På toppen  av Ekebergåsen ventet konserter med hiphop-artistene Arif og Lars Vaular. Det var en slags belønning for de 12 000 deltakerne som hadde trosset det kjølige oktoberværet. Foto: Norad / Michael Angeles

Tusenvis lyste opp Ekebergåsen for FN-målene

Etter at mørket hadde senket seg over hovedstaden lørdag gikk til sammen 12 000 store og små opp til Ekebergåsen. Mange lyste opp gangveien med hodelykter. Underveis var det stilt opp opplyste kuber for hvert av de 17 bærekraftsmålene.

Sist oppdatert: 28.10.2018 16.35.18

- Vi arrangerer nattevandringer i hele Norge, for å bevisstgjøre nordmenn om verdens viktigste arbeidsplan. Det er helt fantastisk at over 12 000 mennesker har tatt turen ut i oslonatta, og det til tross for at det er årets kaldeste høstkveld, sier direktør i Norad, Jon Lomøy.

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. 

En bærekraftig verden

Ifølge Statistisk sentralbyrå kjenner 50 prosent av Norges befolkning til nå til FNs bærekraftsmål, opp fra 35 prosent i 2016. For å spre kjennskap og kunnskap om målene har Norad de siste årene arrangert nattevandringer rundt om i landet. Nå hadde turen kommet til Oslo.

Tidligere nattevandringer har gått til Gaustatoppen, Keiservarden i Bodø og Aksla i Ålesund - før det denne uka var nattevandringer i Asker og Oslo. Totalt har 37 000 vært med å gå.

Bak arrangementet i Oslo stod Norad, Oslo kommune og Ekebergparken, samt frivillige fra DNT Ung Oslo, Røde Kors og idrettslaget BSK.

 

Vil endre hverdagsvaner for miljø

I forkant av nattevandringen utførte Norstat en undersøkelse på vegne av Norad som viste at engasjementet rundt bærekraftsmålene er stort i Norge.

Undersøkelsen så nærmere på bærekraftsmål 11 – bærekraftig by og samfunn, som også var et spesielt fokus for nattevandringen i Oslo på lørdag. Blant annet ble folk spurt om de er villige til å endre hverdagsvaner for å bidra til et mer bærekraftig nabolag.

Undersøkelsen viser at:

  • Fire av fem er villig til å endre hverdagsvanene sine for å bidra til at byen eller området de bor i skal bli mer klima- og miljøvennlig.
  • To av tre har endret hverdagsvanene sine de siste tolv månedene for å bidra til at det blir mer klima- og miljøvennlig der de bor.
  • Unge driver utviklingen: Én av tre unge mellom 18 og 29 år har endret matvanene sine det siste året for å bidra til mer bærekraftige by- og lokalsamfunn. Én av to unge har også endret vaner knyttet til avfallshåndtering.

 

Publisert: 28.10.2018 16.35.18 Sist oppdatert: 28.10.2018 16.35.18