Mosambiks president Filipe Nyusi kom forrige uke til Norge med en stor næringslivsdelegasjon,  som håper på flere norske investeringer i Mosambik. Foto: Nina Bull Jørgensen

– Internasjonal presse ødelegger for Mosambik

Internasjonale mediers omtale av Mosambik som en økonomisk «søppelbøtte» har svekket landet, mener lederen for CTA, Mosambiks svar på NHO. Han sier det er lurt å investere i Mosambik nå. Sivilsamfunnet ser situasjonen med helt andre briller.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 20.11.2018 11.18.29

– Det gikk veldig bra. Representantene fra norsk næringsliv virket mottakelige og den norske ambassaden hjalp oss mye med å forberede denne turen, sier Agostinho Vuma som leder Confederação das Associações Económicas de Moçambique (CTA), Mosambiks svar på Næringslivets hovedorganisasjon.

Vuma og en stor delegasjon med mosambikiske næringslivsledere gjestet Oslo forrige uke, i følge med Mosambiks president Filipe Nyusi. Gassutvinning utenfor kysten av Mosambik var et av de viktigste områdene som ble diskutert.

– Vi har blant annet hatt gode møter med Aker Solutions. Vi fikk høre om deres erfaringer rundt «local content» i Angola og Brasil – og vi tok med oss råd om hvordan vi kan utarbeide en lov om lokalt innhold som vil bidra til å tiltrekke seg utenlandske investeringer i gassindustrien, sa Vuma til Bistandsaktuelt under en halvdags-konferanse i regi av NABA, the Norwegian African Business Association.

Ved siden av olje-og gass-sektoren fikk også representanter fra jordbruksnæringen, energisektoren og turistindustrien muligheten til å presentere seg og fri til norske investorer. 


– Økonomien har stabilisert seg

– Hvorfor skal norske selskaper føle at det er trygt og lurt å investere i Mosambik?

– Vi skal ikke nekte for at Mosambik har gått gjennom en vanskelig periode, spesielt i 2015, 2016 og 2017, svarer Vuma før han understreker at «alt går bedre nå». 

– I 2016 hadde vi en inflasjon på 25 prosent, bare i løpet av september måned. Året etter ble det satt i gang en rekke økonomiske tiltak, som sørget for at inflasjonen ble redusert til 10,8 prosent i september 2017. Med ulike finanspolitiske tiltak har vi i år klart å begrense inflasjonen til 4,9 prosent. 

Da krisen var på sitt verste kostet en amerikansk dollar 78 meticais (Mosambiks valuta). Nå har dollar ligget stabilt på 61 meticais siden begynnelsen av året, forteller den mosambikiske næringslivslederen videre.

– Dette viser at makroøkonomien i Mosambik har stabilisert seg – og forholdene er gunstige for utenlandske investeringer, sier Vuma 

– Den politiske situasjonen i Mosambik er også i ferd med å stabilisere, som vår president redegjorde for mens han var her. Vi er inne i en prosess der jeg tror vi vil oppnå varig fred, legger han til. 


– Problemet er løst

– Når det gjelder de hemmelige "to milliarder dollar"-lånene; Syns du problemet har blitt løst på en god måte?

– Det er løst på en god måte. Jeg var tilstede sist IMF hadde konsultasjoner i Maputo og hadde samtaler med regjeringen og parlamentet. IMF vil også snart ha samtaler med privat sektor i Mosambik for å finne den beste måten å komme seg videre etter det som skjedde, sier Agostinho Vuma.

– Men forstår du at noen selskaper kanskje ble litt redde for å investere i Mosambik etter den store låneskandalen?

– Ja. Dessverre har ikke nyhetsdekningen i internasjonale medier hjulpet oss. Pressen har ikke bidratt positivt når det gjelder spørsmålet om å gjøre forretninger i Mosambik. Mosambik har blitt presentert som en "søppelbøtte" på finansfeltet, sier CTA-lederen. 

– Men mye er blitt gjort. Og som jeg sa, vi har nå hatt en stabil økonomisk situasjon med piler som peker i riktig retning i mer enn ett år, understreker han. 

