«Min hud, min stolthet» var et utstillingssted for albinoers skjønnhet, men målet var også å skape bevissthet om albinisme. Alle fotos: Kizito Makoye 

Moteshow for å fjerne mytene om albinisme i Tanzania

Kvinnelige motemodeller med albinisme kledd i flotte antrekk fikk sin debut foran et jublende publikum i Dar es Salaam i den første moteoppvisningen av sitt slag i Tanzania.

Av Kizito Makoye / Dar es Salaam Sist oppdatert: 07.02.2018 08.47.00

Med tittelen «Min hud, min stolthet» ble det unike moteshowet arrangert for å fjerne myter om albinisme og stanse den utbredte forfølgelsen av mennesker som har tilstanden.

Showet ble gjennomført i boligen til Tyrkias ambassadør i Tanzania, Ali Davutoglu, i den pene forstaden Oysterbay.

Tilskuerne, blant andre tidligere Miss Tanzania, Brigitte Lymo og forretningskvinne Jacquiline Mengi, så begeistret på de vakre modellene som viste elegante klær fra landets største designere. Lignende show har blitt gjennomført i Kenya og DR Kongo.

 

Drap på albinoer

Mer enn 75 albinoer, som mangler pigmenter i hud, hår og øyne, har blitt drept i Tanzania det siste tiåret på grunn av tro på svart magi, ifølge tall fra FN. Mange ble hakket til døde, og kroppsdeler ble kuttet av.

Tanzanias myndigheter anklager heksedoktorer for å inspirere de som utfører de brutale mordene ved å lokke mennesker til å skaffe kroppsdeler fra albinoer som de hevder vil bringe lykke og velstand.

I september 2017 ble seks menn dømt til 20 års fengsel i en tanzaniansk rett for å ha kuttet av hånden til en gutt med albinisme i håp om å selge det til en heksedoktor. Over hele Afrika blir personer med albinisme alvorlig diskriminert, og de blir jevnlig drept i ritualer knyttet til heksekunst.

 

Bryter barrierer

Brigitte Lymo, administrerende direktør i Brigitte Alfred Foundation, forteller at moteshowet ble gjennomført for å bryte barrierer og stigmaet mot mennesker med albinisme.

– Vi ville vise verden at et menneske med albinisme er like dyktig som ethvert annet menneske, sier hun.

– Vi ønsket også å styrke personer med albinisme slik at de blir tryggere på seg selv, forteller hun.

– Jeg føler at vi har oppnådd dette med tanke på mottakelsen showet fikk, og vi er et steg nærmere å stoppe stigmaet mot personer med albinisme.

Lymo sier at albinisme ikke er en forbannelse, og det skyldes ikke at en kvinne har et forhold til en hvit mann, som enkelte tror.

– Det er så mange meningsløse myter der ute som har ført til at uskyldige liv har gått tapt.

 

Skjønnhet

«Min hud, min stolthet» var et utstillingssted for albinoers skjønnhet, men målet var også å skape bevissthet om albinisme.

– Vi ønsker at «Min hud, min stolthet» skal bli en global bevegelse for menn og kvinner, jenter og gutter, som oppfattes som annerledes på alle måter.

 

Publisert: 07.02.2018 08.38.55 Sist oppdatert: 07.02.2018 08.47.00

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.