Det singler i glasshus når palestinske ledere som president Mahmoud Abbas reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, mener Human Rights Watch, som viser til at palestinske sikkerhetsstyrker slår hardt ned på kritiske røster, fengsler regimekritikere og utsetter dem for systematisk tortur.

Foto: UN Photo/Cia Pak

HRW anklager palestinske sikkerhetsstyrker for tortur

Palestinske sikkerhetsstyrker driver systematisk tortur av kritiske røster i et slikt omfang at det kan være forbrytelser mot menneskeheten, ifølge ny rapport.

Av Nils-Inge Kruhaug / NTB Sist oppdatert: 23.10.2018 08.21.43

Rapporten «Two Authorities, One Way, Zero Dissent» er utarbeidet av Human Rights Watch.

– Både de palestinske myndighetene på Vestbredden og Hamas-myndighetene på Gazastripen pågriper systematisk kritikere og torturerer dem i fangenskap, sier lederen for menneskerettighetsorganisasjonens virksomhet i Israel og Palestina, Omar Shakir.

– Systematisk tortur som ledd i en regjerings politikk er en forbrytelse mot menneskeheten, sier han.

Human Rights Watch har i årevis dokumentert omfattende israelske overgrep mot palestinere i de okkuperte områdene, men palestinske ledere sitter i glasshus når de kritiserer Israel for dette, mener Shakir.

– Palestinske ledere reiser verden rundt og snakker om palestinernes rettigheter, men styrer selv et maskineri av undertrykkelse for å knuse kritikk, sier han.

 

Knuser all kritikk

Både på Vestbredden og Gazastripen risikerer politiske aktivister, uavhengige journalister og alle som kritiserer myndighetene ved å demonstrere eller ytre seg i sosiale medier, å bli pågrepet, fengslet og torturert, slår HRW-rapporten fast.

Mens Hamas-tilhengere risikerer vilkårlige pågripelser på Vestbredden, risikerer tilhengere av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti det samme på Gazastripen.

Begge sider støtter seg på lover som åpner for å straffeforfølge dem som bidrar til "sekterisk splittelse" eller som fornærmer myndighetene og myndighetspersoner.

 

Omfattende materiale

– Både den palestinske selvstyremyndigheten og Hamas bruker fengsling for å skremme folk fra videre aktivisme. I fangenskap blir fangene hånet, truet, banket opp og tvunget til å innta smertefulle stillinger i timevis, heter det i rapporten.

Human Rights Wach har brukt to år på rapporten og intervjuet nærmere 150 palestinere som har sittet i fangenskap, familiemedlemmer, advokater, organisasjoner og leger.

Menneskerettighetsorganisasjonen har også analysert bilder og videoer, legejournaler og rettsdokumenter.

 

ICC bør etterforske

HRW spiller nå ballen over til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

- Gitt de sterke bevisene for at alvorlige forbrytelser har funnet sted i Palestina siden 2014, oppfordrer Human Rights Watch ICC til å innlede en formell etterforskning, konkluderer rapporten

Publisert: 23.10.2018 08.14.40 Sist oppdatert: 23.10.2018 08.21.43