Afghanistans president Ashraf Ghani sier under onsdagens giverlandskonferanse i Genève at landet har utnevnt et team som skal forhandle om fred med Taliban. Foto: UN Photo

Afghanistans president vil fredsforhandle med Taliban

Afghanistans president Ashraf Ghani har utnevnt en delegasjon på tolv personer som skal forsøke å forhandle fram en fredsavtale med Taliban.

Av NTB Sist oppdatert: 28.11.2018 14.25.02

– Jeg er fornøyd med å kunne erklære at vi har tegnet et veikart for fredsforhandlinger etter flere måneders intensiv rådføring med medborgere rundt om i landet, sa Ghani under den internasjonale giverkonferansen for Afghanistan i Genève onsdag.

Veikartet legger opp til en stegvis prosess som skal munne ut i et åpent og demokratisk samfunn som respekterer kvinners rettigheter – en ambisjon som trolig er fremmed for den væpnede islamistbevegelsen Taliban.

Forhandlingsteamet skal ledes av presidentens stabssjef Abdul Salam Rahimi, og består både av menn og kvinner, opplyser Ghani.

– Presidentvalget til våren vår er sentralt for at fredsforhandlingene skal lykkes. Det afghanske folk trenger en demokratisk valgt regjering med mandat til å ratifisere og implementere fredsenigheten og lede forsoningsprosessen, sa han.

 

Advarsel

I tillegg til kravet om at Taliban må respektere kvinner og grunnloven, advarte Ghani gruppa mot å opprettholde båndene til al-Qaida.

– Ingen væpnede grupper med tilknytning til transnasjonale terrornettverk eller kriminelle grupper får delta i den politiske prosessen, sa Ghani.

– Vårt tilbud om fred er uten forbehold, vår fred er imidlertid forbeholdt respekt for vårt samfunn, fortsatte han.

 

Øker bidraget

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant deltakerne på onsdagens giverlandskonferanse, der målet var å gjøre opp status for det humanitære arbeidet 17 år inn i konflikten med Taliban.

I 2016 lovet Norge til sammen 700 millioner kroner i humanitære bidrag til Afghanistan fram mot 2020, og under årets konferanse lovet Eriksen Søreide å øke bidraget for 2018 med 48 millioner kroner.

– Den humanitære situasjonen i Afghanistan er nå ekstra krevende på grunn av tørken. Vi har derfor i dag besluttet å trappe opp den humanitære hjelpen til blant annet internt fordrevne og de som er rammet hardest av tørken, opplyser Eriksen Søreide til NTB.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.11.2018 14.25.02 Sist oppdatert: 28.11.2018 14.25.02