– Dersom jeg ikke har mange barn, hvem skal da hjelpe meg med å melke kyrne? Hvem skal se etter kvegflokken? spør åttebarnsmor Maria Daudi (59).

– Kvinner må ikke slutte å føde. Det vil være mot Guds vilje.

Familieplanlegging er «latskap», sa Tanzanias president John Magufuli nylig. Vi spurte åtte tanzanianere hva de mener om saken.

Av Kizito Makoye Shigela (tekst og foto) Sist oppdatert: 09.10.2018 11.26.39

– Dere har kyr. Dere er gode bønder. Dere i stand til å brødfø barna deres. Hvorfor skal dere da bedrive fødselskontroll?  

Tanzanias president John Magufuli utløste nylig en opphetet global debatt da han rådet kvinner til å slutte å bruke prevensjon «for å øke landets folketall». Det hører med til historien at jordbrukslandet han sjefer over er lite tettbefolket sammenlignet med mange andre land i verden, men samtidig er fødselstallene svært høye. 

På et politisk møte i Meatu-distriktet 9. september i år kritiserte Magufuli familieplanlegging og stemplet de som valgte familieplanlegging som «late». Saken ble omtalt både av lokale og internasjonale medier. 

Kvinneaktivister reagerte med sinne på utspillet. Amnesty International kalte det «skammelig». Menneskerettighetsorganisasjonen mente det var et angrep på kvinners seksuelle og reproduktive helse og deres ønske om selv å bestemme over kroppen sin.

Halvannen uke senere forbød myndighetene reklamekampanje på tv og radio familieplanleggings. Kampanjen var finansiert av den amerikanske organisasjonen FHI 360. 

– Det er ikke tvil om at seksuelle og reproduktive rettigheter er under angrep i Tanzania, uttalte Amnesty da.  

Tanzania har 53 millioner innbyggere, hvorav 70 prosent lever på mindre enn to dollar dagen. Tilhengere av familieplanlegging mener at moderne prevensjon kan bedre mødrehelsen og løfte landet ut av fattigdom.

Landet har, på tross av presidentens utspill, forpliktet seg til å øke tilgangen til prevensjonsmidler gjennom Family Planning 2020-initiativet. I dag bruker over 3,8 millioner kvinner familieplanlegging i Tanzania.

Hva mener tanzanianerne selv om familieplanlegging? Bistandsaktuelts reporter i Dar es Salaam stilte følgende spørsmål til åtte personer: 

1. Hva vet du om familieplanlegging, og har det noen betydning i ditt liv?

2. Bør kvinner bruke eller unngå moderne prevensjonsmidler?

3. Er det en sammenheng mellom familieplanlegging og fattigdom? Hvordan? 

 

Navn: Aisha Shaaban

Alder: 32

Yrke: Torghandler

Bosted: Kibiti, kystregionen

1. Slik jeg forstår det går familieplanlegging ut på å ta tabletter eller sprøyter for å unngå å bli gravid. Jeg har aldri brukt moderne prevensjonsmidler selv. Jeg tror de er skadelige. Mange som har brukt dem har opplevd helseproblemer, blant annet blødninger som ikke vil stoppe. Og noen av dem fikk aldri barn, fordi menstruasjonssyklusen deres plutselig stoppet. Mannen min og jeg bare teller dager, og vi har funnet ut at det virker meget godt. For eksempel ønsket vi å få vårt andre barn tre år etter det første, og det gikk akkurat slik vi ønsket.

2. Jeg mener folk selv må få bestemme om de vil bruke prevensjon eller ikke. Avhengig av ønsker og familiens inntekter må ektepar selv få bestemme hvor mange barn de vil ha. Ingen bør tvinges til å bære fram mange barn. Som foreldre bærer vi ansvaret for å fostre opp barna våre og sørge for deres velferd.

3. Dersom du har mange barn og ikke jobber hardt for å fø dem, vil familien trolig ende opp som fattig.

 

Navn: Ali Akilimali

Alder: 69

Yrke: Pensjonert sportskommentator

Bosted: Dar es Salaam

1. Jeg hører at folk snakker om familieplanlegging på radioen. For å være ærlig vet jeg ikke så mye om det. Jeg tror det har noe å gjøre med hvor mange barn en vil ha. Siden jeg aldri har brukt det, vet jeg ikke noe om fordelene. Noen sier at det forårsaker kreft, men jeg har ikke noe bevis for det.