– Vi mener nå at de rette stegene er tatt. Mosambik har en visjon om å drive internasjonal business. Og jeg tror vi kan bli en viktig internasjonal aktør på gassmarkedet og flere andre områder, avslutter toppsjefen i mosambikiske næringsliv.

Les mer:

Vi mener de rette stegene er tatt. Mosambik har en visjon om å drive internasjonal business. Vi kan bli en viktig internasjonal aktør på gassmarkedet og flere andre områder.

Agostinho Vuma, næringslivsleder

Presidenten ofrer folket for å redde partiet og egen posisjon. Jeg kommer til å ligge i graven før jeg eller andre vanlige mosambikere får noen som helst glede av Mosambiks gass-ressurser.

Adriano Nuvunga, sivilsamfunnsaktivist

Agostinho Vuma, leder for Mosambiks næringslivsorgansisasjon

 

Låneskandalen i Mosambik

Mosambik sliter økonomisk på grunn av de hemmelige lånene som ble tatt opp av den mosambikiske etterretningen under den forrige presidenten, Armando Guebuza.  Nåværende president Filipe Nyusi var på det tidspunktet forsvarsminister. 

Mosambiks sikkerhetstjenester tok opp til sammen 2,2 milliarder dollar i lån til tre forskjellige selskaper, angivelig for å etablere en tunfiskindustri og skaffe hurtigbåter til sjøforsvaret. 

Lånene var ulovlige og ikke klarert av parlamentet. 500 millioner dollar er ikke gjort rede for. Ytterligere 713 millioner ble betalt for overpriset utstyr som knapt har vært mulig å bruke. Riksadvokaten, som har nære bånd til regjeringspartiet Frelimo, har ennå ikke tiltalt noen. Staten i Mosambik har måttet overta lånene.

Nå foreslår regjeringen å la alle spekulantinvestorene og alle som stakk av med penger på mosambikisk få slippe unna. Mosambikiske skattebetalere må ta regninga.

Bare ett av de tre hemmelige lånene, på 850 millioner dollar, ser nå ut til å koste mosambikere 2,4 milliarder dollar. Lånet skal betales med gassinntekter.

Etter mange forsinkelser er planen at utenlandske selskaper skal begynne å pumpe gass fra feltene utenfor kysten i 2023. 

Den kjente sivilsamfunnsaktivisten Adriano Nuvunga jobber for å bekjempe korrupsjon i hjemlandet Mosambik. Det vil ta lang tid før vanlige mosambikere får glede av landets "gasseventyr", mener han.

– Presidenten ofrer folket for å redde partiet

– President Nyusi gjør alt han kan for å tilfredsstille de samme kreditorene som har ødelagt landet, mens det mosambikiske folket fortsetter å lide, sier den kjente mosambikiske sivilsamfunnsaktivisten Adriano Nuvunga. 

Den norsk-mosambikiske businesskonferansen ble arrangert torsdag morgen på et hotell i Oslo sentrum. Noen timer senere i samme by arrangerte Fellesrådet for Afrika, Transparency International Norge og Slett U-landsgjelda et seminar under tittelen «Mosambiks gjeldskrise – hvem skal betale?»

Ingen fra sivilsamfunnet var til stede under NABA-konferansen. Ingen fra næringslivet var til stede på det andre seminaret. Budskapene og konklusjonene kunne ikke vært mer forskjellige.

Der næringslivet kom med positive og optimistiske meldinger om «gode investeringsmuligheter», var sivilsamfunnsorganisasjonene tilsvarende negative og pessimistiske på vegne av det mosambikiske folk og utviklingen i landet. 

– Et svik

– Det vil ta minst femten år å nedbetale det første lånet. Og så er det to lån til. Jeg kommer til å ligge i graven før jeg eller andre vanlige mosambikere får noen som helst glede av Mosambiks gass-ressurser, sa Adriano Nuvunga. 

