Karate ble redningen for Mana Mandlekar (23), som kommer fra en liten lutfattig landsby i India. Hun har fått masse selvtillit og sørget for at jentene i landsbyen ikke lenger trakasseres. Foto: Mujeeb Faruqui / HT Photo

Indisk «Karate girl»: – Jeg bare ga han en på trynet

– Jeg holdt han i skjortekraven og lot han få smake knyttneven min. Så tok jeg et høyt spark og traff han i ansiktet en gang til, så han falt i bakken. Han har ikke plaget meg siden, sier 23 år gamle Mana Mandlekar.

Av Nina Bull Jørgensen Sist oppdatert: 13.02.2018 06.00.11

Den unge indiske kvinnen ler hjertelig når hun forteller om hendelsen for åtte år siden. En hendelse som forandret ikke bare hennes liv, men også livet til mange av hennes medsøstre i den lille landsbyen Alumpur, i delstaten Madhya Pradesh.

På den tiden det skjedde var livet alt annet enn morsomt for 15-åringen Mana.

Det var alltid noen gutter som ertet og trakasserte meg og venninnene mine på skoleveien. Det hadde ikke noe å si hvordan ei jente så ut eller hvor smart hun var. De plaget henne uansett.

Da Mana begynte på ungdomsskolen håpet hun at trakasseringen ville ta slutt, men det bare fortsatte.

Jeg tenkte: «Det MÅ finnes en måte å bli kvitt plageåndene, en måte å slå tilbake...»

Det går en humpete landevei dit, men det er ingen veier i selve landsbyen. De cirka tusen innbyggerne bor i skur og jordhytter. Og det fins heller ingen elektrisitet, ingen steder du kan lade mobilen, forteller Mana.

Her har hun bodd hele livet sitt, sammen med moren, en bevegelseshemmet far og sju søsken.
 

Unnslapp barneekteskap

– Da jeg var 15 år og gikk i 9. klasse tvang foreldrene mine meg inn i en forlovelse. Jeg protesterte og kjempet imot.

Mana ble fysisk syk av tanken på å skulle gifte seg. Hun klarte ikke lenger å konsentrere seg på skolen, og en dag brøt hun hun sammen. Læreren måtte kjøre henne hjem.

Da foreldrene mine tok meg til legen, skjønte de alvoret.

Legen sa: «Hun er så nedkjørt og stresset at hun kanskje ikke overlever dette.»

Da lot foreldrene henne slippe barnebryllupet. Og hun fikk fortsette på skolen.


 

Svart belte og kjendis

Det er mer enn tusen øyne og ører i salen. Det knipses og blitzes. Og minst tjue tv-kameraer peker mot henne. Hun går opp på talerstolen. Stemmen er klar og tydelig. Ikke et snev av nervøsitet. Stående applaus, latter, anerkjennende nikk.

Så setter hun seg på scenen ved siden av Sachin Tendulkar. Ingen ringere. For de som ikke er bevandret i cricket: Han er større enn Ronaldo og Messi. Til sammen.

Og det er han som spør Mana om å få ta en selfie med henne...

– Jeg har en drøm, sier Tendulkar når det er hans tur bak mikrofonen.

– Det er at hver eneste jente, uansett hvor hun er i verden, får muligheten til å følge sin drøm. Og det er hennes foreldre som bør gi henne plattformen til å gjøre det...

Mana lytter. 

 

«Det går ikke, du er jente»

Bistandsaktuelt møter Mana i New Delhi, på FN-dagen for jenters rettigheter. Arrangementet er i regi av Unicef India, og årets tema er The Role of Sports in the Empowerment of Girls’ – hvordan kan sport bidra til å styrke jenters stilling i samfunnet?

Åtte år er gått siden den fortvilede unge jenta, fra laveste kaste i en lutfattig indisk landsby, så vidt unnslapp barneekteskap. I dag har hun svart belte i karate. Hun er blitt kjent som karatemesteren fra Madyah Pradesh – "the Karate Girl". Hun driver sitt eget karatesenter for 40 jenter og gutter i landsbyen. Og hun er inne i sitt siste studieår på college, snart den stolte innehaver av en master.

Hvor tøff var veien hit?

– Jeg ble diskriminert på mange nivåer. Først fordi jeg var jente. Så på grunn av kastesystemet. Det er så mye diskriminering at folk fra min kaste ikke en gang får gå inn i templene. Da jeg ville sykle, sa de: «Du kan ikke sykle.» Da jeg ville gå med jeans, sa de: «Nei!». Og da jeg ville begynne med karate, sa alle: «Det går ikke, du er jente».

Mana Mandlekar i godt selskap med cricket-legenden Sachin Tendulkar og Mithali Raj, som er kaptein på det indiske kvinnelandslaget i cricket. Bildet er tatt i New Delhi på FN-dagen for jenters rettigheter, 11. oktober 2017. Foto: Nina Bull Jørgensen

«Flying kicks»

– Hvordan fikk du ideen til å begynne med karate?

– Da jeg begynte på ungdomsskolen i en landsby tolv kilometer unna, møtte jeg en lærer som underviste karate. Og da jeg så hans flying kicks, tenkte jeg: «Det vil jeg også få til!».

Karate er en av de meste populære idrettene i regionen hun kommer fra, forteller Mana. Men det var ingen jenter som drev med karate. Hun var den første.

– Hvordan reagerte foreldrene dine på at du begynte med en "guttesport"?

– Først var de skeptiske. Men etterhvert var de faktisk glade og stolte av meg, spesielt etter hendelsen der en gutt i nabolaget angrep meg.

Vi er tilbake der vi startet denne historien:

– Jeg slo og sparket tilbake, og la gutten i bakken. Alle i landsbyen fikk høre om det. Og det sto til og med i avisa. Det ga meg masse selvtillit, sier Mana.

– En av journalistene spurte: «Hva om det hadde være flere gutter?» «Da hadde jeg banket opp alle sammen», svarte jeg.

Mana spøker og ler mye. Den vonde tiden er historie.

 Hva er ditt stolteste øyeblikk i karrieren? 

– Det jeg er aller mest stolt av er at det har skjedd en total endring i mentaliteten og holdningene til folk i landsbyen min. Det er ingen gutter som trakasserer meg lenger. Og de tør heller ikke prøve deg på venninnene mine. Da får de kjenne på disse, sier karatemesteren.

Mana Mandlekar knytter begge nevene foran seg, smiler og blunker.

– Før spurte folk i nabolaget foreldrene mine: «Hvordan kan du la datteren din holde på med karate?!» Mens nå kommer foreldrene i landsbyen til mine foreldre og spør: «Hvordan kan vi sørge for at døtrene våre blir som Mana?».

Guttene i den indiske landsbyen Alampur tør ikke lenger å prøve seg på Mana og venninnene hennes. Den 23 år gamle karatemesteren driver nå sitt eget karatesenter der hun trener mer enn 40 jenter og gutter. 

Publisert: 13.02.2018 06.00.10 Sist oppdatert: 13.02.2018 06.00.11