Etter mange års arbeid både i regjeringspartiet ANC og fagbevegelsen har Losi (til h.) mange støttespillere. Det hjalp henne helt til topps. Foto: Nina Hanssen

Hun skal lede Sør-Afrikas fagbevegelse

Hun har vært både yrkesmilitær og tillitskvinne for bilarbeidere. I mange år kjempet hun for flere kvinner inn i sentrale verv i sørafrikansk fagbevegelse. Nå har 43-årige Zingiswa Losi selv nådd toppen.

Av Nina Hanssen (tekst og foto), i Johannesburg Sist oppdatert: 04.11.2018 16.24.49

– Ærefullt og utfordrende. Jeg vet det blir tøffe tak, men jeg er klar for å ta fatt, sier Losi til Bistandsaktuelt.

Den tidligere bilarbeiderlederen fra Port Elisabeth skal lede Cosatu (Congress of South African Trade Unions) med i underkant av to millioner medlemmer.

Det ble tidlig klart at det ikke var noen motkandidater til Losi. Sørafrikanske medier brukte mye spalteplass på at en kvinne skulle overta etter Sdumo Dlamini.

Han hadde ledet Cosatu i 12 år. Organisasjonen spilte en meget sentral rolle i kampen mot apartheid. Den fikk også økonomisk støtte fra norsk LO. Yngve Hågensen ble invitert til å holde hilsningstalen på vegne av alle internasjonale fagorganisasjoner på Cosatus første ordinære kongress etter apartheids fall i 1994.

 

Et ønsket skifte

Hun var ønsket som arvtaker av den tidligere sjefen. Gamlesjefen Sdumo Dlamini tok ikke gjenvalg fordi han ønsket Losi som ny øverste leder.

– Cosatu ønsker å gå foran med et godt eksempel og bane vei for enda flere kvinnelige fagforeningsledere i Afrika, sier han.

Den nye kvinnelige presidenten ble båret på gullstol av fagforeningskolleger fram til talerstolen. Kvinnelige delegater danset og sang «Wathinta Losi, wathint’ imbokodo» (Fritt oversatt: «Når du slår til Losi, så kan du slå en stein»).

I salen var også hennes nærmeste familie. Losi er tvilling og vokste opp i en veldig religiøs familie i Port Elisabeth, i en søskenflokk på ni.

 

Familien først

Losi har et bredt smil og en sterk klar røst. De fleste kommentatorer er enige om at det er en kvalifisert kvinne som nå har inntatt den sentral lederposisjonen. Men veien til toppen har både vært lang og utfordrende. Når vi møter henne er det en ydmyk leder som vet at hun nå har en tøff periode foran seg og som vet at hun som kvinnelig rollemodell må levere.

– For meg kommer alltid familien foran. Det er takket være deres støtte og deres tro på meg at jeg har våget å påta meg nye utfordringer, sier hun.

Losi vokste opp under apartheid. Urettferdigheten hun opplevde mot egen familie og venner gjorde henne rasende.

– Jeg ble politisk bevisst allerede i 10-årsalderen da to av mine søsken måtte flykte og leve i eksil. Jeg meldte meg først inn i ANCs ungdomsparti og ble senere aktiv i ANCs studentorganisasjon.

Hun var yrkessoldat i det sørafrikanske flyvåpenet i tre år, men fikk de ikke lov til å fagorganisere seg den gang, forteller hun.

Da hun begynte å jobbe i Fords bilfabrikk i Port Elisabeth i 2002, ble hun både medlem og tillitsvalgt på jobben. Det var i The National Union of Metalworkers of South Africa hun gjorde fagforeningskarriere og ble derfra valgt inn i Cosatus ledelse. Hun har parallelt vært sentral i ANC.

 

Landreform er nødvendig

Hun håper at de politiske partiene og de ulike fagforeningene kan samle seg om konkrete felles mål til beste for arbeidstakerne. Hun lover å bidra til å presse president Cyril Ramaphosa til å følge opp politikken som skal løfte massene.

– Da Ramaphosa ble valgt, sa han at han nå skulle være en folkets tjener. Da er det viktig at han følger opp og gjennomfører reformer, sier hun.

En av de viktigste og vanskeligste reformene å gjennomføre er «ekspropriasjon uten kompensasjon-reformen» som hun mener er viktig i forhold til fordeling av landressurser og for å skape flere arbeidsplasser.

