Til minne om Hege

Sist oppdatert: 05.07.2018 07.54.58

Det er med stor sorg vi har mottatt den triste beskjeden om at vår tidligere kollega Hege Opseth Vandapuye har gått bort. Hege ble bare 45 år gammel.

For oss som jobbet sammen med blide, engasjerte og dyktige Hege, er det vanskelig å forstå at hun er borte. Hege med det brennende engasjementet. Hege med den røde scooteren, den høye latteren og glimtet i øyet.

Varme, inkluderende og gode Hege jobbet sammen med oss i Bistandsaktuelt fra 2009 til 2016. Med sin bakgrunn fra både journalistikk og humanitært arbeid, blant annet i Kirkens Nødhjelp, var hun som skapt for et fagblad som skriver om bistand og utviklingsspørsmål. Som journalist var hun kunnskapsrik og engasjert – og konstant på utkikk etter den gode historien som kunne engasjere leserne.

Hege var mer opptatt av mennesker enn av statistikk. Hun ville mye heller lytte til en enslig mor i Sør-Sudan enn en politiker. Hege ønsket å rette søkelyset mot de store spørsmålene i verden gjennom vanlige menneskers perspektiver.

Engasjementet var bredt. I en av de aller første artiklene hun skrev i Bistandsaktuelt formidlet hun drømmene og ambisjonene til en kvinnelig bonde på landsbygda i Kenya. Den artikkelen er på mange måter typisk for hvilke saker hun brant for. Kvinners rettigheter, humanitært arbeid og situasjonen for de mest sårbare i kriseområder var viktige tema. Konfliktene i Sudan og Sør-Sudan bar hun med seg, og hun skrev også innsiktsfullt om sikkerhet for hjelpearbeidere i felt.

Hege tok ofte i bruk nye og kreative journalistiske grep som kunne gjøre innholdet mer tilgjengelig. Hun var opptatt av å nå ut til leserne, og lyktes med det.

På tross av at hun som journalist hadde opplevd mye, ble hun aldri kynisk. Hun beholdt evnen til å bli opprørt av urettferdighet, og hadde et bankende hjerte for de svakeste. På arbeidsplassen var hun en omsorgsfull og varm kollega.

Kjærligheten tok henne til Frankrike. Hun hadde funnet lykken. Dessuten var hun ferdig med den norske vinteren, som hun ikke likte noe særlig, og kunne sende glade meldinger fra vakre solnedganger ved Middelhavet. Vi hadde planer om å ta et glass sammen neste gang hun var innom Oslo. Slik ble det dessverre ikke.

Vi har mistet en god venn og en dyktig kollega. Det er vondt.

Vår dypeste medfølelse går til Heges ektemann i Frankrike og familien i Norge.

 

Kolleger i Bistandsaktuelt

Publisert: 05.07.2018 07.54.58 Sist oppdatert: 05.07.2018 07.54.58