Det er mest menn som deltar i valgprosessene i Malawi - det vil sivilsamfunnet forsøke å gjøre noe med.

Foto: NTB scanpix

Gjentar kampanje – som tidligere var mislykket

8. MARS: Tidligere kampanjer for å øke kvinnerepresentasjon i Malawi har vært mislykket. Norge satser igjen12 millioner kroner foran neste års valg.

Av Raphael Mweninguwe / Malawi Sist oppdatert: 07.03.2018 19.27.25

Den norske ambassaden i Malawi har bevilget rundt 12 millioner kroner til det som kalles 50:50-kampanjen for å øke kvinnelig deltagelse og representasjon i forbindelse med valget i 2019.

– Kvinner er alvorlig underrepresentert i Malawis politiske sfære til tross for at et bredt spekter av politiske og sivilsamfunnsledere har sagt at de støtte økt kvinnelig deltagelse gjennom 50:50-kampanjen, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Dette er fjerde gang Norge gir støtte til kampanjen, selv om ingen av målene for kampanjen var i nærheten av å bli nådd forrige gang i 2014. Både regjeringen og ambassaden mener at kampanjen har likevel «gitt mer energi til kvinnelig deltagelse i valgpolitikk».

Det er staten, Center for Civil Society Strengthening og Action Aid Malawi som skal drive kampanjen fram mot valget.

De politiske partiene i landet sier at de støtter kampanjen og vil støtte kvinner som blir valgt, på alle nivået.

Men Cassidy Magreta i Pacenet-nettverket mener at resultatene så langt er «skuffende» og at det «mangler politisk vilje».

Andre observatører mener det er den lave status kvinner har i samfunnet, og dere eget selvbilde som som hemmer kvinnelig deltagelse i politikken.

Publisert: 07.03.2018 09.58.09 Sist oppdatert: 07.03.2018 19.27.25