Droner utstyrt med kameraer bidrar til å kartlegge flomområder i Dar es Salaam. Dronebildene lastes deretter inn i en database som brukerne har tilgang til via mobiltelefon. Foto: Frederick Mbuya

Framskritt: Slumbeboere får flomvarsel på mobilen

Oversvømte hjem. Det har vært et årlig tilbakevendende problem for innbyggerne i den tettbefolkede Tandale-slummen i Dar es Salaam. Men nå har de endelig fått et verktøy som kan varsle om stormbygene.

Av Kizito Makoye Sist oppdatert: 12.02.2018 06.44.22

Nesten 70 prosent av innbyggerne i Tanzanias største by bor i uformelle bosettinger. For dem er den årlige regntida en tilbakevendende trussel mot økonomi og helse. En viktig årsak er at de lokale myndighetene har gjort lite eller ingenting for å forebygge risiko.

Nå er det imidlertid et lite håp i sikte innimellom de årlige regnbygene. Med ny teknologi kan lokalbefolkningen nå forutse risikoen for flom før det faktisk skjer – og planlegge tiltak. Dette hjelper både innbyggerne og myndighetene med å kunne forberede seg.

 

Studenter laget kart

I Tandale-slummen møter vi beboeren Sultani Ali.

– Jeg vet hvordan jeg skal bruke programmet gjennom telefonen min. Jeg kan søke etter flomrisiko i mitt område, sier Ali.

Det er universitetsstudenter på teknologifag som har laget de nye digitale kartene som hjelper innbyggere i flomutsatte områder. Dette har skjedd under veiledning av Buni, et lokalt teknologiselskap som jobber med innovasjon og kapasitetsbygging.

Kartprosjektet kalles Ramani Huria, swahili for «åpen kartlegging».

– Ramani Huria-kartene er brukervennlige. De kan brukes av alle mennesker, sier Osigili Lossai, offentlig ansatt i Tandale.

 

To regntider

I storbyen Dar es Salaam regner det kraftig to ganger i året. Ofte utløser dette alvorlige flommer som tvinger tusenvis av mennesker ut av hjemmene sine og fører til kostbare ødeleggelser.

Med de enkle nye internettprogrammene OpenStreetMap og InaSAFE kan mer enn 1,3 millioner innbyggere i lavtliggende områder i Dar es Salaam få tilgang til informasjonen de trenger for å unngå flommene.

– Normalt ville vi ikke vite akkurat når flommen kommer. Disse nye programmene gir oss nødvendig informasjon, slik at vi kan forberede oss, sier Ali.

 

Vil forenkle folks liv

Jumanne Mtambalike, leder i Buni, forteller at selskapet ble startet i 2011. Siden da har teknologiselskapet spesialisert seg på programmer og smarttelefon-apper som kan brukes for å forenkle menneskers liv. Teknologiutviklingen har delvis skjedd i samarbeid med myndighetene og med støtte fra Verdensbanken.

Blant de nettbaserte produktene selskapet selger er også en matbestillingsapp med leveringstjenester for lokale restauranter.

 

Publisert: 12.02.2018 06.44.22 Sist oppdatert: 12.02.2018 06.44.22