NIGER lake chad basin west africa waro gender-based violence gbv, BNC
Jenta på bildet er internt fordrevet i Niger. Hun har aldri gått på skole og forteller at hun som 13-åring ble tvunget til å gifte seg. Hun er foreldreløs og har bodd sammen med besteforeldrene. Nå risikerer hun et liv preget av overgrep og mishandling. Foto: Plan International / NTB scanpix

 

Lover milliarder for å bekjempe krise ved Tsjadsjøen

Verdenssamfunnet lover nærmere 17 milliarder kroner i tillegg til tidligere bevilgninger for å bekjempe den humanitære krisen ved Tsjadsjøen.

Av Ann Fredriksen /NTB Sist oppdatert: 04.09.2018 05.37.40

– Dette er enda mer enn beløpet vi opprinnelig hadde håpet på, sier Tysklands utenriksminister Heiko Maas etter mandagens internasjonale konferanse i Berlin om krisen ved Tsjadsjøen.

Beløpet er rundt tre ganger høyere enn summen som en internasjonal konferanse om krisen samlet seg rundt i Oslo i fjor.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) opplyste tidligere mandag at Norge gir 325 millioner kroner til humanitær innsats i Tsjadsjøen-regionen fram til 2020. Tyskland gir 970 millioner kroner. Nigeria, Norge og FN har rolle som vert sammen med Tyskland under den to dager lange konferansen.

– Over 10 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp i Tsjadsjø-regionen. Det er nødvendig med flere ressurser og trygg humanitær tilgang for å redde liv og beskytte sivilbefolkningen mot vold og overgrep. Kvinner, ungdom og barn er hardest rammet, fastslår Søreide i en pressemelding.

Landene i regionen omfatter Kamerun, Tsjad, Niger og Nigeria. Rundt 2,3 millioner personer er fordrevet og over 10 millioner mennesker avhengige av humanitær hjelp.

I en ny rapport fra Plan International – «Adolescent Girls in Crisis: Voices from the Lake Chad Basin» – går det fram at jentene er svært utsatt for vold og menneskerettighetsbrudd. De risikerer både å bli angrepet og bortført av væpnede opprørere og å bli voldtatt i eget lokalmiljø.

Rapporten, som ble offentliggjort mandag, er basert på intervjuer med 449 jenter i alderen 10–19 år fra Kamerun, Niger og Nigeria.

 

– Må prioritere jentene

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, mener at jentenes svært utsatte situasjon må prege regjeringens humanitære strategi.

– En enslig mor på 13 på rømmen fra Boko Haram har helt andre behov enn en gutt på 6 og en kvinne på 42, selv om de er en del av den samme krisen. Men stemmene til jentene blir ikke hørt. De blir i stor grad oversett og faller mellom to stoler i det humanitære hjelpearbeidet, sier Partapuoli i en pressemelding i forbindelse med utgivelsen av rapporten.

Jentenes behov for trygghet og utdanning må prioriteres i det humanitære arbeidet, framholder hun.

 

Voldtas av sjefer

Rapporten viser at det er spesielt jenter som er atskilt fra familiene sine, som er mest utsatt. Mange av dem jobber som tjenere, og flere jenter i undersøkelsen forteller om tjenestejenter som blir voldtatt av sjefene sine.

Jentene risikerer også å bli voldtatt av unge gutter i nærmiljøet.

– Guttene kan voldta deg og ta alt du har av verdisaker, sier ei 13 år gammel jente fra Nigeria i rapporten.

Krisen rundt Tsjadsjøen er sammensatt og skyldes en rekke forhold, blant annet tørke og konkurranse om knappe ressurser som vann. Ulikhet og politisk marginalisering, samt konflikten med de ytterliggående gruppene Boko Haram og IS i Vest-Afrika har også bidratt til krisen, ifølge FN.

Publisert: 03.09.2018 14.22.23 Sist oppdatert: 04.09.2018 05.37.40