Fantomet har reddet Erik Solheim for siste gang

Skurken van Dreck har surret fast Solheim til en stol, og inn braser helten i blå trikot (med den stripete underbuksa utenpå). «Fantomet!!» Utbryter Solheim lykkelig, dagen er reddet – og ikke minst – Norges satsning på ren energi.

Av Anne Håskoll Haugen Sist oppdatert: 19.11.2018 12.46.03

Ja, det er sant. Fantomet legges ned i Norge etter 54 år, bare åtte år etter at han reddet Erik Solheim ut av en kinkig situasjon midt i Bengallas mørke jungel. Men hvordan i alle dager havnet Solheim i det fiktive landet «Bengalla» sammen med en superhelt i trikot?

Jo, saken er denne: En mørk og stormfull aften i 2011 fikk retorikkeksperten Kjell Terje Ringdal, den gang ansatt i Norad, en lys idé; hva med å bruke Fantomet når Utenriksdepartementet skulle lansere sin stortingsmelding om sammenhengen mellom klima og utvikling. 

Det ble et morsomt prosjekt. Vi vet jo hvordan de fleste stortingsmeldinger blir behandlet i media. For å få mer oppmerksomhet, lanserte jeg ideen om at vi skulle skrive Erik Solheim inn i en Fantomet-stripe og trykke den som en kronikk i Aftenposten.

Tilfeldighetene skulle nemlig ha det slik at Ringdal hadde vokst opp med Norges eneste sertifiserte Fantomet-tegner, Knut Westad. Solheim, som var utviklingsminister, syntes ideen var morsom og sa ja. I resten av Utenriksdepartementet var det mer lunken stemning.

– Mange løftet øyenbrynene og klappet litt forsiktig i hendene, ikke alle diplomater var like begeistret, ler Ringdal, som nå jobber på Høyskolen i Christiania.

 

–  Må være tøff

Men tegneserie ble det: Solheim flyr inn i jungelen med et lastefly lastet med vindturbiner. Bengalla har fått penger av Norge til å satse på ren energi – en vindmøllepark. Men lasteflyet forsvinner fra radaren og Fantomet får ferten av ryktet om at det har kræsjlandet. Turbinene er borte, og det samme er ministeren. Oj, oj... hva gjør Fantomet nå?

Det går som det må gå – Fantomet finner flyet, turbinene og, ikke minst, ministeren. Så er også norsk satsning på ren energi også reddet, og alle kan puste lettet ut.

Vi har spurt Solheim hvordan det var å være eneste nordmann som noen gang har blitt reddet av en superhelt, men sjefen for FNs miljøprogram (UNEP) hadde nok viktigere ting å ta seg av enn å svare på tullete spørsmål om sin fortid som tegneseriefigur.

Men den gang serien ble lansert, sa Solheim til Bistandsaktuelt:

–  Jeg vil veldig gjerne ligne på Fantomet. Man må være tøff for å få noe utrettet her i verden. Den som ikke tør får heller ikke til noe som helst.

Fantomet i Norge

Fantomet  (The Phantom) utkom for første gang i 1936, skapt av amerikaneren Lee Falk. Fantomet kjemper mot urett og forbrytelser verden over, og var den første superhelten i trikot – men har ingen superkrefter, som andre tegneseriehelter ofte har. I Norge gitt ut fra 1939, først i A-magasinet, senere i Allers. Fra 1964 fikk Fantomet sitt eget blad. I Norge er Knut Westad den eneste som var sertifisert Fantomet- tegner, han skrev etterhvert også historiene. Westad døde i 2017, 61 år gammel. På høyden hadde bladet et opplag på over en halv million eksemplarer i året. Egmont annonserte i november 2018 at bladet legges ned på grunn av lave salgstall.

Publisert: 16.11.2018 14.08.40 Sist oppdatert: 19.11.2018 12.46.03