En mor og hennes barn venter på at et fly skal ta dem bort fra det katastroferammede området på den indonesiske øya Sulawesi. Foto: Hotli Simanjuntak / EPA / NTB scanpix

Stort behov for akutt nødhjelp i Indonesia

191 000 mennesker har akutt behov for humanitær bistand etter jordskjelvet og tsunamien på den indonesiske øya Sulawesi, anslår FN. Tallet på omkomne er nå over 1200. Flere hundre ofre ble mandag lagt i en massegrav.

Av NTB-AP-DPA Sist oppdatert: 02.10.2018 12.48.04

Minst 46 000 barn og 14 000 eldre er blant menneskene som er i akutt nød, anslår OCHA. Mange av dem befinner seg i distriktene utenfor de urbane byområdene hvor redningsarbeidets hovedfokus har ligget så langt.

Samtidig er arbeidet i gang med å gravlegge dødsofrene for naturkatastrofen.

– Dette må gjøres så snart det lar seg gjøre, av helsemessige og religiøse årsaker, sier Willem Rampangilei, leder for landets kriseberedskapsmyndighet (BNPB).

545 døde som ble oppbevart ved ett enkelt sykehus gjennom helgen, ble lagt i en massegrav i Palu mandag. Graven er 100 meter lang og 10 meter bred. Den kan utvides ved behov, opplyser Rampangilei.

Hærens talsmann Mohammad Thorir sier at massegraven, som ligger ved siden av et offentlig gravsted, har plass til 1000 lik.

De øvrige døde blir fraktet til graven fra andre sykehus i området. Alle ofrene har blitt fotografert slik at deres pårørende vet hvor deres kjære ligger begravet.

Videoopptak viser lokalbefolkningen gå fra likpose til likpose og åpne dem for å se om de kan gjenkjenne ansiktene.

Stigende dødstall

1234 personer er funnet døde etter fredagens jordskjelv og tsunami, i følge oppjusterte tall fra indonesiske myndigheter tirsdag 2. oktober. Mandag var tallet på omkomne 844. 

– Tallene vi sitter på, er basert på identifiserte ofre, sier BNPBs talsmann Sutopo Nugroho.

– Noen døde er fremdeles ikke identifisert eller hentet ut, sier Insan Nurrohman, visepresident i den store lokale hjelpeorganisasjonen Aksi Cepat Tanggap.

Det er ventet at antall døde vil fortsette å stige. Og 48 000 mennesker er blitt drevet på flukt fra sine ødelagte hjem, opplyser Nugroho.

Nødhjelp

Redningsmannskaper leter fortsatt i ruinene av de mange bygningene som raste sammen fredag. President Joko Widodo ga søndag grønt lys for å motta internasjonal hjelp.

Mandag ble både militærfly og kommersielle fly satt inn i arbeidet med å frakte nødhjelp og forsyninger til overlevende. Mangel på mat og andre nødvendigheter har begynt å sette sitt preg på lokalbefolkningen. Det er også desperat behov for å få på plass maskiner for å hjelpe til med å gjennomsøke sammenraste bygninger, blant dem et åtte etasjer høyt hotell i Palu, der det mandag fortsatt kunne høres stemmer fra ruinene.

Lokalt fjernsyn melder at rundt 3000 innbyggere i Palu dro i samlet flokk til flyplassen i et forsøk på å forlate området. Fjernsynsbilder viser folk som ropte i sinne fordi de ikke fikk være med et militærfly som skulle dra fra stedet.

– Vi har ikke spist på tre dager! Vi ønsker bare å være trygge, ropte en kvinne.

Fanger på rømmen

Opptil 1200 innsatte forsvant fra overfylte fengsler i Palu og Donggal på Sulawesi etter at øya ble rammet av jordskjelvet og tsunamien.

– Jeg er sikker på at de rømte fordi de fryktet at de ville bli rammet av jordskjelvet. Dette dreier seg helt sikkert om liv eller død for fangene, sier Sri Puguh Utami i det indonesiske justisdepartementet.

Myndighetene oppfordrer de rømte fangene til å overgi seg.

Marerittlignende scener

Søk og redningsteam fra Røde Kors har ankommet de mest berørte områdene i Indonesia. De rapporterer om totalødeleggelse av byer, livredde overlevende og hele hus som har blitt slukt av jorden. 

Etter flere kraftige jordskjelv etterfulgt av en tsunami, har redningsmannskap fra Røde Kors, indonesiske myndigheter og andre organisasjoner nådd frem til de mest berørte områdene etter jordskjelevet og tsunamien i Indonesia.

– Det er ingen tvil om at Donggala-distriktet, som ligger svært nær episenteret av det største jordskjelvet på 7,4 som nylig rammet Indonesia, har opplevd ekstreme ødeleggelser, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland, i en pressemelding. 

Donggala-distriktet ble nådd av redningsarbeidere fra Røde Kors søndag formiddag, norsk tid. De forteller om områder hvor det er store masser av flytende jord som har slukt hele hus og ødelagt byer. 

– Rapportene vi får inn fra de første Røde Kors-arbeiderne som har nådd Donggala-distriktet tegner et marerittlignende bilde, forteller Apeland.

Røde Kors i Indonesia jobber nå døgnet rundt for å få bedre tilgang til de mest avsidesliggende stedene som har blitt rammet av jordskjelvet. Apeland forteller at det er utfordrende å få fraktet nødhjelpsutstyr på grunn av ødelagte veier.

– Vi jobber med å få fraktet rent vann, mat, presenninger og helsehjelp til de mest utsatte områdene, tross for at de vanlige transport-linkene og elektrisitet er borte, forteller Apeland.

Publisert: 01.10.2018 14.03.27 Sist oppdatert: 02.10.2018 12.48.04