– Mens en liten gruppe eier og har alt, lever majoriteten som består av millioner av mennesker i Sør-Afrika i fattigdom og kjemper hver dag en tøff kamp for å overleve. Dette er svært urettferdig, og denne reformen må gjennomføres på en god måte. En lovlig vedtatt transparent landreform er noe Ramaphosa har lovet at han skal gjennomføre.

 

Vil lytte

Hun har siden 2009 vært en del av Cosatus ledelse, ble gjenvalgt i 2012 og ble i høst organisasjones president.

– Jeg vil jobbe for å bygge en sterk allianse til beste for sørafrikanske arbeidere. Det første jeg vil gjøre er å lytte til hva våre medlemmer er opptatt av akkurat nå. Kall det gjerne en lytte-kampanje, sier hun.

Hun har hatt et spesielt ansvar for Cosatus likestillings- og helsepolitikk. Organisasjonen har i dag like mange kvinner i ledelsen som menn.

– Jeg håper at vi kvinnene i ledelsen kan inspirere og motivere flere kvinner til å ta verv. Da må jeg levere god politikk slik at alle som har støttet meg ser jeg gjør en god jobb, sier hun.

Losi håper valget av så mange kvinner i ledelsen også kan inspirere andre afrikanske fagforeninger til å velge flere kvinner. Men Losi vet også at lange dager og tøffe tak i politikk og fagforeninger koster. Selv er hun singel og ingen umiddelbar plan om å stifte familie.

– Nå har jeg fått tillit til å være leder og da blir det ikke rom for mye fritidsaktiviteter, men håper at jeg kan se familien min innimellom, sier hun.

 

Norsk LO imponert

Losi, som også deltok på den årlige ILO-konferansen i Geneve i år, har ambisjoner om å følge opp arbeidet med konvensjonen om seksuell trakassering og vold i arbeidet.

– Jeg fulgte komiteen som startet dette arbeidet og håper at vi på ILOs 100-års jubileum neste år kan vedta en ny historisk konvensjon. Både ANC og Cosatu jobber mye med å få til bedre rutiner for å følge opp. Vi skal ha nulltoleranse for trakassering, lover hun.

Trude Tinnlund som representerte norsk LO på Cosatus-kongressen i Johannesburg ble imponert over den nye lederen.

– Hun ledet deler av kongressen med stø hånd og hadde full støtte. At Cosatu har fått en sterk kvinnelig leder betyr mye for regionen og for likestillingsarbeidet som vi i norsk LO støtter i Afrika, sier hun.

 

Rekker ut en vennskapshånd

Losi er glad for alle støtteerklæringer fra utenlandske gjester på kongressen. Hun vil også rekke ut en hånd til konkurrenten The South African Federation of Trade Unions som allerede etter kort tid har 30 tilknyttede forbund og 800 000 medlemmer, stort sett i privat sektor.

– Jeg ønsker å samarbeide med alle fagforeninger som er opptatt av arbeidsfolk. Vi må samarbeide slik at ikke arbeidsfolk blir kynisk utnyttet.Kapitalister som utnytter våre folk er en felles fiende og står vi samlet på venstresiden, så er vi sterkere. Jeg håper at vi i Cosatu kan innlede dialog med flere organisasjoner om det vi er enige om, og det så snart som mulig, sier hun.

Hun mener det fortsatt er en lang vei å gå.

– Men vi kan i alle fall ta en dialog og kanskje starte med å diskutere det vi er enige om. Så kan vi også være enige om å være uenige, sier hun. Den kvinnelige Cosatu-presidenten er optimist.

– Sammen skal vi vise hele verden at vi kan få dette landet inn på et nytt og bedre spor som gjør at flere vil investere her. Slik kan det skapes gode anstendige jobber slik at familier kan få et bedre liv. Vi skal bryte ned barrierer og samarbeide mer. Snart vil solen igjen skinne på Sør-Afrika, sier hun muntert, mens hun stemmer i sammen med sine brødre og søstre; sangen de alltid synger når de er samlet, «Solidarity forever!». 

Trude Tinnlund, utsendt fra norsk LO.

Publisert: 04.11.2018 16.24.48 Sist oppdatert: 04.11.2018 16.24.49