Et underernært barn får behandling ved akuttavdelingen på et sykehus i Jemens hovedstad Sana'a 15. januar 2018. Ifølge FN lider nær to millioner barn av underernæring i det konfliktherjede landet, inkludert nær en halv million som beskrives som «alvorlig akutt underernærte». Foto: Yahya Arhab / EPA / NTB Scanpix

Jemen: Et av de verste stedene på jord for barn

Nærmere en halv million barn er nå «livstruende akutt underernært» i «klodens verste humanitære krise». Hvert tiende minutt dør et barn – av sykdommer som kunne vært unngått.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 16.01.2018 12.36.40

Fem barn drepes eller skades i Jemen – hver dag, ifølge fersk FN rapport.

Men; det er ikke bomber og granater som er den størst trusselen mot barneliv i landet verdensorganisasjonen omtaler som «klodens verste humanitære krise». Hvert tiende minutt dør nemlig et barn – av sykdommer som kunne vært unngått.

Unicef-rapporten «Born into war» forteller at mer enn 11 millioner – nesten alle barn i det krigsherjede landet – nå har behov for humanitær hjelp, og påpeker at Jemens barn lever med med «vold, sykdom og underernæring», blant annet.

 

«På randen av sult»

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørere i mars 2015. Sammen med en USA-støttet koalisjon har de gjennomført tusenvis av flyangrep. FNs generalsekretær António Guterres – og en rekke nasjoner og rettighetsorganisasjoner – har gått hardt ut mot Saudi-Arabia og krever øyeblikkelig stans i krigføringen.

Allerede før konflikten eskalerte var Jemen det fattigste landet i Midtøsten, og et av de fattigste i verden. I flere tiår har landet lidd under ulike konflikter og underutvikling, økonomisk krise og svært sårbar infrastruktur.

Tallene er høyst usikre, men nær 9000 mennesker er drept, og over tre millioner er drevet på flukt etter snart tre år med krig. Totalt er mer enn 17 millioner mennesker nå avhengige av matvarehjelp, og ifølge FN befinner rundt syv millioner av disse seg «på randen av sult».

 

Barn rammes hardest, alltid

– Jemen er i dag et av de aller verste stedene på jord for barn. En hel generasjon er født inn i krig og aldri har opplevd en tilværelse uten vold og død. Barna i Jemen har måttet betale en ekstremt høy pris, sier Camilla Viken.

Generalsekretæren i Unicef Norge påpeker at over tre millioner barn er født siden konflikten startet, og at disse er født inn i et samfunn som er i ferd med å kollapse.

Viken tar igjen til orde for å få trygg tilgang til å levere nødhjelp, samt at importblokaden må oppheves: «Mat og drivstoff er også nødvendig for å forhindre en hungersnød», heter det i en pressemelding.

– De som overlever kommer til å bære med seg krigens arr resten av livet, både fysisk og psykisk. Nå er det viktig at resten av verden gjør det de kan for å presse partene, slik at voldshandlingene kan ta slutt. Ingen kan lenger lukke øynene.

Krigen i Jemen

  • En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.
  • Minst 8670 mennesker drept og nærmere 50 000 såret. Rundt 60 prosent av ofrene er sivile.
  • FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe, der minst 17 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp. 1.8 millioner barn er akutt underernærte, av disse 400 000 livstruende.
  • Over tre millioner – av landets 27 millioner innbyggere – er drevet på flukt.
  • Utbrudd av kolera og akutt diare har rammet mer enn 1 million mennesker – en fjerdedel av disse er barn under 5 år.
  • Nesten 2 millioner barn står uten skolegang. Av disse måtte en halv million barn forlate skolen da krigen eskalerte i 2015.

Kilde: FN, NTB

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 16.01.2018 12.36.39 Sist oppdatert: 16.01.2018 12.36.40