Etter mange år med borgerkrig er det stor behov for gjenoppbygging i Somalia. Norfund vil nå satse penger for å hjelpe næringslivet i landet.

Foto: UN Photo/x

Norfund vil gi lån i sårbare samfunn

Små og mellomstore bedrifter i det krigsherjede Somalia vil om kort tid kunne låne «norske» penger.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 18.01.2018 10.04.19

Om kort tid åpner Norfund og andre investorer et investeringsfond i Somalia. Et tilsvarende selskap i Sør-Sudan har allerede gitt flere smålån, mens et annet selskap i Liberia er i startgropa.

– Investeringsfondet Kinyeti i Sør-Sudan er allerede i gang. Folk har begynt å tilbakebetale sine lån. Det tikker og går. Vi vil se om vi kan gjøre tilsvarende i Somalia, sier Kjell Roland, administrerende direktør i Norfund.

 

Prioriterer

Norfunds styre har besluttet at Somalia / Somiland skal være et «prioritetsland» for Norfund.

Flere investorer, inkludert Norfund, går sammen om å etablere et investeringsfond med kontorer i Somalias tre største byer. Det skal være mulig å få lån i 100 – 200 000 kroners klassen. Fondet vil ha en størrelse på rundt 12 millioner dollar. Den skal drives i henhold til sharia-lovene.

– Vi ønsker å presse grensene for hva som er mulig i slike land, sier Roland.

– Målet er å fremme næringsliv i sårbare stater der bistandsavhengigheten er stor. Ved å skape investeringer håper vi å skape mer bærekraftige samfunn, sier Roland.

Utenriksdepartementet mener finansinstitusjoner må spille en avgjørende rolle for å fremme utvikling.

 

Oppmuntret

– Jeg er oppmuntret av Norfunds ambisjon om å møte utviklingsutfordringene i de minst utviklede landene. Norfund vil snart lansere en investeringsfond for Somalia sammen med andre investorer  (Nordic Horn of Africa Opportunities Fund),  sa statssekretær Marianne Hagen da hun tidligere i uka åpnet seminaret “Africa in 2018: What to expect”.

Norfund samarbeider med Shuraako Fund for å gå inn i dette markedet. Shuraako ble etablert med penger fra en amerikansk stiftelse med utspring i Arsenault-familien, som tjente seg rike på eiendomsinvesteringer.

På motsatt side av kontinentet har Norfund også nylig lånt 16,3 millioner kroner til et mikrofinanseringsinstitusjon drevet av den norske Misjonsalliansen i Liberia. Selskapet Diaconia MDI, registret i Monrovia, eies av  Alliance Microfinance AS. Det skal kunne gi finansielle tjenester til lavinntektsfamilier. Målet er å få flere investorer med på prosjektet.

 

Publisert: 18.01.2018 10.04.19 Sist oppdatert: 18.01.2018 10.04.19