– At tidligere regjeringer har slettet gjeld og finansiert en kartlegging er bra. Men, at dagens regjering nøyer seg med å «vise vilje til å være med i en diskusjon om en løsning» – er ikke godt nok, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Faksimile: Bistandsaktuelt, Foto: Therese Alice Sanne / VG / NTB scanpix

KrFs leder: Utviklingsministeren er for tafatt

Knut Arild Hareide mener Norge har et ansvar for å rydde opp etter Saga Petroleums gamle olje-eventyr i Guinea-bukta. KrF-lederen er ikke fornøyd med svaret han har fått fra Nikolai Astrup.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 18.09.2018 09.20.02

– Jeg synes utviklingsministerens respons er for tafatt.

Det sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Bistandsaktuelt etter å ha lest utviklingsminister Nikolai Astrups svar på hvordan norske myndigheter vil forholde seg til de norskbygde oljeplattformene utenfor Benin.

 

«Tikkende miljøbombe»

Bistandsaktuelt beskrev i siste utgave hvordan fire oljeplattformer – bygget i Norge på 80-tallet – fortsatt står og forfaller i havet utenfor landets hovedstad Cotonou.

Med bistand fra Norge og Verdensbanken skulle Benin utvinne sine oljeressurser sammen med det norske oljeselskapet Saga Petroleum. Oljeriggene som i dag står og ruster, ble i hovedsak produsert i Norge og finansiert gjennom lån Benin tok opp gjennom det statlige norske Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK).

Avtalene var del av den såkalte skipseksportkampanjen som hadde som formål å få oppdrag til en presset norsk verftsindustri. Lånene ble slettet rundt årtusenskiftet, men fortsatt sitter det fattige landet igjen med det FN Miljø (UNEP) mener kan utvikle seg til en miljøkatastrofe.

KrF-lederen har i etterkant av reportasjen sendt et skriftlig spørsmål til utviklingsminister Nikolai Astrup der han spør hvordan regjeringen vil forholde seg til de gjentatte henvendelsene fra Benins m yndigheter om rydde-hjelp.

Hareide mener Norge har et moralsk ansvar for plattformene på Sémé-feltet.

– Uansett mener jeg at Norge bør ta ansvar: Vi har fagkunnskapen, vi har ressursene og bør bidra til å avverge en miljøkatastrofe, sier Hareide.

 

«Videre diskusjon med Benin»

I sitt skriftlige spørsmål ønsket Hareide å få svar på om utviklingsministeren vil ta initiativ for å få til et internasjonalt samarbeid om fjerning av de norskproduserte utrangerte oljeinstallasjonene som utgjør en stor miljøtrussel utenfor Benin?

Utviklingsministeren svarte blant annet at «Norge er innstilt på å være med i videre diskusjon med Benin og det internasjonale samfunn om hvordan man sammen kan finne en god løsning i denne saken», men ikke på Hareides spørsmål om hva norske myndigheter konkret vil stille opp med av ressurser.

Hareide er ikke spesielt imponert over svaret han fikk fra Astrup:

– Dette har Norge, under forskjellige statsråder, alt for lenge forsøkt å overse og vri seg unna. Nå er det tid for å vise handlingskraft, ta initiativ.

Astrup påpeker i sitt svar til Hareide at Norge i 2003 slettet all gjeld til Benin, og fremhever at (den rødgrønne; journ.anm) regjeringen i 2009 bidro til en konsulentstudie om den potensielle miljøtrusselen fra Sémé-feltet.

– At tidligere regjeringer har slettet gjeld og finansiert en kartlegging i Benin er bra. Men, at dagens regjering nøyer seg med å «vise vilje til å være med i en diskusjon om en løsning» – er ikke godt nok. Norge kan ikke gjøre dette alene, men noen må ta et initiativ for å få en framdrift. Norge kan for eksempel vurdere  å legge penger på bordet, under den forutsetningen at flere bidrar, sier Hareide til Bistandsaktuelt.

 

Jens Frølich Holte, statssekretær i UD.

– Har ikke et juridisk ansvar

Det sier statssekretær i utenriksdepartementet Jens Frølich Holte.

Bistandsaktuelt har fremlagt uttalelser fra tidligere å nåværende regjeringsmedlemmer i Benin for utenriksdepartementet. Der kommer det tydelig fram at Benin fortsatt mener Norge har et ansvar for å rydde opp på Sèmè-feltet. På spørsmål om hvorfor norske myndigheter er uenig i dét perspektivet svarer Frølich Holte at «Benin inngikk en avtale med Saga Petroleum, ikke med den norske stat».

– Norge har dermed ikke noe juridisk ansvar i saken. Etter at Benins myndigheter sa opp kontrakten i 1985 og Saga Petroleum måtte forlate landet, ble Sèmè-feltet drevet videre av andre utenlandske selskaper.

– Benin har gjentatte ganger bedt Norge om hjelp til å rydde. Hvorfor er forespørselen avslått?

– Norge har finansiert en konsulentstudie av det forlatte oljefeltet for å gi kunnskap til Benin om den potensielle miljøtrusselen som ligger der, slik at landet står bedre rustet til å rydde opp. Norge har også bidratt til å knytte kontakt mellom Benin og FNs miljøprogram UNEP, som det siste året har kartlagt ulike scenarier for sikring og nedmontering av hele eller deler av installasjonene. Norge er innstilt på å være med i videre diskusjon med Benin og det internasjonale samfunn om hvordan man sammen kan finne en god løsning i denne saken.

Norge og Benin:

  • Med bistand fra Norge og Verdensbanken skulle Benin utvinne sine oljeressurser i Guinea-bukta, og inngikk avtale med Saga Petroleum. Det norske selskapet bygget ut Sèmè-feltet rett utenfor Benins kyst og skulle drive det på vegne av landets myndigheter. Oljeriggene som i dag står og ruster, ble i hovedsak produsert i Norge og finansiert gjennom norske lån.
  • Etter få års drift ble Saga Petroleum kastet ut av landet i 1985. Kontrakten ble overført til Pan Ocean som lovet større produksjon og avkastning, men som aldri klarte å oppfylle løftene. Etter få år var også dette selskapet ute, og Benin drev feltet videre sammen med ulike aktører frem til produksjonen stoppet helt opp i 1998. Siden har oljeplattformene stått og rustet.
  • Benin satt igjen med en stor gjeld og «en tikkende miljøbombe» som kan ødelegge deler av Vest-Afrikas mest fiskerike område. I 2000 slettet Norge Benins gjeld på 246 millioner kroner for finansiering av utbyggingen av feltet, men norske myndigheter har avslått gjentatte henvendelser om å bistå i oppryddingsarbeidet på selve oljefeltet.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 18.09.2018 09.20.01 Sist oppdatert: 18.09.2018 09.20.02