Da ugandiske myndigheter tidligere i år telte antall flyktninger i landet på nytt - oppdaget de at de hadde tidligere rapport om 300 000 personer som ikke eksisterte eller ikke lenger var i landet. Foto: UN Photo

FN har sløst bort bistand til flyktninger i Uganda

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har sløst bort titalls millioner dollar i Uganda i 2017. De har betalt for mye for varer og tjenester og gitt kontrakter uten å følge anbudsregler, ifølge en intern gransking. FN-organisasjonen har ikke klart å unngå svindel, korrupsjon og sløsing.

Av Ben Parker / IRIN Sist oppdatert: 29.11.2018 09.03.31

Revisjonen foretatt av FN internrevisjon, Office of Internal Oversight Services, fant flerfoldige områder med dårlig styring i UNHCRs ansvarsområder:

  • En kontrakt på 7,9 millioner dollar for veireparasjon ble tildelt et selskap uten erfaring i veikonstruksjon
  • Tvilsomme utbetalinger verdt 7,7 millioner dollar ble gjort til lastebil- og busselskaper.
  • Det ble brukt «enorme summer» på frakt av vann, og det ble betalt minst 10 millioner dollar i mer verdi avgift enn som var påkrevd.
  • Store mengder varer – 288 000 tepper og 50 000 trillebår – lå på lager og ble ikke distribuert.
  • 15 000 solenergilamper verdt 279 860 dollar var forsvant, uten at det ble skikkelig gransket.

 

For mange flyktninger

Uganda, et lav inntektsland i Øst-Afrika med en befolkning på 42 millioner, er hjem til over en milloner flyktninger. Det er bare Tyrkia og Pakistan som har flere flyktninger. Etter at borgerkrigen i Sør-Sudan blusset opp i 2013 har det vært en stor tilstrømming til det nordlige Uganda.

Kampala-regjeringens velvilje var sett på som avgjørende for å gi trygghet til hundretusener av sørsudanske flyktninger. En bistandsarbeider som er godt kjent med situasjonen, men som ønsker å være anonym, sier at UNHCR virker «veldig forsiktig for å ikke provosere Ugandas myndigheter».

– Uganda ble karakterisert globalt som et eksempel til etterfølgelse, sier Julien Schopp, direktør for humanitær virksomhet i InterAction, en samling av amerikanske ikke-statlige organisasjoner. Han spør:

– Har det påvirket kontrollen og hindret UNHCR fra å grave litt dypere og avdekke korrupsjon og dårlig styring. Hvem styrer hvem?

UNHCRs forbruk i Uganda hoppet fra 125 millioner dollar i 2016 til 205 millioner dollar i 2017. Fire givere – Storbritannia, EU, Tyskland og USA – dekket 80 prosent av utgiftene i 2017, ifølge FNs Financial Tracking Service.

Problemene ble først avslørt i februar 2018. FN påsto at ugandiske statsansatte samarbeidet for om å stjele bistand gjennom bruk av falske flyktning-identiteter. Trusselen om kutt i bistand førte til at den ugandiske regjeringen avsatte sjefen for flyktningspørsmål og gikk med på en ny telling av antall flyktninger i landet.

Det ble oppdaget at landet hadde 300 000 færre flyktninger enn tidligere rapportert.

Les hele artikkelen på IRIN

 

 

 

 

 

Norsk støtte

I 2017 bidro Norge med rundt 51 millioner kroner i humanitær bistand til Uganda.  Den humanitære bistanden øremerkes FN-organisasjoner og humanitære organisasjoner som samarbeider med lokale partnere i Uganda. Norge bidro også gjennom FNs nødhjelpsfond (CERF), som fram til høsten 2017 hadde utbetalt mer enn 120 millioner kroner til Uganda. Norge bidro med om lag ti prosent av midlene til FNs nødhjelpsfond.

Om IRIN News

Denne saken er opprinnelig publisert av vår samarbeidspartner IRIN News, et nyhetsbyrå som har spesialisert seg på å dekke humanitære kriser. 

Den engelske versjonen av saken kan leses her.

IRIN er ikke ansvarlig for oversettelsen.

Publisert: 29.11.2018 08.50.20 Sist oppdatert: 29.11.2018 09.03.31