Tilhengerne av president Emmerson Mnangagwa (Ed) tar valgseieren på forskudd. Opposisjonen i Zimbabwe frykter at valgobservatører vil glemme alle uregelmessighetene som nå finner sted før valgdagen. Foto: Jan Speed

Frykter manglende åpenhet om presidentvalget i Zimbabwe

President- og parlamentsvalget i Zimbabwe skal gjennomføres 30. juli i år. Det er det første valget etter at Robert Mugabe ble tvunget til å gå av. Lokale sivilsamfunns-organisasjoner frykter at valget ikke blir fritt og troverdig.

Av  Jeffrey Moyo /Harare Sist oppdatert: 04.06.2018 06.12.07

For den 33-årige gateselgeren Hilton Mharadzi (33) fra Zimbabwes hovedstad Harare har livet blitt enda hardere midt i det han mener er en urettferdig valgoppkjøring.  

Mharadzi mener at «situasjonen er som den var under president Mugabes styre».

– President Mnangagwa har også sikret at zimbabwere i utlandet ikke kan stemme, noe som er urettferdig, særlig side regjeringen ber de samme personene om å investere i Zimbabwe. De vil ha pengene deres, men de vil ikke ha stemmene, sier Mharadzi.

 

Krever mer åpenhet

Zimbabwe Human Rights Association (ZimRights), en organisasjon som ble grunnlagt for mer enn 25 år siden for å sikre at Zimbabwes innbyggere kjenner til menneskerettighetene og styrkes til å beskytte sine egne rettigheter, har ropt høyest om det urettferdige valget.

– Det burde ha vært innført sunne valgreformer før årets valg. Dessverre har det ikke skjedd slike endringer i valgloven, sier direktør Okay Machisa i ZimRights.

 For ZimRights er det viktigst at

  • det blir mer åpenhet om trykkingen av stemmesedlene
  • det blir flere valglokaler
  • de militære trekker seg ut av valgprosessen

– Vi hadde ønsket at mennesker i diaspora kunne uttrykke sine rettigheter, men det har ikke lykkes å inkludere dette i den justerte loven, legger Machisa til.

For Elections Resource Center (ERC), et upartisk ekspertutvalg og en beslutningspåvirkningsinstitusjon for valg og demokrati som startet opp for nesten ti år siden, er valgkrisen langt fra over i Zimbabwe.

 

Saker som truer friheten

– Det er mange saker som potensielt truer friheten, rettferdigheten og kredibiliteten i det kommende valget. For eksempel har ikke alle fått rettighet til å stemme, som borgere boende i utlandet. Urimelige lover som Access to Information and Protection of Privacy Act og The Public Order and Security Act må oppheves siden de hindrer et fritt valgmiljø, sier direktør Tawanda Chimhini i ERC.

– I tillegg er det mange lover som ikke stemmer overens med Zimbabwes grunnlov, og som dermed potensielt truer konstitusjonaliteten i valget vårt, legger Chimhini til.

Organisasjonsnettverket Zimbabwe Elections Support Network (ZESN) har samme oppfatning.

– Nettverket mener at det er behov for å vurdere flere områder, som for eksempel å sikre at valgkomiteen har full uavhengighet gjennom å rapportere til parlamentet og ikke til justisdepartementet. Det er nødvendig at valgkomiteen følger prinsippene om åpen informasjon og gjennomsiktighet, spesielt når det gjelder anskaffelse av stemmesedler og resultatstyring, sier Andrew Makoni i ZESNs styre.

Makoni sier at det også skjer positive ting, som at «ZESN har merket seg at kunngjøringsdatoen skjedde i henhold til det oppsatte tidsskjemaet».

 

Uklart om stemmelister

Utbrytergruppen MDC-T fra partiet Movement for Democratic Change som ledes av Thokozani Khuphe, er også bekymret for landets kommende valg.

– Valgkampen er langt unna å være rettferdig for alle politiske konkurrenter, spesielt for partiene fra opposisjonen. Valgkomiteen har fortsatt ikke publisert en endelig og revidert liste over nasjonale stemmeberettigede personer, men presidenten har kunngjort at valget vil skje 30. juli. Dette høres ekstremt tvilsomt og mistenksomt ut. Det kan hende at Zanu PFs regjering vil bruke sine vanlige triks når det gjelder å manipulere stemmelistene, sier visepresident Obert Gutu i MDC-T. 

MDC-alliansen, som ledes av en annen utbrytergruppe, mener at det er mange løse tråder før valget.

– Dette gjelder blant annet militærets rolle i valget og uavhengigheten til valgkomiteen, der 40 prosent av sekretariatet enten er nåværende eller tidligere militære, sier Luke Tamborinyoka, talsmann for MDC-alliansens presidentkandidat Nelson Chamisa.

MDC-alliansen er en koalisjon av syv opposisjonspartier som ble lansert i august i fjor for å utfordre Zanu-PF i årets presidentvalg. Alliansen tviler på om offentlige medier vil være upartiske og frie og ha lik dekning av alle deltakende partiers valgkamp frem til valget.

 

 

 

 

Publisert: 04.06.2018 05.59.34 Sist oppdatert: 04.06.2018 06.12.07