På flukt fra Venezuela

To millioner har forlatt Venezuela, nå stoppes de på grensene

Over to millioner venezuelanere har forlatt hjemlandet. De fleste til land i regionen. Nå skjerper Peru og Ecuador innreisekravene. Tusener av venezuelanere har de siste ukene vært fanget på grenseoverganger.

Av Lise Josefsen Hermann Sist oppdatert: 27.08.2018 06.04.10

"Tulcán 3 kilometer, Quito 225", står det på veiskiltet.

– 225 kilometer til Quito, gjentar flere og forsøker å le forsiktig.

Reisen har allerede vært lang fra hjemstedene deres i Venezuela, tvers gjennom Colombia og hit til et sted ved den panamerikanske hovedveien i Ecuador.

Vi befinner oss like etter grenseovergangen fra Colombia. Langs veien vandrer kvinner og menn, gamle, unge og barn. De er på flukt fra økonomisk krise, politisk vanstyre og en president som tviholder på makten. Mange har tilbakelagt store deler av veien til fots.

En grønn pengeseddel fra Venezuela ligger på asfalten og flagrer i vinden. Det økonomisk skakkjørte landet har nylig endret valutakurs og fått nye sedler på grunn av den såkalte hyperinflasjonen. Fem nuller er strøket.

 

Ecuador forlater ALBA

25 år gamle Armando Blanco fra delstaten Aragua i Venezuela er én av de mange hundre venezuelanerne som går her på landeveien.

– Situasjonen i Venezuela er livstruende. Det blir verre og verre dag for dag. Lønna rekker ikke til noe som helst. Det har tvunget oss til å forlate landet, forteller han.

Armando og hundrevis andre venezuelanere var nylig strandet på grensa mellom Colombia og Ecuador, fordi myndighetene i Ecuador hadde begynt å kreve pass av venezuelanere for å slippe dem inn. 

Noe slikt krav gjelder ikke for andre borgere i Andes-regionen, og passkravet har møtt kraftig kritikk fra sivilombudsmannen i Ecuador. Hun sammenliknet det blant annet med Trumps mur mot Mexico og kalte det grunnlovsstridig.

En domstol i Quito har nå opphevet passkravet. Samme dag krevde Ecuadors utenriksminister at venezuelanere måtte få sitt id-kort validert før innreise, men uten noen nærmere forklaring av hvordan dette skulle kunne skje. 

 

Bryter med ALBA

Det er for tiden nesten umulig for de fleste å få pass eller andre offentlige reisedokumenter i Venezuela. Migrasjonsmyndighetene i landet befinner seg i noe som minner om et fullstendig kaos. En viktig årsak er det enorme omfanget av migrasjonsstrømmen bort fra landet.  

Sju prosent av befolkningen, 2,3 millioner mennesker, har nå forlatt Venezuela, ifølge FN. 90 prosent av dem har reist til omkringliggende land i Sør-Amerika.

Som en konsekvens av situasjonen har Ecuador nylig erklært at landet forlater ALBA-samarbeidet, en samling av latinamerikanske land med venstreorienterte regjeringer som blant annet omfatter Venezuela, Cuba, Bolivia og Nicaragua.

 

Venezuelanske tårer

Innreisekravene til venezuelanerne skjerpes. Det skjedde først i Ecuador. Fra siste helg i august ble det innskjerping også i Peru, som er reisemålet for mange venezuelanere. Tusenvis av venezuelanere som var i ferd med å krysse gjennom Ecuador på vei til Peru, kom i tidsnød for å rekke å krysse grensen før passkravet trådte i kraft.

Jose Antonio Esteves fra Maturin i Venezuela er ingeniør og på vei mot Peru til fots.

– Vi er ikke her fordi vi har lyst. Det er en humanitær krisesituasjon. Vi ønsker bare å komme oss gjennom Ecuador og til Peru, så vi kan bli gjenforent med familie og venner, sier han.

Etter flere dagers venting i uvisshet på grensa mellom Colombia og Ecuador, bestemte en stor gruppe venezuelanere seg for å fortsette reisen mot Peru uten tillatelse fra ecuadorianske myndigheter.

Det er de som går her langs hovedveien La Panamericana. Mange drar på ødelagte trillekofferter. Med plastsandaler på beina og tepper over skuldrene sleper de på ryggsekker og plastposer. Innimellom stopper de opp, trekker pusten og hviler ryggen. Manges får tårer i øynene når jeg forsøker å få dem i tale. De har hatt mange netter uten søvn og er tydelig utmattet.

 

Unntakstilstand i tre delstater

Tilbake til 25-årige Armando. I Venezuela jobbet han på et marked, men det var ikke lenger varer å selge. Han har kone, to barn, foreldre og besteforeldre i Venezuela.

– Jeg er bekymret for barna mine. Hvordan skal vi skaffe dem klær? Og jeg vil ikke stjele. Alt jeg ønsker er å se barna mine vokse opp, forteller Armando Ramos.

Nå er han på vei til Lima, som de fleste andre venezuelanere i Ecuador. Ifølge FN er rundt en halv million kommet hit i år, men bare rundt hver femte blir værende. De fleste reiser til Peru, Chile eller Argentina, og mange har dratt til nabolandene Brasil og Colombia.

Ecuador har erklært unntakstilstand i tre delstater på grunn av situasjonen – grensedelstatene i nord og sør samt delstaten rundt hovedstaden Quito.

 

Epler og fremmedhat

En ecuadoriansk kvinne rekker en pose epler til de vandrende og stikker en én-dollarmynt i hånden på en liten gutt. Men ikke alle ecuadorianere er positivt stemt overfor venezuelanerne.

Her hersker også den klassiske frykten for de fremmede, for at deres tilstedeværelse vil skape mer kriminalitet og at de vil ta arbeidet fra ecuadorianerne. Frykten næres av medier som gang på gang gjør et poeng ut av det, om gjerningsmannen bak en forbrytelse var venezuelaner.

30. august er det planlagt en demonstrasjon i Quito under parolen Ecuador primero!, ("Ecuador kommer først!"), blant annet med krav om å stenge grensen for venezuelanere.

– Her i Ecuador er vi ikke velkomne. Derfor drar jeg videre til Peru. Om én venezuelaner har gjort noe galt her, så betaler vi alle den samme prisen, sier 27-årige Randolfo Ramos.

Mandag og tirsdag denne uka møtes migrasjonsmyndigheter fra Ecuador, Peru og Colombia i Bogota for å drøfte situasjonen. Og Ecuador har innkalt latinamerikanske utenriksministre til møte om migrasjon fra Venezuela. Møtet finner sted i Quito 17.-18. september.

Randolfo har det travelt med å komme videre. Han må holde følge med gruppen og ikke bli igjen her i et fremmed land. 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 27.08.2018 06.04.09 Sist oppdatert: 27.08.2018 06.04.10