Kandoro og Tongai Makawa (t.h) mener det er behov å faktasjekke både det politikerne i Zimbabwe sier, og mye av det som spres på sosiale medier. De bruker gjerne satire når de setter maktmennesker på plass. Foto: Jan Speed

Kreativ ungdomskraft for frihet

Kvelden før militærkuppet mot president Robert Mugabe ble innovasjonshuset til ungdomsnettverket Magamba raidet av sikkerhetspolitiet i Zimbabwe. – Det viser i hvert fall at det vi gjør legges merke til, sier artisten Tongai Leslie Makawa, aka «Outspoken».

Av Jan Speed / Zimbabwe Sist oppdatert: 04.07.2018 11.44.56

Et gammelt hus, kontainere stablet og sveiset sammen til kontorer og møbler laget av paller er rammen for et kreativt område i nærheten av hovedsykehuset i Harare. Da vi besøkte det de kaller «Moto Republik» forberedte aktivister gatemarkeringer for å støtte landets sykepleiere som var i streik. De laget esker for å stemme for sykepleierne, og i et møterom planlegges en «Treat In» i byens parker der de streikende skal gi gratis behandling til alle.

Dette er bare en av et mylder av aktiviteter som ungdomsnettverket Magamba står bak. Det arrangeres musikkfestivaler, politiske møter og poesikvelder, nettsider skapes og stadig nye satiriske videoer utarbeides. Folk kommer sammen for å selge og vise fram varer og tjenester. Det gis opplæring i video, blogging og andre sosiale medier.


Ungdomsdrevet

Magamba ble dannet for elleve år siden av hip-hop-artisten Tongai Makawa og komikeren Comrade Fatso. Det var riktignok et levende miljø i Harare med slam-poesi og forfatterkvelder i Book Cafe, men ingen steder der ungdommer kunne møtes, prøve ut ideer og være online. Ideen var å skape et miljø som var kreativt, innovativt og hadde et sosialt politisk budskap – og ikke minst, var ungdomsdrevet.

– Analysen vi bruker på alt vi lager er: Om du ikke mener det er spennende, hvorfor skulle noen andre gjøre det? sier Tongai.

Norsk Folkehjelp har støttet flere av deres prosjekter.

Et håp er å få flere ungdommer engasjert i politikk. For å få dette til er det grupper som oppsøker parlamentet og sender ut uhøytidelige tweets derifra på løpende bånd under debatter.

De arrangerer ulike hashtag-kampanjer mot alt fra sviktende systemer for registrering av velgere til høye internettpriser.

 

Statsråd for tomme løfter

Magamba-kollektivet har en rekke ulike videoproduksjoner som går ut i ulike YouTube og Facebook-kanaler. Noen er satiriske, mens andre har som mål å øke kunnskapen om demokrati.

– Vi lagde en gang Zambezi News som var en latterliggjøring av rikskringskastingen ZBC. Vi opererte med en statsråd som var minister for lovede prosjekter. Da noen kommenterte etter å ha sett et program «at nå var ZBC virkelig blitt elendig», visste vi at vi hadde lyktes, sier Tongai.

En av de som jobber med videoproduksjon er Kandoro.

– Instinktivt ville jeg være en del av dette. Dette var en ny måte på protestere på, sier Kandoro.

Han liker at alle kan være med og bidra.

– Du vet, ettersom Bob (tidligere president Robert Mugabe red.anm) er arbeidsløs, så er en av oss, sier han og ler.

 

Mer latter og ironi

For å slå igjennom blant ungdommer, vil Magamba være annerledes og mindre sur.

– Vi vil projisere et positivt Zimbabwe, vise fram kreative løsninger. Vi forsøker å skape en atmosfære der Zimbabwes drøm er mulig. Ungdommer er løsningen på landets problemer, sier Tongai.

Da de skulle protestere mot dårlige veier, dro de ut og plantet bananplanter i alle veihullene. Veimyndighetene syntes ikke det var morsomt, men de tok poenget – og bilistene lo.

Fram mot valget i slutten av juli skal Magamba-frivillige fortsatt lage satire og kampanjer og sjekke faktaene som politikerne strør om seg.

– Kuppet i november var en fest som viste folkets makt. Men ingen må være naive og tro at vi hadde fått lov til å marsjere uten hærens tillatelse. Bare en bit av det gamle regimet er fjernet, sier Tongai.

Nå settes alt inn for å få den unge generasjonen til å bruke stemmeretten.

 

Publisert: 13.06.2018 08.00.45 Sist oppdatert: 04.07.2018 11.44.56