Horizontal

USAs førstedame besøker barneskolen Chipala i Lilongwe 4. oktober 2018.  Melania Trump er på en ukes reise i Afrika, uten ektemannen Donald Trump.  Ghana, Malawi, Kenya står på programmet for reisen, der hun promoterer sin "Be Best"-kampanje til støtte for mor-barn-helse. Foto: Saul Loeb/ NTB scanpix/ AFP

Melania med solskinnsmeldinger i «shithole countries»

Det er ingen overraskelse at USAs førstedame legger alene ut på en Afrika-reise. Men budskapet hun kommer med overrasker, melder CNN. Nok en gang er Melania Trump på kant med ektemannens politikk.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 05.10.2018 20.02.34

Melania Trump besøker denne uka Ghana, Malawi, Kenya og Egypt. En reise til Afrika har blitt en slags tradisjon for amerikanske førstedamer, som da Hillary Clinton reiste til Sør-Afrika og ble med Nelson Mandela til Robben Island på slutten av 90-tallet, eller da Laura Bush reiste til Afrika for å se på hiv/aids-prosjekter. Michelle Obama reiste også på egenhånd til Sør-Afrika og Botswana. 

Melania Trump har på sin side annonsert at hun på sin første utenlandsreise som førstedame vil promotere sin «Be Best»-kampanje til støtte for kvinner og barns helse.


Torsdag besøkte hun en skole i hovedstaden Lilongwe i Malawi og delte ut skolebøker til jenter og gutter der. Fredag landet hun i Kenya.

«At odds» med ektemannen

Men det som gjør denne reisen annerledes enn tidligere førstedamers Afrika-reiser er at Melanias «solfylte budskap» er fullstendig «at odds» (på kant med) ektemannens politikk, skriver CNN.

Melania Trump's sunny message in Africa at odds with US policy

«På grunn av president Trumps politikk, fratar vi kvinner og barn livsviktig helsehjelp», sier lederen for en stor organisasjon i Malawi som driver med familieplanlegging og aids-forebyggende arbeid. Hun viser til resolusjonen Trump signerte bare få dager etter at han overtok presidentstolen, «the Global gag rule», om ikke å støtte organisasjoner som sprer informasjon om abort. 

«Dette har gått hardt utover mange av de vi ønsker å hjelpe», sier lederen for organisasjonen videre til CNN. 

Hun ønsker ikke å stå fram med navn, i frykt for å ødelegge forholdet til USAID (
US Agency for International Development), som til nå har vært en av deres største givere.

Global gag rule

Det var den 23. januar 2017 at president Trump gjeninførte den såkalte Mexico City-politikken, som nekter amerikansk støtte til utenlandske organisasjoner som fremmer abort – selv i land der abort er lovlig. 

«The Global gag rule» ble første gang vedtatt av president Ronald Reagan, og regelen er blitt holdt i hevd av alle republikanske regjeringer siden, mens demokratene har fjernet den.  

 «Mor-barn-helse er uløselig knyttet til familieplanlegging, og Trumps politikk har hatt alvorlige konsekvenser for familier i de aller fleste utviklingsland», sier Jennifer Kates til CNN, Hun er visepresident ved Kaiser Family Foundation, med ansvar for global helse og hiv-politikk.

Et av landene som er hardest rammet av den nye Trump-politikken er Malawi, poengterer CNN. Malawi er altså landet som Melania Trump besøkte torsdag for å fremme nettopp mor-barn-helse.

Tilbakeslag 

CNN beskriver videre en reise til Malawi i fjor, der tv-kanalens reporter møtte landets ledende fødselslege, Chisale Mhango. Legen fortalte at han daglig tok i mot 10-15 kvinner som hadde komplikasjoner etter abort. 

Legen er en sterk forkjemper for kvinners reproduktive rettigheter, og fortalte at landet hadde gjort store fremskritt når det gjaldt familieplanlegging og bevissthet rundt dette – i stor grad takket være pengestøtte fra USAID. 

Men nå bekymrer han seg for at all fremgang kan gå tapt, skriver CNN. 

I Malawi tyr kvinner ofte til tradisjonelle healere som bruker en giftig plantemix for å avslutte svangerskap, noe som ofte resulterer i blodforgiftning og noen ganger død. Mhango sier nå til CNN at situasjonen har blitt verre det siste året. 

«Vi må sikre finansiering til familieplanlegging, ellers fortsetter vi å ha problemer med utrygge aborter», sier han. 

«Når USAs førstedame i disse dager besøker Ghana, Malawi, Kenya og Egypt, er virkningen av Trumps politikk rundt familieplanlegging ikke lenger hypotetisk», understreker den amerikanske tv-stasjonen. 

CNN har videre snakket med lederen for en organisasjon som nekter å bøye seg for Trumps regler. Resultatet av det er at organisasjonen har måttet si opp mange av sine ansatte og kutte ut en firedel av sine programmer, fordi de har mistet USAID-støtte. 

To millioner uønskede graviditeter

I Kenya og Ghana har myndighetene gradvis forsøkt å liberalisere reglene rundt abort, for å unngå de forferdelige konsekvensene av utrygge aborter. Også her har Trumps politikk en «chilling» effekt, ifølge politiske eksperter CNN har snakket med.

USAs kutt i finansieringen til familieplanlegging og mor-barn-helse kan resultere i mer enn to millioner uønskede graviditeter globalt, skriver CNN og viser til Marie Stopes International, en Londonbasert «pro-choice»-organisasjon.

CNN avslutter med å sitere den malawiske aktivisten Tikhala Itayei i hovedstaden Lilongwe: 

«Som kvinne tror jeg Melania allerede forstår disse problemene. Hun burde fritt kunne si hva kvinner vil. Ingen burde kunne føre en politikk som bestemmer for oss.»


Fokus: kjoler og «shitholes»

Ellers er det flere andre internasjonale medier som dekker Melanias reise, med et litt annet fokus en CNN. Daily Mail har for eksempel fokus førstedamens kjoler:

She's still flying high! Melania recycles $1,600 bird-patterned dress as she lands in Kenya

Vanity Fair og flere andre publikasjoner skriver om hvordan USAs presidentfrue blir møtt med protester, som svar på ektemannens tidligere omtale av afrikanske land – «Welcome to Malawi,  #NOTASHITHOLE!».

Melania Trump Met with Protesters in MalawiMelanias «solfylte budskap» i Afrika er på kant med ektemannens politikk

CNN

Melanias Trumps Afrikareise

  • Melania Trump skal i løpet av fem dager, fra 2. til 6. oktober 2018 besøke fem afrikanske land på sin første utenlandsreise som presidentfrue uten ektemannen Donald Trump.
  •  Ghana, Malawi, Kenya og Egypt står på reiseprogrammet.
  • Reisen er et «humanitært og diplomatisk» besøk, opplyser Melania Trumps talsperson. 
  • Målet med turen er å fronte førstedamens kampanje, som har mottoet «Be Best» («Vær best»), til støtte for mor-barn-helse.

 

Publisert: 05.10.2018 20.02.33 Sist oppdatert: 05.10.2018 20.02.34