Folk i Zimbabwe ble lovet bedre tiden etter valget i juli. Økonomien er bare blitt verre. Torsdag var det nye demonstrasjoner i Harare. Foto: Jeffrey Moyo

Masseprotest  mot regjeringen i Zimbabwe

Økende fattigdom og store økonomiske problemer samlet 12 000 demonstranter i Zimbabwes hovedstad, Harare torsdag. Med åpne hender, symbolet til opposisjonen, krevde de at det etableres en samlingsregjeringen for å løse de mangfoldige krisene i landet.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 29.11.2018 14.41.02

Folk fra alle samfunnslag begynte tidlig på dagen å samle seg på Den afrikanske enhetsplassen like ved parlamentet i Harare.

– Vi ønsker en økonomi som virker. Personlig bryr jeg meg ikke om hvem som styrer så lenge det ikke er ZANU/PF (regjeringspartiet. red. anm.), sier Leonard Zilawe (26) til Bistandsaktuelt.

Landet mangler valuta både for å kunne importere varer og for å betale lønn til statsansatte.

Nelson Chamisa, lederen for opposisjonspartiet Movement for Democratic Change ledet demonstrasjonen. Han var kledd utelukkende i hvitt.

– Det hvite viser at vi er for fred. Vi ønsker ikke vold eller å angripe noen. Vi er alle zimbabwere som gjennom fredelige midler ønsker å gjenopplive landets økonomi fra døden, sa Denford Ngadzioe, en lokalpolitiker fra MDC.

 

Fryktet vold

«Hvem ga ordren om å skyte ubevæpnede sivile», stod det på en av plakatene i demonstrasjonen.

Det var en henvisning til at soldater åpnet ild mot demonstranter 1. august i år etter offentliggjøringen av valgresultatet som bekreftet at den sittende presidenten Emerson Mnangagwa ble gjenvalgt. Seks personer ble drept.

En pågående granskning av hendelsen har vist at soldater forsøkte å dekke over det som hadde skjedd. Ingen i regjeringen eller sikkerhetsstyrkene har villet ta ansvar for det som skjedde og har heller forsøkte å legge skylda på opposisjonen. MDC har ennå ikke akseptert valgresultatet, og lot være å reise seg da Mnangagwa åpnet parlamentet nylig.

– Vi ønsker en overgangsstyre for å erstatte ZANU/PF-regjeringen for å kunne styre landet ut av den økonomiske og politiske krisen, sa Chamisa til sine tilhengere.

– Zimbabwe vil aldri kunne bevege seg framover med Mnangagwa, vi vil måtte bevege oss forbi han, sa Chamisa.

Observatører var overrasket over størrelsen på demonstrasjonen i Harare.

– Tusenvis trosset regnet for å be om reformer. Politikerne må komme sammen for å løse problemene, sier Rashweat Mukundu, tidligere direktør for Media Institute of Southern Africa.

Regjeringspartiets ungdomsbrigade hadde varslet at de skulle ha en «rengjøringskampanje» i byen torsdag. Mange fryktet at det ville føre til voldelige sammenstøt, men det skjedde ikke.

 

Publisert: 29.11.2018 14.41.02 Sist oppdatert: 29.11.2018 14.41.02