Det er nå mulig for sørafrikanere i Cape Town og Johannesburg å bestille matkasser med middagsoppskrifter og ingredienser hjem. Fotos: Wayne Conradie / picturingafrica.com

Norsk-inspirert middagslevering i Sør-Afrika

Sunn mat til den travle sørafrikanske middelklassen. Det er forretningsideen til et norsk gründerektepar i Cape Town. Gründersuksessen har nå 30 ansatte.

Av Jan Speed og Wayne Conradie Sist oppdatert: 06.06.2018 05.35.27

Matkasser levert på døren er et nytt konsept i Afrika. DayToDay er et av tre selskaper som nå tilbyr oppskrifter og ingredienser til gode middager i Sør-Afrika. Oppstarten var i Cape Town høsten 2015. Nylig ble virksomheten utvidet til Johannesburg.

– Vi er nok inspirert av det norske selskapet "Adams Matkasse". Vi så konseptet i Norge og tenkte at dette må det være mulig å få til i Sør-Afrika, sier Sissel Tellefsen til Bistandsaktuelt. På det tidspunktet jobbet hun på Universitetet i Cape Town.

Hun og mannen Geir, begge fra Arendal, flyttet til Sør-Afrika for femten år siden. De har drevet gjestehus og vingård ved Robertson i Vest-Kapp-provinsen.

De begynte å sette sammen matboksene i garasjen hjemme. De første leveransene med ferske varer gikk til venner rundt om i Cape Town. En lokal kokk, Gino Sidress, bisto etter hvert med å utarbeide oppskrifter med lokale ingredienser.

Selskapet sender nå ut rundt 22 000 måltider i måneden. Det er 30 ansatte.

– I begynnelsen var folk helt fremmed til konseptet, nå begynner folk å bli mer kjent med det å bestille middagskasser. Sørafrikanere begynner å bli mer vant til å handle online. Det er gøy å være med på den utviklingen, sier Tellefsen.

Det er først nå selskapet, der ekteparet har investert egne midler, begynner å tjene penger.

Hun ser flere ekspansjonsmuligheter både i Sør-Afrika og på resten av kontinentet.

– Det hadde vært bra om vi også å klarte å få en større del av befolkningen til å spise sunnere, sier hun.

 

 

Sissel Tellefsen satser på det sørafrikanske markedet.

Publisert: 06.06.2018 05.35.26 Sist oppdatert: 06.06.2018 05.35.27