– For å ivareta troverdighet som miljønasjon, oljenasjon og bistandsaktør, er Norge nødt til å bidra til oppryddingen på Sèmè-feltet, sier Anja Bakken Riise. Foto: Espen Røst

FIVH: Mener Norge allerede har innrømmet ansvar

Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise avviser at ansvaret for en norskbygd «tikkende miljøbombe» i Benin handler om juss, slik Utenriksdepartementet framholder.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 19.09.2018 10.39.31

– Norge tjener i dag mer penger på olje i Afrika enn vi gir i bistand. Selv om Norge opplever seg som et gavmildt land som gir mye bistand, er vi større på olje. Det gir oss et klart moralsk ansvar for å rydde opp etter tidligere oljeprosjekter i Benin, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender (FIVH).

Miljø- og solidaritetsorganisasjon rettet søkelyset mot de rustende oljeplattformene i Benin allerede i 2009. Ifølge Bakken Riise ble Framtiden i våre hender den gang lovet av norske myndigheter «at de skulle undersøke saken».

– Dessverre har lite skjedd, og plattformene er mer falleferdige nå enn da.

 

En «tikkende miljøbombe»

Bistandsaktuelt skrev i siste utgave om hvordan fire oljeplattformer – bygget i Norge på 80-tallet – fortsatt står og forfaller utenfor kysten av Vest-Afrika.

Med bistand fra Norge og Verdensbanken skulle Benin utvinne sine oljeressurser sammen med det norske oljeselskapet Saga Petroleum. Oljeriggene ble i hovedsak produsert i Norge og finansiert gjennom lån Benin tok opp gjennom det statlige norske Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK).

Avtalene var del av den såkalte skipseksportkampanjen som hadde som formål å få oppdrag til en presset norsk verftsindustri. Lånene ble slettet rundt årtusenskiftet, men fortsatt sitter det fattige landet igjen med det FN Miljø (UNEP) mener kan utvikle seg til en miljøkatastrofe.

Knut Arild Hareide har i etterkant av reportasjen sendt et skriftlig spørsmål til utviklingsminister Nikolai Astrup der han spør hvordan regjeringen vil forholde seg til de gjentatte henvendelsene fra Benins myndigheter om rydde-hjelp.

«Norge er innstilt på å være med i videre diskusjon med Benin og det internasjonale samfunn om hvordan man sammen kan finne en god løsning i denne saken», har utviklingsminister Nikolai Astrup skrevet i sitt svar til KrF-lederen. Men overfor Bistandsaktuelt har statssekretær i utenriksdepartementet Jens Frølich Holte avvist at Norge har et «juridisk ansvar», fordi «Benin inngikk en avtale med Saga Petroleum, ikke med den norske stat»

 

– Har akseptert et moralsk ansvar

– Kanskje har vi ikke juridisk ansvar for oljeplattformene. Men for å ivareta troverdighet som miljønasjon, oljenasjon og bistandsaktør, er Norge nødt til å bidra til oppryddingen på Sèmè-feltet. I realiteten betyr det å bidra med penger og kompetanse, sier Anja Bakken Riise og påpeker at det er billigere å rydde opp før enn etter et eventuelt oljeutslipp skulle ramme Guinea-bukta.

– Norske myndigheter henviser til at «Saga ble kastet ut» fra Benin og mener at det fratar Norge et juridisk ansvar. Hvorfor mener du det er en feil tilnærming til problemstillingen?

– Problemet er ikke juridisk, men etisk og moralsk. Utbyggingen av Seme-feltet var del av en tiltakspakke for å gi norske verft oppdrag. Norske myndigheter har selvfølgelig ikke et juridisk ansvar, i og med at Norge ikke inngikk i den opprinnelige avtalen mellom Saga Petroleum og Benin. Når man bruker argumentet med at Saga ble kastet ut, dreier det seg om å forsøke å fjerne det moralske ansvaret.

Bakken Riise mener argumentasjonen er «et forsøk på å overlate det moralske ansvaret til lille Benin som var så frekk å kaste ut Norge».

– Norge har allerede etter mye kritikk og lang kamp fra Slett U-landsgjelda slettet gjelden som Benin inngikk med Norge for å bygge ut oljefeltet. På den måten har Norge allerede akseptert et moralsk ansvar. Og det ansvaret er ikke blitt mindre ettersom rusten spiser seg lenger inn i rigger og brønner.

Norge og Benin:

  • Med bistand fra Norge og Verdensbanken skulle Benin utvinne sine oljeressurser i Guinea-bukta, og inngikk avtale med Saga Petroleum. Det norske selskapet bygget ut Sèmè-feltet rett utenfor Benins kyst og skulle drive det på vegne av landets myndigheter. Oljeriggene som i dag står og ruster, ble i hovedsak produsert i Norge og finansiert gjennom norske lån.
  • Etter få års drift ble Saga Petroleum kastet ut av landet i 1985. Kontrakten ble overført til Pan Ocean som lovet større produksjon og avkastning, men som aldri klarte å oppfylle løftene. Etter få år var også dette selskapet ute, og Benin drev feltet videre sammen med ulike aktører frem til produksjonen stoppet helt opp i 1998. Siden har oljeplattformene stått og rustet.
  • Benin satt igjen med en stor gjeld og «en tikkende miljøbombe» som kan ødelegge deler av Vest-Afrikas mest fiskerike område. I 2000 slettet Norge Benins gjeld på 246 millioner kroner for finansiering av utbyggingen av feltet, men norske myndigheter har avslått gjentatte henvendelser om å bistå i oppryddingsarbeidet på selve oljefeltet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 19.09.2018 10.39.30 Sist oppdatert: 19.09.2018 10.39.31