To erfarne diplomater som begge trekker seg fra spesialoppdrag for FN, i samme konflikt. Norske Jan Egeland sier fra seg oppdraget som nødhjelpskoordinator i Syria dagen etter at svenske Staffan de Mistura ga samme beskjed om sitt oppdrag som spesialutsending.
Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix

Egeland gir opp FN-oppdraget i Syria: – For mange tilbakeslag

Jan Egeland slutter som FNs nødhjelpskoordinator for Syria etter det han omtaler som tre svært utmattende år. – Det har vært for mange tilbakeslag, sier han.

Av NTB Sist oppdatert: 18.10.2018 17.42.43

Den norske bistands- og fredseksperten kunngjorde sin avgang dagen etter at FNs spesialutsending for Syria, svenske Staffan de Mistura, kom med samme beskjed.

Ifølge Egeland går han av i slutten av november fordi krigen går inn i en ny fase. Hvem som skal erstatte ham, er ennå ikke klart.

– Jeg regner med å bli erstattet av noen som er bedre, og som vil fortsette med arbeidsgruppen ettersom ikke engang halvparten av jobben er gjort, sa Egeland på en pressekonferanse i Genève torsdag.

– Utmattende

Egeland han vært nødhjelpskoordinator for Syria i tre år. Ifølge nordmannen har det vært tre svært utmattende år. Nå ser han fram til å konsentrere seg om sin andre jobb; som generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Egeland har jobbet tett sammen med Mistura for å få nødhjelp inn til beleirede områder. Gang på gang har han forsøkt å forhandle fram avtaler mellom syriske myndigheter og opprørere, samt andre land som er involvert i krigen, slik at utsultede, syke og sårede syrere skulle få tilgang til mat og medisiner. I mange tilfeller har mennesker dødd før de fikk hjelp.

Han legger ikke skjul på at utviklingen for det meste har vært negativ.

– Det har vært for mange tilbakeslag. Vi har mislyktes oftere enn vi har oppnådd det vi ønsket, sa han til pressekorpset i Genève.


– Positivt i Idlib

Egeland uttrykker likevel en viss tilfredshet med at en storoffensiv i Idlib ser ut til å være avverget inntil videre, og at den opprørskontrollerte provinsen ikke er blitt utsatt for luftangrep på fem uker. Det betyr at FN har kunnet bringe inn nødhjelp til de nær tre millioner innbyggerne.

Men han tror ikke faren for befolkningen er over.

– Idlib kan fortsatt bli det aller verste slaget så langt, advarer Jan Egeland.

Han insisterer på at det er tilfeldig at han gir seg samtidig som Mistura. Allerede da kontrakten hans ble fornyet i september, skal han ha bestemt seg for å gå av i slutten av november.


Komplisert tidspunkt

Da Mistura kunngjorde sin avgang onsdag, oppga han at det kun skyldes personlige årsaker. Det er på tide å gi familien oppmerksomhet, framholdt han.

Men også Mistura erkjente at jobben i Syria langt fra er over, og han lovet å ta ansvar og fortsette innsatsen fram til siste arbeidsdag om en drøy måned.

Misturas avgang vil likevel komplisere FNs forsøk på å få i stand en politisk løsning på konflikten på et tidspunkt der president Bashar al-Assad og hans styrker har gjenerobret store områder, og der det er uklart om regimet er villig til å gi politiske innrømmelser.

I neste uke reiser Mistura til Damaskus for å argumentere for at det må dannes en komité som skal forhandle fram en ny grunnlov som kan bane vei for valg. Planen ble lansert under en russiskledet konferanse i januar, men siden har den stått i stampe på grunn av uenighet om komiteens sammensetning.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.10.2018 17.42.43 Sist oppdatert: 18.10.2018 17.42.43