. En bærbar, billig og enkel metode som gjør at folk kan sjekke hvorvidt vannet de drikker er infisert eller ikke.

Papirbiten veier ikke mer enn et gram. Den har ultratynne karbonelektroder og et tynt lag av ”elektriske” bakterier. Ved å dyppe den ned i vannkilden vil den gi utslag på om vannet er forurenset eller ikke.

– Dette er en revolusjonerende måte for å teste vann på brukerstedet. Metoden er lett og betjene, den er rask og den er rimelig, sier Mirella Di Lorenza som står i spissen for prosjektet på Bath University til The Telegraph.

 

Vannkrise

FNs bærekraftsmål nummer 6 er å sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle, med delmål om å sørge for allmenn og likeverdig tilgang til trygt drikkevann til en overkommelig pris for alle innen 2030.

Det skal holde hardt: En av de største utfordringene vi står overfor er hvordan sikre mat og vann til 9 milliarder mennesker i 2050. FN  anslår at vi da må produsere 60 prosent mer mat, mens behovet for rent vann ventes å øke med 55 prosent.

”Bærekraftsmålet om vann og sanitær vil ikke bli nådd dersom det økonomiske ambisjonsnivået og innsatsen ikke styrkes betydelig. Globalt er det et årlig finansielt underskudd på 114 millioner amerikanske dollar, dersom man skal kunne klare å sikre retten til vann og sanitær til alle innen 2030. ”

Det kommer frem i rapporten ”Financing universal water, sanitation and hygiene under the sustainable development goals” fra Verdens helseorganisasjon (WHO - 2017).

 Professor Di Lorenzo mener at oppfinnelsen i Bath er et lite skritt på veien med å sikre verdens befolkning tilgang til rent drikkevann. Og alle gode tiltak trengs.

 

Vann og fred

FNs generalsekretær António Guterres advarte i fjor om at minst en firedel av verdens befolkning vil bo i land med «kronisk eller tilbakevendende» mangel på rent vann. Han sa til Sikkerhetsrådet at presset på vanntilgang allerede øker i alle regioner og  la til at tre firedeler av de 193 medlemslandene deler elver eller innsjøområder med sine naboland, ifølge NTB.

–Vann, fred og sikkerhet er uløselig knyttet. Uten effektiv styring av våre vannressurser, risikerer vi økt konflikt mellom samfunn og sektorer og  økte spenninger mellom nasjoner, sa Guterres.

Så vil det vise seg om papirbiten fra Bath kan avhjelpe verdens vannkrise. For verdens fattige. Hjelpearbeidere. Og turister. Professor Janet Scott ved Universitetet i Bath mener oppfinnelsen viser hvordan verden går fremover om fagfolk jobber på tvers av profesjoner.

– Dette er et godt eksempel på hvordan forskere og ingeniører som jobber tett sammen, kan utvikle nyttige teknologier med potensial til å påvirke liv til mennesker globalt.

 Slik ser de tekniske tegningene av vannprøve "papiret":

Publisert: 31.01.2018 09.57.22 Sist oppdatert: 31.01.2018 10.03.24

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.