Men oppriktig talt ville jeg ikke tillate kona mi å svelge noe som kan hindre henne i å føde barn. Hvorfor skulle jeg gjøre det? Hvorfor skal jeg begrense tallet på barn som Gud har velsignet meg med? Noen bruker kondomer for å beskytte seg, men de er like fullt skadelige, siden de inneholder bakterier og til og med gir kvinner kløe i genitaliene. Hvordan kan du være sikker på om kondomer hindrer graviditet? Hva om de sprekker eller faller av under akten?

2. Som sagt støtter jeg ikke noen form for prevensjon. Jeg overlater til Gud å bestemme hvor mange barn kona mi skal få. Noen strever med å få barn og de får ingen. Det er gåtefullt.

3. Jeg bestemmer ikke hvor rik eller fattig familien min er, det er det Gud som gjør. Jeg ser ingen sammenheng mellom de to tingene (antall barn og fattigdom, red. anm.). Om du er rik eller fattig, så skal vi alle tjene Gud.

 

Navn: Maria Daudi

Alder: 59

Yrke: Gjeter

Bosted: Loliondo

1. Jeg vet ingenting om familieplanlegging, men om du ber barna mine om å slutte å få barn ville jeg blitt veldig sint. I vår masaikultur gir store familier stolthet. Dersom jeg ikke har mange barn, hvem skal da hjelpe meg med å melke kyrne? Hvem skal se etter kvegflokken? Jeg har åtte barn og mange barnebarn, og det er jeg stolt av. Jeg vil ikke høre snakk om at det er en dårlig ting å få mange barn.

2. Kvinner bør under ingen omstendigheter slutte å føde. Om de gjør det vil det være mot Guds vilje. Vi ble brakt til jorda for å reprodusere og arbeide hardt for å tjene Gud.

3. Jeg ser ingen sammenheng mellom å ha mange barn og å være fattig. Jo større familien er, jo bedre, mener jeg. Faren min hadde tre koner og 24 barn. Han var ingen fattig mann. Han hadde en mengde kveg og alle i hans familie levde godt. Dersom noen er fattige tror jeg ikke det skyldes at de har mange barn. Faktisk er det bedre å ha mange barn, siden de kan hjelpe til med jordbruket og gjetingen. Du kan dyrke masse mat og selge en del av det for å skaffe penger. I Tanzania har vi masse land, nok regn, vi har dyr og mange ressurser. Hvorfor skulle noen være fattige?

 

Navn: Jesca Kidelo

Alder: 55

Yrke: Soppdyrker

Bosted: Dar es Salaam

1. Hvorfor skal jeg begynne å snakke om familieplanlegging? Jeg er en gammel kvinne. Mannen min og jeg støtter ikke ideen om familieplanlegging og vi ville ikke snakke åpent om det. Vi mener barn er gaver fra Gud, og det er ingen som helst grunn til å avvise dem når Gud har gitt dem til deg. Den som trakk fram familieplanlegging har sin egen dagsorden. Jeg mener at ideen om fødselskontroll med moderne metoder er gal. Det skaper impotens, derfor har jeg alltid støttet mannen min og fulgt hans råd. Jeg kommer ikke til å bruke noen som helst form for familieplanlegging. Jeg vil ikke være blasfemisk mot Gud.

2. Jeg tror kvinner kan tenke selv, de bør ikke presses til blindt å godta nye ideer som utlendinger har kommet med. La oss reprodusere og utvikle landet vårt. Vi trenger arbeidskraft for å utvikle dette landet. Vi må følge president John Magufulis eksempel, han er en hardtarbeidende mann.

3. Jeg kjøper ikke ideen om at jeg vil bli mer velstående om jeg får færre barn. Et godt liv og hvordan det leves avhenger av arbeidskraft og hardt arbeid. Det er alt. Det er mange ting i livet en må tenke på, ikke bare antallet barn.

 

Navn: Esteria Manjira

Alder: 31

Yrke: Sivilingeniør

Bosted: Dar es Salaam

1. For meg handler familieplanlegging om beslutninger gifte eller ugifte par tar om hvor mange barn de vil ha, og om hvordan de planlegger ønskede svangerskap. Ut fra hva de velger kan de bruke moderne prevensjonsmidler for å kontrollere fødsler. Familieplanlegging redder liv og gir bedre helse og økonomi. Med moderne prevensjonsmetoder kan du hindre svangerskap som er for tidlig, for sent eller for mange.

