John Magufuli

John Magufuli ber sine landsmenn få flere barn, til tross for at landet har nesten 56 millioner innbyggere, hvorav de fleste lever i fattigdom. 

Foto: Sadi Said / Reuters

Tanzanias president: – Ingen vits med prevensjon

John Magufuli kaller familieplanlegging et uttrykk for «latskap» og ber kvinner føde flere barn.

Av Martin Skjæraasen Sist oppdatert: 13.09.2018 06.13.09

Folk gidder ikke å jobbe hardt nok til å brødfø en stor familie. Det er årsaken til at stadig flere tanzanianere driver med familieplanlegging, sa presidenten søndag på et folkemøte i Meatu nord i Tanzania.

– Dere har kyr. Dere er gode bønder. Dere i stand til å brødfø barna deres. Hvorfor skal dere da drive med fødselskontroll? Dette er mitt syn, men jeg ser ingen grunn til at vi skal drive fødselskontroll i Tanzania, sa Magufuli ifølge avisa The Citizen.

Den lærerutdannede 58-åringen oppfordrer sine landsmenn til å føde flere barn, fordi helsetilbudet er blitt bedre og utdanning er gratis. Han fortalte også at han hadde vært i Europa og «sett bivirkningene av fødselskontroll».

– I noen av landene sliter de med for liten befolkningsvekst. De mangler arbeidskraft. 

 

President mot strømmen

I siste utgave av Bistandsaktuelt skriver vi at stadig flere afrikanske land satser på familieplanlegging for å få ned fødselstallene. Deriblant Etiopia, som har rekruttert 40.000 kvinner for å drive seksualundervisning og dele ut prevensjon.

Tanzania har drevet et statlig familieplanleggingsprogram siden 1976, og har dessuten ratifisert Maputo-protokollen, hvor kvinners rett til å bestemme over sin egen reproduktive helse er nedfelt. 

I dag bruker én av fire kvinner i Tanzania prevensjon, ifølge FNs befolkningsfond (UNFPA). Men samtidig er det nesten 20 prosent som ønsker å bruke prevensjon, som av ulike grunner ikke gjør det. De frykter bivirkninger, nektes av partner eller mangler tilgang. 

Ifølge Guttmacher Institute blir én million kvinner i Tanzania gravide uten å ønske det. 39 prosent av disse ender i abort, hvorav de aller færreste overværes av helsepersonell. 

Kvinner i Tanzania får fem barn i snitt, og landets befolkningsvekst er blant verdens høyste. Nesten halvparten er under femten år. 

Neppe noen kursendring

Ifølge The Citizen vil myndighetene neppe skifte kurs selv om presidenten uttrykker noe annet. Likevel er det mange som reagerer på uttalelsene til Magufuli. Deriblant Judy Gitau, som er koordinator for organisasjonen Equality Now.

 Dette er en uttalelse fra et tanzaniansk statsoverhode i en tid hvor folket oppfatter enhver uttalelse fra ham, som lov. Konsekvensen er at kvinner blir gravide uten å ønske det, de får store familier og ingen mulighet til å opprettholde sin livskvalitet, sa Gitau til The Guardian. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 13.09.2018 06.13.07 Sist oppdatert: 13.09.2018 06.13.09