BNC

FN-uke i New York: Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og utviklingsminister Nikolai Astrup vil foreslå å bruke nær 38 milliarder kroner på bistand i 2019, ifølge en lekkasje fra regjeringspartner Venstre. Her er de tre sammen med Kronprins Haakon på vei til FN-hovedkvarteret denne uka. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Lekkasje: Regjeringen foreslår rekordstort bistandsbudsjett

Regjeringen vil bruke 37,8 milliarder kroner på bistand neste år, melder NTB. Det vil i så fall bli det største norske bistandsbudsjettet noensinne og er en økning på hele 7,1 prosent fra i år. Utdanning og klima vil bli særlig prioritert.

Av NTB og Bistandsaktuelt Sist oppdatert: 28.09.2018 07.17.18

Økningen vil bli på 2,5 milliarder kroner sammenlignet med inneværende års bistandsbudsjett.

I tillegg anslås det at flyktningutgifter i Norge - som også er en post på bistandsbudsjettet - vil gå ned med 870 millioner kroner neste år, ifølge regjeringen. Dermed blir det hele 3,4 milliarder kroner mer til utenlandsbistand neste år, melder NRK.

Lekkasjen fra forslaget til neste års statsbudsjett kommer fra Venstre samme dag som KrF-leder Knut Arild Hareide skal orientere landsstyret i KrF om han vil velge Jonas Gahr Støre og Ap fremfor regjeringspartiene, og Venstre-leder Trine Skei Grande innrømmer overfor NRK at det ikke er helt tilfeldig.

– Ved å tre inn i regjering har Venstre klart å prege dette budsjettet. Men vi kunne kanskje ha presset det enda mer i vår retning dersom KrF var med på laget, sier Grande til NRK.

 

– Historisk økning

Forslaget til bistandsbudsjettet innebærer 1 prosent av forventet BNI (bruttonasjonalinntekt) neste år. Det foreslås å øke bistandsrammen på Utenriksdepartementets budsjett med 2,3 milliarder til 34,6 milliarder. I tillegg kommer 3,2 milliarder kroner på Klima- og miljødepartementets budsjett og enkelte mindre tiltak i budsjettene til Finansdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

– Med dette budsjettet tar Norge et betydelig internasjonalt ansvar for å bekjempe fattigdom og nød rundt om i verden. Dette er en historisk økning av bistandsbudsjettet, og vi når målet om at 1 prosent av BNI skal settes av til bistand og utvikling, sier Skei Grande til NTB.

Bistandsmålet på 1 prosent av BNI kom på plass i regjeringserklæringen på Jeløya mellom Venstre, Høyre og Frp i januar. Dette var en videreføring av en felles holdning fra tidligere regjeringer. 

"Regjeringen vil opprettholde høy kvalitet på norsk bistand, og vil videreføre målet om én prosent av BNI til utviklingssamarbeid. Det er viktigere at den samlede utviklingspolitikken er effektiv og fungerer, enn at bistandsbudsjettet er høyt", heter det i erklæringen. 

 

Klima og utdanning

Grande sier at utdanning er en hovedprioritet i regjeringens utviklingspolitikk. Drøyt 3,7 milliarder foreslås til utdanning. Dette er en økning på 160 millioner kroner sammenlignet med årets budsjett. Pengene skal gå til å gi flere barn, spesielt jenter og barn i kriser og konflikt, skolegang og utdanning.

I tillegg påpeker Grande at konsekvensene av klimaendringer og miljøproblemer utgjør noen av de største truslene mot bærekraftig utvikling.

– Regjeringen foreslår derfor å bruke om lag 4,8 milliarder kroner på klima, miljø og hav i 2019, sier hun.

 

Som forventet

– Regjeringens satsing på klima må også bety økende satsing på klimatilpasning i utviklingsland, kommenterer konstituert generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Lisa Sivertsen.

Kirkens Nødhjelp er fornøyd med at målet om en prosent bistand blir opprettholdt, men ikke spesielt overrasket over økningen i bistandsbudsjettet.

– Dette er en veldig god nyhet, men også noe vi forventer av regjeringen. Det er viktig at Norge holder fast på lovnaden om en prosent til bistand, også fordi det er en viktig signaleffekt internasjonalt, understreker hun.

– For Kirkens Nødhjelps partnere i utviklingsland er dette et signal på kontinuitet i norsk bistand, og det gjør det enklere å planlegge mer langsiktig, legger Sivertsen til.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år legges fram mandag 8. oktober.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 28.09.2018 07.17.17 Sist oppdatert: 28.09.2018 07.17.18