Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) satte mandag kurs for de østafrikanske landene Sudan, Etiopia og Kenya. Et av målene med turen er å få på plass returavtaler for flyktninger fra disse landene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Listhaug vil ha på plass returavtaler i Øst-Afrika

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tar en ukes pause fra norsk politikk for å ta flyktningsituasjonen i Øst-Afrika i øyesyn. Målet er at flere asylsøkere med avslag skal kunne returneres.

Av Bibiana Piene /NTB Sist oppdatert: 09.01.2018 09.39.19

Tirsdag morgen ankom Listhaug og hennes følge Sudan, det første stoppet på reisen der samtaler med landets regjering sto på planen.

I tillegg skal innvandringsministeren besøke Etiopia og Kenya, opplyser en av hennes rådgivere til NTB.

I alle tre landene står møter med myndighetene på planen. I tillegg skal Listhaug etter eget ønske se nærmere på flyktningers situasjon og levekår. Turen skal vare fram til søndag.

– Vi skal reise for å se på flyktningsituasjonen i Afrika. Slik det er nå, dreier store deler av flyktning- og asyldebatten seg om andre områder og man hører knapt om noe av det som skjer med dem jeg vil kalle «de glemte flyktningene», sier Listhaug.

 

Returavtaler

– Vi skal møte myndigheter og internasjonale organisasjoner som har god kunnskap om flyktningstrømmen i Afrika. Det er et kontinent som ser ut til å være helt glemt i Norge og resten av verden, sier Listhaug.

En viktig hensikt med turen er imidlertid å få på plass returavtaler med de tre landene.

– Returpolitikken er høyt prioritert i Norge, så det vil bli naturlig for oss å sørge for at mennesker som ikke har krav på opphold her, kan sendes tilbake til landene de kommer fra, uttalte Listhaug i forkant av turen.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty advarer på sin side sterkt mot å inngå avtaler med sudanske myndigheter og landets president, som er ettersøkt for folkemord.

 

Paradoks

– Det er nedslående å se hvor langt Norge og Europa er villige til å strekke seg for å hindre at mennesker på flukt kommer til vår del av verden, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Internasjonal Norge til NRK.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag anklager Sudans president Omar al-Bashir for å stå bak blant annet drap, tortur, voldtekter og for å ha drevet hele folkegrupper på flukt i Darfur vest i Sudan.

– Det er et stort paradoks at man er villig til å samarbeide med et slikt regime, sier Ekeløve-Slydal.

 

Bytte med bistand

I fjor opplyste Listhaug at regjeringen jobber for å få på plass returavtaler med flere land. Listhaug skal være villig til å gi bistand i retur for å få på plass slike avtaler, skriver Bergens Tidende.

Norge er blant få land som har returavtale med Etiopia, men fram til 2016 nektet landet å ta imot noen som ikke reiste frivillig. Tidligere statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) besøkte da landet og fikk løfter om at prosessen skulle settes i gang.

Den gang var det rundt 800 etiopiere uten lovlig opphold i Norge. Siden er rundt 70 av dem blitt tvangsreturnert, ifølge tall fra UDI.

 

Hjelp i nærområdet

Norge har ingen returavtale med Sudan, der Listhaug skal se nærmere på hvordan det kan ytes hjelp i nærområdet.

I 2016 kom det 458 sudanske asylsøkere til Norge. I fjor hadde tallet falt til 39, viser UDIs statistikker.

Kenya er vertsland for flere hundre tusen somaliske flyktninger. Somaliere er også blant de største gruppene i norske asylmottak. I fjor kom det imidlertid bare 51 somaliske asylsøkere til Norge. 

Sudan-krise ryster Belgia

En skandale knyttet til tvungen retur av omlag 100 mennesker til det autoritære og krigsherjede Sudan er årsaken til at Belgias koalisjonsregjering i grunnvollene, skriver avisen The Guardian.

Den belgiske statsministeren Charles Michel har forsikret om at han ikke vil la seg påvirke av “utpressing eller trusler» etter at et flamsk nasjonalistparti har truet med å trekke sin støtte til regjeringen. Nasjonalistpartiet Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) er ett av tre partier som inngår i regjeringskoalisjonen.

Skandalen har sin bakgrunn i beslutninger tatt at landets asyl- og migrasjonsminister Theo Francken, som er en av nasjonalistpartiets statsråder i regjeringen. Kritikere mener at sudanesiske migranter har blitt skadelidende som følge av at sudanesiske tjenestemenn fikk innsyn i deres asylsaker før de ble returnert.

Frykten er at Sudans regjering, ledet av landets brutale leder Omar al-Bashir, «i praksis fikk lov til å håndplukke politiske motstandere for repatriering fra Europa», skriver den britiske avisen. Al-Bashir, som kom til makten etter et militærkupp i 1989, er ettersøkt av Den internasjonale domstolen i Haag for påståtte forbrytelser mot menneskeheten.  

Nasjonalistpartiets leder Bart de Wewer sa søndag at han heller ville la regjeringen gå i oppløsning enn å godta at en høytstående representant fra hans eget parti skulle bli tvunget til å gå av. 

Publisert: 09.01.2018 09.31.36 Sist oppdatert: 09.01.2018 09.39.19