Nuvunga ledet i mange år anti-korrupsjonsorganisasjonen CIP (Centre for Public Integrity),og han leder nå en mosambikisk tankesmie. President Nyusis beslutning om å bruke fremtidige gassinntekter for å nedbetale de omstridte «to milliarder dollar»-lånene er et svik mot det mosambikiske folket, mener han.

– Han kunne valgt å ta konsekvensene av at lånene, som ifølge Mosambiks grunnlov, var ulovlige. Han kunne sørget for å rettsforfølge de skyldige i egne kretser. I stedet velger han å ofre folket, for å beskytte eget parti og egen posisjon, sier Nuvunga. 

«Pilot uten styring»

Mosambik har et problem med lederskapet som er mer omfattende enn «bare korrupsjon», mener han videre – og velger å tale i bilder. 

– En pilot styrer et fly uten å vite hvor mye drivstoff flyet har, og uten å vite hvor han skal. Mosambik ledes fra «dag til dag», sier han. 

Nuvunga mener også at internasjonale banker, vestlige giverland og IMF må ta sin del av skylden for den situasjonen landet er i nå.  Han sier han er «dypt skuffet» over at det internasjonale samfunnet har valgt å akseptere, eller «se gjennom fingrene» på den løsningen Mosambik har kommet fram til når det gjelder nedbetaling av skandale-lånene. 

– IMF og giverlandene skuffer

– Jeg forstår ikke hvordan Det internasjonale pengefondet IMF kunne la dette passere. Løsningen er overhodet ikke bærekraftig for utviklingen i Mosambik. Jeg mener også giverland som Norge har skuffet når det gjelder engasjementet for godt styresett i Mosambik, sier sivilsamfunnsaktivisten. 

Mosambik er en «donor darling» på vei til «en fantastisk gas boom». Dette er historien mange giverland tviholder på, mener Nuvunga.

– Men vi har ennå ikke sett noe gass-penger i omløp. Det vi har sett er illegale penger, penger fra korrupsjon. Giverlandene vet dette, men syns likevel det er fint å kunne fortelle historien om en bistands-suksess. 

Internasjonale långivere går fri

Flere sivilsamfunnsorganisasjoner i Mosambik sendte forrige uke ut en felles pressemelding med et liknende budskap.

«Vi stiller nå spørsmål ved oppriktigheten til Storbritannia og andre giverland når det gjelder deres engasjement for et godt styresett i Mosambik», skriver organisasjonene.

Det internasjonale samfunnet legger hele gjeldsbyrden på det mosambikiske folk og deres ledere, mens de internasjonale bankene og aktørene som står bak får gå fri, mener de lokale organisasjonene.

«Det internasjonale samfunnet og giverlandene har gitt opp kravet om åpenhet rundt låneskandalen, og det ser ut som målet er å hvitvaske hele saken, slik at kreditorenes interesser blir sikret, mens det mosambikiske folket blir dømt til vedvarende elendighet».

– Norske investeringer kan være bra

Mosambik-ekspert og professor emeritus Rønning var også til stede under seminaret på Fellesrådet for Afrika. Han deler sivilsamfunnets bekymring for utviklingen i Mosambik, og tror det vil ta lang tid før gassutvinningen i landet vil komme det mosambikiske folket til gode – hvis akkurat det i det hele tatt vil skje...

– Mener du dermed at norske investorer bør holde seg unna Mosambik?

– Nei, jeg mener ikke det. Jeg mener det kan være bra at norske selskaper investerer i landet. Men de må gjøre det på riktig og absolutt transparent måte, understreker professoren. 

– Det må stilles særlige krav til norske selskaper med plan om å ta del i gassutvinningen, som Yara og Aker Solutions. Målet deres må være å påvirke i riktig retning, for eksempel ved å bidra til en bedre ressursforvaltning og større åpenhet i gassutvinnings-industrien – slik at gasseventyret også kommer det mosambikiske folket til gode, poengterer Rønning. 

Mosambiks president Filipe Nyusi på frierferd; Vil ha norske investeringer i Mosambik. Foto: Nina Bull Jørgensen

Publisert: 20.11.2018 11.18.27 Sist oppdatert: 20.11.2018 11.18.29