Nadia Murad overlevde IS-fangenskap og har i ettertid rettet søkelyset mot overgrep mot jesidi-befolkningen i Irak. Foto: Francois Lenoir / Reuters / NTB scanpix

Får Nadia Murad Nobels fredspris?

Eller blir det den kongolesiske legen Denis Mukwege, eller Verdens matvareprogram?

Av NTB / Bistandsaktuelt Sist oppdatert: 04.10.2018 17.50.04

Begge har vært sterke pådrivere for å få bukt med den systematiske voldtekten av kvinner som et ledd i krig og konflikt.

Mukwege har hjulpet tusenvis av kvinner med skader etter voldtekt og seksualisert vold i væpnet konflikt, mens Nadia Murad taler på vegne av de tusen jesidi-kvinnene som har blitt seksuelt utnyttet av IS-soldater. I tillegg berømmes begge for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot denne problematikken.

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI tror begge stikker av med årets fredspris.

På andreplass har Lodgaard en annen av årets favoritter, nemlig FN-organisasjonen Verdens matvareprogram (WFP), mens organisasjonen Reportere uten grenser kommer på tredje.

Bookmakere gir dårligst odds for Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, men Lodgaard har Moon på en fjerdeplass.

– Jeg tror det er for tidlig at han får prisen. Men i tilfelle vil han eventuelt få den alene, sier Lodgaard.

 

Etiopias nye leder?

Nansen Fredssenter har også vurdert flere kandidater til årets fredspris, og peker blant annet ut to kandidater fra Afrika.

Isaias Afwerki og Abiy Ahmed er aktuelle i forbindelse med fredsavtalen mellom Eritrea og Etiopia, mens Zannah Mustapha, James Wuye og Muhammad Ashafa pekes ut for deres innsats for fred og forsoning i Nigeria.

Også Nansen Fredssenter peker mot jesidi-kvinnen Nadia Murad som en av sine favoritter.

 

Arktisk råd?

Norges Fredsråd har også både Nadia Murad og Denis Mukwege på sin «favorittliste», men mener Arktisk råd fortjener prisen for sin rolle i å bygge bro mellom øst og vest.

Fredsrådet beskriver Arktisk råd som en apolitisk møteplass hvor representantene fra stormaktene fortsatt samarbeider, til tross for økte spenninger i nordområdene.

Som nummer to på sin liste over favoritter har rådet det globale nettverket av freds- og menneskerettighetsforkjempere (Human Rights Defenders). Her trekkes det fram at disse aktivistene hver dag risikerer sine liv for å oppnå frihet, rettferdighet og fred i verden.

I tillegg trekkes det fram at menneskerettighetserklæringen fyller 70 år i 2018 og at FNs Deklarasjon for beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere feirer 20 år.

Vinneren av Nobels fredspris kunngjøres i morgen, fredag 5. oktober

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.10.2018 17.50.03 Sist oppdatert: 04.10.2018 17.50.04