2. Jeg mener kvinner bør ha frihet til å bestemme over sin egen kropp og sitt eget liv, men de bør ha god informasjon for valgene om antall barn. Med nok kunnskap om prevensjon kan de planlegge familiens velferd på en riktig måte. Jeg synes folk burde få korrekt informasjon om familieplanlegging så de kan stille spørsmål ved sine vrangforestillinger og se fordelene ved familieplanlegging.

3. Ja, det er en direkte sammenheng mellom å ha en stor familie og å leve i fattigdom. Enkel logikk tilsier at foreldre med mange barn, som de ikke kan følge opp, er i størst fare for å lide. Familieplanlegging hjelper folk til å gjøre informerte valg om sin seksuelle og reproduktive helse. Om du reiser til landsbyen, vil du innse at folk med store familier lever i fattigdom. Dersom kvinner legger gode planer om hvor mange barn de vil ha, kan de unngå fattigdom.

 

Navn: Yannick Lukumai

Alder: 37

Yrke: Kontorsjef

Bosted: Singida

1. Kona mi og jeg bruker familieplanlegging. Det er en viktig del av familielivet vårt. Jeg involverer henne i avgjørelser om familien. Når jeg trenger en baby, sier jeg det til henne, og hun er enig. Prevensjon er den beste måten å planlegge familien på. Du ender ikke opp med en stor familie som du ikke er i stand til å gi nok mat og ta vare på. Jeg mener regjeringen bør oppmuntre folk til å planlegge sine liv. De kan ikke bare stole på tradisjonelle prevensjonsmetoder.

2. Jeg mener kvinner bør velge å bruke prevensjon for å planlegge familien sin. Livet er ganske hardt i disse tider. Dersom du ikke planlegger godt vil familien din kanskje ikke leve godt.

3. Jeg tror folk som får mange barn uten en skikkelig plan har større risiko for å bli fattige, siden de kanskje ikke har kapasitet til å ta vare på familien.

 

Navn: Ato Kilfe

Alder: 58

Yrke: Bonde

Bosted: Mkuranga

1. Jeg vet ikke mye om familieplanlegging, men jeg husker at da kona mi var på sykehus, ba sykepleierne henne vurdere å ikke få flere barn. Jeg har åtte barn og har aldri tidligere brukt familieplanlegging. Slike ideer er noe utlendinger har kommet med, tror jeg.

2. Som far har jeg ansvaret for familien min. Kona mi har ingen rett til å bestemme hvor mange barn hun vil ha. Om hun hadde gjort det, hadde hun ikke vært kona mi lenger. I afrikansk tradisjon er faren familiens overhode og dikterer alt som dreier seg om familien. Kvinnene må gjøre som faren sier. Så når det gjelder antallet barn er det faren som bestemmer.

3. Jeg tror ikke familien min trenger å leve i fattigdom selv om jeg har mange barn. Jeg jobber hardt for å forsørge familien, og alle barna hjelper meg med å dyrke mat. Vi er bønder så vi er avhengige av avlingene våre.

 

 

Navn: James Lubeleje

Alder: 46

Yrke: Kokk

Bosted: Kystregionen

1. For meg er familieplanlegging en beslutning som en mor og en far tar om hvordan familien skal være. Jeg mener det er svært viktig for alle seksuelt aktive voksne å vurdere familieplanlegging og prevensjon, ikke bare for å unngå uønskede svangerskap, men også for å planlegge unnfangelsestidspunktet for ønskede svangerskap. Om mor og far planlegger familien, kan hver eneste baby være ønsket. Tidsavstanden mellom søsknene er også viktig. Før var det ingen prevensjon, så det var ventet at par ville fortsette å få barn i alle sine fruktbare år. Familieplanlegging gir folk muligheten til å ta ansvarlige valg.

2. Kvinner bør selv kunne velge hvor mange barn de vil ha. Når kvinner bruker familieplanlegging er det bra for helsa, både for mor og barn. Når det er tilstrekkelig avstand mellom barna, får kvinnekroppen sjansen til å komme seg igjen før den går gjennom nok en graviditet. Det er også økonomiske fordeler når en kvinne planlegger hvor mange barn hun vil ha.

3. Det er åpenbart en sammenheng mellom uplanlagte barn og fattigdom. Antallet barn i en familie må være i samsvar med evnen til å forsørge dem. Dersom familien ikke har en god nok inntekt, vil barna leve i fattigdom.

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 09.10.2018 11.26.39 Sist oppdatert: 09.10.2018 11.26.39