På markedet i Mbandaka handler folk ape-kjøtt og annet såkalt «bush-meat» som antas å kunne spre ebolaviruset. Det er bekreftet omkomne både her og i landsbyen Bikoro der utbruddet ble oppdaget. Så langt kan 25 mennesker være omkommet, men Leger uten grenser tror det skal være mulig å stoppe smitten. Foto: EPA / NTB scanpix

Lette etter kolera, fant ebola

– De som kommer tidlig til behandling har større sjanse for å overleve, sier Leger uten grensers Mari Nythun Sørlien. Hun er i DR Kongo for å stoppe det siste ebola-utbruddet.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 31.05.2018 11.16.11

– Utbruddet i Vest-Afrika for noen år siden var av en helt annen dimensjon enn det vi har her nå. Jeg er optimistisk for at vi skal klare å stoppe viruset denne gangen.

Det sier Leger uten grensers Mari Nythun Sørlien på telefon fra landsbyen Bikoro i DR Kongo. Hjelpeorganisasjonen har de siste ukene jobbet med kongolesiske helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO) for å kontrollere det pågående ebolautbruddet, blant annet med en ny vaksine.

– Vaksinen blir nå brukt for å minimere sjansen for spredning blant helsearbeidere og andre som har vært i kontakt med ebola-pasienter, sier Nythun Sørlien.

WHO har registrert 35 bekreftede ebola-tilfeller siden det ble erklært et nytt utbrudd i det sentralafrikanske landet 8. mai. Av disse er tretten døde.

Men helsemyndighetene i landet frykter at tallene er høyere. Med ubekreftede tilfeller, altså syke mennesker som enda ikke har fått påvist ebola ved blodprøve, kan minst 54 mennesker være smittet og 25 døde.

Mari Nythun Sørlien mener forskjellen fra det store utbruddet i Vest-Afrika for tre år siden, er at det nå finnes flere erfarne helse- og feltarbeidere som kan bistå.

– Jeg tror vi skal klare å isolere smittede og stoppe utbruddet, men det er klart at situasjonen kan endre seg raskt når det handler om virus-smitte.

 

Seks friskmeldte

I og rundt landsbyen Bikoro, der Nythun Sørlien befinner seg når hun snakker med Bistandsaktuelt, er nå 14 mennesker til behandling. Seks personer er allerede friskmeldt, men hun understreker likevel at situasjonen er uoversiktelig.

– Jeg er i det hardest rammede området. På sykehuset her i Bikoro har vi nå elleve pasienter, i tillegg er det tre personer i et transitt-senter vi har opprettet utenfor byen, slik at de som ankommer fra landsbyer ute i jungelen undersøkes der først.

Nythun Sørlien forteller at det er påvist ved blodprøver at de seks friskmeldte fra sykehuset i Bikoro ikke lenger har viruset i kroppen.

– De som kommer tidlig i sykdomsforløpet til behandling har lettere for å overleve. Også er forebyggende tiltak svært viktig for at vi skal klare å stoppe dette.

Hun forteller at det var et MSF-team på oppdrag for å sjekke et mulig kolera-utbrudd som først forstod at en ny ebola-epidemi kunne være i emming:

– De var i en landsby der den lokale presten fortalte at det hadde vært flere dødsfall. Etterhvert fikk man bekreftet at det dreide seg om ebola, og da det første tilfellet ble rapportert fra millionbyen Mbandaka ble det krisestemning.

 

To meters avstand

Mari Nythun Sørlien er del av Leger uten grensers ebola-respons for femte gang. I 2014 og 2015 var hun i både Guinea og Sierra Leone da utbruddet i flere land i Vest-Afrika gjorde at verden holdt pusten.

Antropologen, som har spesialisert seg på helseinformasjon og forebyggende tiltak, var også i DR Kongo i fjor, da det ble stadfestet et mindre utbrudd. Nå reiser hun rundt for å finne personer ebola-pasienter har vært i kontakt med. Samtidig jobber hun med å informere lokalsamfunn om hva de må gjøre for å unngå å bli smittet.

I tillegg til i Bikoro er Leger uten grenser også til stede i millionbyen Mbandaka, og har team på jobb i avsidesliggende områder i Itipo og Iboko. Her blir mistenkte ebola-pasienter isolert og behandlet til man får bekreftet eller avkreftet smitte.

– Hovedsaken er å få isolert de syke, slik at smitten ikke blir spredt. Det er vi godt i gang med. Jeg reiser mye rundt i ulike landsbyer for å undersøke rykter om nye tilfeller og ta blodprøver av mulige pasienter.

Hun sier at de som rammes av sykdommen naturlig nok synes det er svært tungt.

– De syke er nok redde. I tillegg er det en belastning at de må isoleres. Når man er syk er det klart man ønsker å ha de nærmeste rundt seg, så jeg prøver i størst mulig grad å legge til rette for besøk i et avgrenset besøksområde hvor pasienter og familie kan snakke sammen med to meters avstand.

Det viktigste er å få isolert de syke, slik at smitten ikke blir spredt. Vi er godt i gang

Mari Nythun Sørlien, på jobb for Leger uten grenser (MSF) for å stoppe det pågående ebolautbruddet i Bikoro i DR Kongo.

Vaksine kan minimere spredning

Ebola-vaksinen som nå blir brukt for å hindre spredning er fremdeles ikke godkjent for generell bruk, men godkjent av kongolesiske myndigheter.

For å unngå spredning bruker man, ifølge Leger uten grenser, en vaksine-strategi som går ut på å identifisere de som har ebola og deretter finne de menneskene pasienten har vært i kontakt med.

Helsearbeidere vaksineres

Derfor blir helsearbeidere som jobber med ebola-pasienter eller befinner seg i områder hvor viruset har blitt oppdaget tilbudt vaksine. Det samme gjelder de menneskene som ebola-pasientene har vært i kontakt med, i tillegg ofte også deres nærmeste som familie, naboer, kollegaer og venner.

– Basert på tidligere tester mener vi vaksinen er helt sikker å bruke under dette utbruddet. Ettersom vaksinen ikke godkjent for generell bruk, vil vi følge nøye med på de menneskene vi vaksinerer, sier lege Micaela Serafini i Leger Uten Grenser.

Tester viser at vaksinen vil ha store helsemessige fordeler for de som er i risiko for å få viruset.

– Likevel er det viktig å poengtere at vaksinering bare er én del av kampen mot ebolautbruddet, og at det først og fremst er helt avgjørende at man nå identifiserer pasienter og de som var vært i kontakt med dem, sier Serafini.

Norsk ebolabistand

Norske myndigheter har besluttet å bidra med ti millioner kroner til Verdens Helseorganisasjons (WHOs) respons til det pågående ebolautbruddet.

Norge har tilgjengelig utstyr og kompetanse for sikker transport av pasienter med høy risiko for smitte, og Regjeringen har derfor besluttet å donere utstyr, samt sette sammen team for smittevern-opplæring av personell for WHO i DR Kongo. Norske myndigheter vurderer å trappe opp bistanden om smittesituasjonen forverres.

– Medisinsk beredskap og rask internasjonal respons på ebolautbruddet er avgjørende for å unngå en ny epidemi, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Publisert: 31.05.2018 11.16.10 Sist oppdatert: 31.05.2018 11.16.11