Bevegelsen er like enkel som den er internasjonal. En mann holder telefonen opp i lufta for å få nettilgang.  På sletta nedenfor kan man skimte landsbyen Sagara B som fikk nettilgang for to år siden.

Tanzania: Dette er landsbyen der alle er på Facebook

Hva skjer når en liten isolert, afrikansk landsby får internett? Vi dro til Tanzania for å finne ut.

Av Lars Just (foto og tekst), i Sagara, Tanzania Sist oppdatert: 06.11.2018 06.40.36

Landsbyen heter Sagara B og ligger i et isolert fjellområde om lag 60 mil vest for Tanzanias største by Dar es Salaam.

Det er nå gått to år siden det danske firmaet Bluetown satte opp en telemast midt i landsbyen. Masta drives av solenergi og den gir nett i en radius på 500 meter. De fleste av de rundt 500 innbyggerne i Sagara B er nå online.  

Selskapet ga også flere smarttelefoner til landsbyen og har ansatt en som bor i landsbyen til å gi opplæring i bruk av slike telefoner. Internett koster omtrent 50 øre for en dag og rundt 2,50 for en uke.

Tilgang til internett har satt den lille landsbyen i kontakt med omverden. Innbyggerne kan nå kommunisere daglig med slektninger og venner.

De kan se nyheter og shoppe. Nettilgangen har gitt ungdommen nye ambisjoner, ifølge Iman Matonya som er lærer i landsbyen. Noen har startet små bedrifter.  Folk fra området rundt Sagara B har flyttet til landsbyen for å få fast tilgang til internett.

Mange tror og håper at internett kan skape vekst og utvikling i Afrika. Det er i dag over 300 millioner smarttelefoner i Afrika, men bare rundt 15 prosent av befolkningen er online.

Maria Willams bruker internett mest til å chatte med venner. Hun er online 2-3 timer om dagen.

Lars Just

Telemasten og solpanelene blir vasket en gang i uka. Selskapet Bluetown har satt opp totalt ni master i Tanzania. Mastene er forbundet med eksisterende infrastruktur som fiberkabler eller via satellit, ballonger eller droner. 

Foto: Lars Just

At Sagara B har fått nettilgang har gitt befolkningen nye muligheter. Det har blant annet bidratt til etableringen av nye bedrifter.

Paul Jackson har en av de som har startet sin egen lille forretning; han lader mobiler. Det koster 50 øre per lading.

Lars Just

Zawadi Mkongua bruker internett til å holde seg oppdatert og hun diskuterer ofte de siste nyhetene med venner i landsbyen. Hun liker også å legge ut bilder på Instagram.

Foto: Lars Just
Lars Just

Iman Matonya er lærer på skolen i Sagara B og bruker iPaden sin i undervisningen hver dag. – Jeg tror internett gir de unge helt nye tanker om hva de kan bli og hva de kan få til. Før hadde de små eller ingen ambisjoner, nå ser de en verden av muligheter, sier han.

Foto: Lars Just
Publisert: 06.11.2018 06.40.35 Sist oppdatert: 06.11.2018 06.40.36