Selv om FN har mange tusen soldater i DR Kongo makter de ikke hindre angrep mot sivile mange steder. FN må holde seg unna valglokalene er budskapet fra Kabila-regjeringen. Foto: UN Photo

Foto: UN Photo/Michael Ali

Frykter farlige tider etter Kongo-valget

Frykt preger DR Kongos inngang til julen. Demonstrasjoner, tåregass, skarpe skudd og blod ventes på nyåret. Allerede nå ser det ut til at president Joseph Kabilas kårede arvtager kommer til å vinne valget 23. desember.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 19.12.2018 07.05.41

– Folk ønsker en systemendring. Opposisjonen er splittet og Kabilas kandidat har alle fordelene. Det kan utløse mye uro, sier Banyene Bulere, lederen for organisasjonen Hope in Action i Goma. Han er en av de fremste kirkelederne i det østlige DR Kongo. I mange år har han administrert norske bistandspenger i en rekke ulike prosjekter.

I forrige uke uttrykte FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, alvorlig bekymring i oppløpet til valget. Hun påpekte at politiet hadde gått brutalt fram mot opposisjonens valgmøter flere steder.

Kongos sittende president, Joseph Kabila, skulle ifølge grunnloven ha trukket seg fra makten i desember 2016, men har trenert gjennomføringen av nye valg helt til nå. Overfor Reuters og andre medier har han sagt at han kan tenke seg å stille til gjenvalg igjen i 2023. Han har håndplukket Emmanuel Ramazani Shadary som ny presidentkandidat for den sittende regjeringskoalisjonen.

Shadary er under EU-sanksjoner for brudd på menneskerettighetene. Som innenriksminister var han ansvarlig for slå ned pro-demokrati demonstrasjoner med vold og for å være med på utsettelsen av valget.

Han vinner trolig valget. Ingen stoler på valgkommisjonens nøytralitet. Dessuten er opposisjonen splittet, og en av de ledende opposisjonskandidatene fikk ikke lov til å vende tilbake fra utlandet for å kunne registrere seg som kandidat.

– Selv om Shadary vinner er det ingen grunn til at verden skal rulle ut den røde løperen for han, mener Bulere.

Regjeringssoldater etter å ha erobret en av basene til opprørsgruppen Allied Democratic Front. Men ADF er ikke knust. De fortsetter å angripe sivile. Foto: FN

Politikere betaler opprørere

De seneste par årene har antall opprørsgrupper øst og sør i landet økt.

– Problemet et at vi har en svak hær som ikke klarer å slå ned opprør, påpeker Bulere. Et annet problem er at mektige personer kjøper seg en væpnet bande for å tvinge seg plass i regjeringen eller i en provinsadministrasjon. Andre politikere i Kinshasa bruker statskassen for å betale væpnede ungdommer for å sikre seg områder i øst.

– Det bør ikke være slik at regjeringen forhandler med militsledere, sier Bulere.

– Mange lederne for de væpnede gruppene ønsker seg plass i regjeringen eller i provinsstyret for å kunne slå seg opp på handel med råvarer. Det meste av uroen er i områder med gull, diamanter eller koltan, sier Bulere.

Pengesummene som sirkulerer i kretsen rundt president Kabila er enorme.

– Dette frustrerer og forarger folk. Vi som kongolesere burde klare å stå samlet mot dette. Nobelprisen til Mukwege viser at det er viktig med press.

Kabila-regimet har ikke vært villig til å ta imot internasjonal hjelp for å finansiere det forestående valget. Dermed er det heller ingen stor gruppe med utenlandske observatører på plass for å sikre at det går rettferdig for seg. Valgkommisjonen satser på elektroniske stemmemaskiner. Det i et land uten strøm de fleste steder, og der mange er analfabeter. En brann i et varehus i Kinshasa for noen dager siden ødela over 8000 elektroniske stemmemaskiner.

 

Bistandssamarbeid med regjeringen

Det meste av norsk bistand til DR Kongo går til å bevare regnskogen. Samarbeidet er blitt stoppet flere ganger fordi ulike miljøvernministere har brutt avtalen med Norge og landets egne lover.

– Norge samarbeider med DR Kongo om skog. Er noen deler av Kabila-regjeringen bedre enn andre?

– Det er korrupsjon overalt. Om Norge vil kjøpe luksushus til ministere så er det bare å fortsette å samarbeide med regjeringen. Ingen større prosjekter i Kongo finner sted uten at Kabila på en eller annen måte har fått sin del. Det er en stat uten troverdighet. Alle rundt Kabila forsøker å berike seg.

 

Flere overgrep

Buleres organisasjon, Hope in Action, har gjennom norske JOIN i mange år mottatt norsk støtte til arbeid mot seksualisert vold. Det er nå slutt på Norad-støtten, mens Utenriksdepartementet gir noe støtte i året som kommer. Pengene har vært brukt til å støtte et kvinnenettverk med mottakssentere for kvinner med fistel eller som har vært utsatt for voldtekt. De mest alvorlige tilfellene får betalt behandling på Kyesherusykehuset i Goma. UD finansierte bygging av sykehuset.

– Selv om vi må trappe ned så kommer kvinnene fra distriktene som trenger hjelp, uansett. De trenger hjelp og volden har bare tiltatt i det siste.

Bulere mener det er feil å tenke at det er soldater og opprørere som står bak all voldtekt i øst-Kongo.

– Problemet nå er at en voldtektkultur har festet seg i hodene til mange unge menn, også de som ikke er i militæret.  En oppfatning har spredt seg at du får kraft av å voldta. For å takle dette krever det nytenkning. Vi må lære menn hva det vil si å være en god far og menneske. Dessverre når ofte ikke kirkene ut til disse gruppene, sier den tidligere lederen for et av pinsenettverkene i Kongo.

For kvinnene som driver nettverkene for voldtatte kvinner ut i distriktene er det blitt mer farlig å reise utenfor byene.

– Men de drar inn i skogen likevel. Deres lokale kontakter gir råd om hvor det er mest trygt å ferdes. Det er bedre å stole på lokale kvinner enn å ha med seg soldater som vakter, sier Bulere. Hans søster er en av de mest aktive kvinnelederne i nettverket.

 

 

 

 

 

 

(c) JanSpeed

Banyene Bulere i Hope in Action frykter hva som skjer etter valget på søndag - når folk konstaterer at dagens regjering blir sittende.

Foto: Jan Speed
Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 19.12.2018 07.05.41 Sist oppdatert: 19.12.2018 07.05.41