Generaldirektør Yves Daccord i den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) presenterer organisasjonens syn i FN.

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Røde Kors: Sykehus og personell blir fortsatt utsatt for angrep

Røde Kors har registrert 1200 tilfeller av angrep og vold mot sykehus og medisinsk personell de siste to årene, til tross for en FN-resolusjon om beskyttelse.

Av NTB Sist oppdatert: 23.05.2018 05.51.28

I mai 2016 vedtok FN en resolusjon som krevde at fasiliteter og personell som behandlet syke, skulle skjermes i væpnede konflikter.

Men generaldirektøren i Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Yves Daccord, sier til FNs sikkerhetsråd at forskjellen på ord og handling er «ganske dramatisk».

Uten å referere til spesifikke land, viste Daccord til helsepersonell som har blitt drept, truet og kidnappet. Han trakk også fram situasjoner der ambulanser har blitt hindret, medisinske forsyninger ødelagt, samt sykehus som har blitt bombet og plyndret.

 

– Land må ta ansvar

Likevel sier Daccord at resolusjonen var «et viktig første steg på veien mot bedre innføring av en eksisterende internasjonal humanitær lov for medisinsk behandling i væpnede konflikter.»

Resolusjonen oppfordret også alle land til å stille ansvarlige for slike angrep til ansvar, men det har sjelden skjedd, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Det er ytterst nødvendig at alle land, ikke bare forskjellige parter i en konflikt, overholder verdenssamfunnets forpliktelser og sørger for at beskyttelsen av helsepersonell er en nasjonal prioritet, fortsetter generaldirektøren.

 

«Uhyggelige» resultat

I 2017 ble det registrert 700 angrep på sykehus, helsepersonell, pasienter og ambulanser i 23 forskjellige land, ifølge Safeguarding Health in Conflict, koalisjonen som jobber for beskyttelse av medisinsk personell,

252 av disse angrep fant sted i Syria, 93 i palestinsk territorium, 66 i Afghanistan, 52 i Den sentralafrikanske republikk, 37 i Sudan, 35 i Irak, 24 i Jemen, 23 i Nigeria og 20 i Kongo. I rapporten som koalisjonen la fram tirsdag, pekes det på at FN-resolusjonen ikke har ført til store endringer og de kaller resultatene «uhyggelige». 

Publisert: 23.05.2018 05.51.28 Sist oppdatert: 23.05.2018 05.51.28