President Emmerson Mnangagwa har forsøkt å avlede kritikk av hans regjering ved å nedsette en kommisjon for å granske drapene etter valget tidligere i år.

Foto:

Militæret og politiet i Zimbabwe får skylden for drap etter valget

En granskning viser at Zimbabwes militære og politi er ansvarlige for at seks personer ble drept i protestene etter valget i sommer, sier presidenten i landet.

Av NTB og Jan Speed Sist oppdatert: 19.12.2018 09.01.00

President Emmerson Mnangagwa sa tirsdag at kommisjonen som har gransket volden etter valget, har kommet fram til at militæret og politiet er ansvarlige for å ha drept seks personer og såret ytterligere 35. Kommisjonen var ledet av Sør-Afrikas tidligere president Kgalema Motlanthe.

– Bruken av ammunisjon fra militærets og politiets side var ubegrunnet og uforholdsmessig, sa Mnangagwa da ha leste fra rapporten

Skytingen fant sted 1. august, da soldater åpnet ild mot tilhengere av opposisjonskandidaten Nelson Chamisa, som beskyldte myndighetene for valgfusk.

Zimbabwe hadde da holdt sitt første valg på nesten 40 år uten tidligere president Robert Mugabe på stemmeseddelen. Folk reagerte kraftig på forsinkede resultater og mistenkte juks. Demonstrasjoner ble besvart med skremmende brutalitet, og det ble meldt at soldater gjennomsøkte deler av hovedstaden Harare på jakt etter tilhengere av opposisjonen.

 

Kommisjon

Skytingen mot demonstranter utløste en bølge av protester, ikke minst fra utlandet. Mnangagwa beskyldte først opposisjonen for å stå bak, men lovet deretter en uavhengig etterforskning av drapene.

Den uavhengig kommisjonen anbefaler nå at soldater og polititjenestemenn som har handlet utenfor sitt mandat, skal etterforskes og straffes.

Talsmann for opposisjonen Jacob Mafume sier det fremdeles er ubesvarte spørsmål i saken.

– Kommisjonen har ikke svart på nøyaktig hvem som ga ordren til soldatene om å skyte folk, bemerker han.

Under sine presentasjoner for kommisjonen sa militærets toppledere at soldatene ikke hadde åpnet ild mot demonstrantene, men skutt i luften. De la skylda på opposisjonen.

 

Kamp om makt

En del av soldatene var fra presidentgarden, og det var trolig visepresident og tidligere general Constantino Chiwenga som sendt soldatene ut på gatene. Han var mannen som ledet kuppet mot tidligere president Robert Mugabe i november i fjor. Observatører har lenge sagt at det er sterk rivalisering mellom Chiwenga og Mnangagwa. Og at Chiwenga ønsker å overta makten i løpet av to år. President Mnangagwa har trolig bruk kommisjonen til å svekke visepresidenten. Under regjeringspartiet ZANU-PFs landsmøte nylig ble Mnangagwas stilling befestet.

Publisert: 19.12.2018 09.01.00 Sist oppdatert: 19.12.2018 09.01.00