BNC, POL
Norges ambassadør til Kina Geir O. Persen blir ny spesialutsending til Syria for FN. Her sammen med Kinas ambassadør til Norge Wang Min under en middag i Shanghai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 

Foto: Junge, Heiko

Guterres har pekt ut norsk diplomat til Syria-utsending

Generalsekretær i FN, António Guterres, har informert Sikkerhetsrådet om at han vil ha norske Geir O. Pedersen som sin nye spesialutsending i Syria.

Av NTB Sist oppdatert: 31.10.2018 06.52.34

Internasjonale nyhetsbyråer siterer fra et brev Guterres sendte til Sikkerhetsrådet tirsdag.

«Jeg er glad for å kunne informere dere om min intensjon om å kunngjøre utnevnelsen av Geir O. Pedersen som min spesialutsending til Syria. Forut for denne beslutningen har jeg konsultert bredt, inkludert med den syriske regjeringen», skriver Guterres.

FN-sjefen opplyser videre at nordmannens oppgave blir å legge til rette for en inkluderende og troverdig politisk løsning i Syria.

 

«Superdiplomat»

Geir O. Pedersen er blitt beskrevet som en norsk superdiplomat.

– Geir O. Pedersen har vært en klippe i FN-politikken. Han har gjort alt riktig i UD-systemet, sier statsviter og sosialantropolog Iver Neumann, som har forsket på norsk diplomati.

– Han er kjent som en mann som kan snakke med alle. En grunnregel i diplomatiet er at du ikke skal få folk mot deg uten god grunn. Den har formet hele hans vesen. Det betyr ikke at han er en «ja»-mann, men han er en mann som ikke ser noen grunn til å gjøre noe ubehagelig før det er absolutt grunn til det. Det er en ekstremt god egenskap for en diplomat, sier Neumann til NTB.

 

Bakmann under Oslo-prosessen

Pedersen er i dag Norges ambassadør til Kina. Den posten overtok han i fjor etter fem år som Norges ambassadør til FN i New York.

Han har også erfaring fra Midtøsten og var en viktig bakmann under de hemmelige forhandlingene som ledet fram til undertegningen av Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne i 1993.

Nyhetsbyrået Reuters , som viser til anonyme kilder i diplomatiet, skriver at Pedersen allerede er blitt uformelt godkjent av medlemmene av Sikkerhetsrådet. De fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet–Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA–må alle formelt godkjenne en kandidat før vedkommende får posten.

Pedersen vil overta som spesialutsending til Syria etter svensk-italienske Staffan de Mistura, som går av i slutten av november.

 

Utakknemlig jobb

Posten som Syria-utsending er av Foreign Policy blitt beskrevet som en av de mest utakknemlige i internasjonalt diplomati.

Men slik er det å være diplomat, mener Neumann.

– Det å være den som går mellom, betyr også at man på et hvilket som helst tidspunkt kan få alle parter mot seg. Det opplevde Norge på Sri Lanka, og det er veldig ubehagelig. Trøsten er at når det går litt tid, ser folk at man har gjort en jobb, og da takker man gjerne, sier Neumann.

Det å være diplomat kan ifølge ham minne om det å være forsvarsadvokat for en upopulær forbryter.

– Noen må gjøre det. Og det er en viktig jobb for samfunnet å gjøre det.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken før FN offisielt har utnevnt sin nye spesialutsending til Syria.

Publisert: 31.10.2018 06.46.24 Sist oppdatert: 31.10.2018 06.52.34