Etter at moren døde i barselseng har eldste barnet, Tariro Sande, måttet ta seg av den nyfødte. Foto: Jeffrey Moyo

Livsfarlig å føde i Zimbabwe

I flyktningeleiren Tongorara i Zimbabwe må 17 år gamle Tariro Sande ta seg av sitt nyfødte søsken etter at moren hennes døde i barsel i sommer. Økonomien i Zimbabwe er i ruiner. Der merker kvinnene på kroppen.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 20.11.2018 06.46.27

Den unge kvinnen hulker ukontrollert, mens tanta hennes støtter henne forbi resepsjonen i fødeavdelingen på Parirenyatwa-sykehuset, det største i Zimbabwe.

Over skulderen hennes henger en blålig babybag, tom. Tanta bærer ei bøtte med andre ting som var ment for de nyfødte, som 23 år gamle Njovu hadde gledet seg til å sette til verden på denne skjebnesvangre dagen.

– Hun mistet tvillinger, to gutter som etter terminen skulle bli født neste måned. Men legene sa at blodtrykket hennes drepte babyene, forteller Mavis, hennes tante, til Bistandsaktuelt.

Den unge kvinnen er ikke utypisk. Flere og flere vordende mødre mister babyene sine på grunn av landets skadeskutte helsevesen.

Fødsler er livsfarlige, også for de vordende mødrene.

I flyktningeleiren Tongorara må 17 år gamle Tariro Sande ta seg av sitt nyfødte søsken etter at moren hennes døde i barsel i sommer.

– Min egen mor døde da hun skulle føde i juni, og jeg måtte overta ansvaret for det nyfødte barnet, sier Sande til Bistandsaktuelt.

 

Store mangler

Rundt 3000 zimbabwiske kvinner dør i barseldød hvert år på grunn av mangelfulle helsetjenester, ifølge FNs utviklingsprogram, UNDP. Minst 1,23 prosent av brutto nasjonal produkt går tapt hvert år på grunn av problemer med svangerskap og fødsler, ifølge FN.

Kvinneaktivister mener landets stadig dypere økonomiske krise har skylda.

– Økonomien er i ruiner, og som et resultat av det mangler sykehus og klinikker medisiner. Gravide kvinner er blant dem som virkelig får kjenne følgene av krisa på kroppen. Flere tusen dør hvert år, sier Jenni Williams, leder for Women of Zimbabwe Arise (WOZA), til Bistandsaktuelt.

Bevegelsen WOZA ble dannet for vel ti år siden, for å gi kvinner fra alle samfunnslag en felles stemme i spørsmål som påvirker deres dagligliv. Men stemmene til vordende mødre ser ikke ut til å ha blitt hørt, for antallet barseldødsfall i Zimbabwe har skutt i været.

 

Har ikke medisiner

Regjeringens svar har vært å kutte barselavgiftene for vordende mødre. Men det har ikke hjulpet, ifølge helseeksperter.

– Sykehusene mangler adekvat medisin og gravide kvinner er på ingen måte trygge, selv om regjeringen har kuttet avgiftene. Situasjonen er blitt helt uholdbar for vordende mødre i Zimbabwe, sier lege Jameson Gotwe til Bistandsaktuelt. Han er medlem av en menneskerettsorganisasjon for leger i Zimbabwe.

Ifølge en nasjonal studie av tenåringssvangerskap i 2016 var utrygge aborter årsak til minst 16 prosent av barseldødstallene. Halvparten av dem rammet tenåringer.

Helsedepartementet hevder at minst 242 kvinner døde i barsel i 2017, snaut halvparten av det registrerte tallet for 2016. 2017-tallet er åpenbart villedende – ifølge UNICEF-statistikk fra 2014 ligger barseldødeligheten i Zimbabwe på 614 per 100 000. fødsel. Med mellom 500 000 og 700 000 registrerte gravide hvert år, skulle det bety at 3000 til 4000 kvinner dør i barsel hvert år.

Helsetjenester er i utgangspunktet gratis for barn og gravide i Zimbabwe, men medisiner er ofte umulig å få tak i. Folk tvinges dermed til private medisinutsalg, men de krever betaling i amerikanske dollar, som er blitt så godt som utilgjengelig for vanlige folk.

Dette frustrerer menneskerettsforkjempere.

– Zimbabwes ekstremt høye barseldødelighet viser totalt feilslåtte prioriteringer fra en regjering ansvarlig for massiv korrupsjon i statlige institusjoner, som suger ut ressurser som burde bli brukt til å gjenopplive helsesektoren, sier Dewa Mavhinga til Bistandsaktuelt. Han er Afrika-ekspert i Human Rights Watch.

Mavhinga mener Zimbabwe må erklære barseldød som en nasjonal katastrofe som må møtes med akutt innsats og tilstrekkelige menneskelige og økonomiske ressurser.

Men det vil komme i seneste laget for Tariro Sande og andre tenåringer som har fått omsorgen for sine egne søsken, etter at mødrene deres er blitt ofre for landets raskt voksende barseldødelighet.

– Nå er jeg i praksis blitt mor til min egen mors barn, siden hun døde i barsel og barnet ble overlatt til min omsorg. Resultatet er blant annet at jeg måtte slutte på skolen, sier Sande.

 

Publisert: 19.11.2018 09.53.48 Sist oppdatert: 20.11.2018 06.46.27