Tomme butikkhyller møter nå kundene mange steder i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

Butikkene i Zimbabwe er igjen tomme for mat

For ti år siden ble Zimbabwe rammet av en økonomisk krise med hyperinflasjon. Mat og andre basisvarer forsvant fra butikkhyllene. – Nå er vi tilbake til 2008 en gang til, sier Jimson Jaire (40) fra hovedstaden Harare. Ølkjøp begrenses.

Av Jeffrey Moyo / Harare Sist oppdatert: 19.10.2018 08.53.45

I 2008 skjøt inflasjonen opp i utrolige 500 milliarder prosent, ifølge Det internasjonale pengefondet IMF. Det skjedde etter at daværende president Robert Mugabes regjering lot seddelpressene gå og trykte opp massive mengder zimbabwedollar.

Vi spoler fram til 2016. Da introduserte Zimbabwe såkalte «bond notes», obligasjonssedler, som skulle komme i tillegg til valutaene som da var i bruk, sørafrikanske rand og amerikanske dollar.

Obligasjonssedlene var i utgangspunktet knyttet til dollarkursen. Men regjeringens gamle vaner var vonde å vende, og den begynte å trykke flere og flere obligasjonssedler. Resultatet var akselererende inflasjon.

En ny skatt på 2 prosent på alle elektroniske dollaroverføringer trådte i kraft 15. oktober, og fungerer som ytterligere salt i såret. Skatten ble introdusert av landets nye finansminister, Mthuli Ncube.

Dette utløste en krise fordi folk fryktet en gjentakelse av den omfattende krisen i 2008 – noe som uvegerlig skjedde.

Jaire er en av mange millioner zimbabwere som er offer for den gjenoppståtte krisetilstanden. Som i 2008 går supermarkedene tomme for varer, etter at panikkdrevne kunder kjøper opp alt de kan.

– Krisen vi trodde hadde gått i graven i 2008 har gjenoppstått. Prisene på basisvarer har skutt i været, de endres hver dag og varene vi ønsker er ikke lenger å få. Hyllene på supermarkedene er tomme, forteller Jaire til Bistandsaktuelt.

En undersøkelse Bistandsaktuelt gjorde 17. oktober viste at store supermarkeder som OK var stengt, med desperate kunder utenfor som håpet butikkene ville åpne og la dem handle.

– Som du kan se, har de hengt opp en plakat på døra med beskjed om at de har stengt grunnet vareopptelling. Men det at flere OK-supermarkeder har stengt av samme grunn reiser noen spørsmål, sier Melody Chuma, med babyen sin i et bæresjal på ryggen.

 

Svartebørsen

Mens krisen intensiveres gjør valutahandlere på svartebørsen sine kupp ved å kjøpe opp amerikanske dollar på gata, til ublu priser.

– I dag går amerikanske dollar for 400 prosent mot obligasjonssedlene. Jeg bare kjøper, og selger ikke, sier Artwell Nyajena, pengeveksler på svartebørsen i sentrum av Harare.

Mens kontantkrisen forverres er selv flaskevann og brusflasker umulig å fa tak i hos gateselgere og i butikker. Bare pengevekslere som Nyajena kan unne seg den luksus å kjøpe ei flaske vann fra noen få selgere, som forlanger kontante amerikanske dollar.

– Nok en gang er det vi som er eliten, akkurat som i 2008. Det andre ikke får kjøpt med sine obligajonssedler kan vi bruke våre dollar til å kjøpe. Ja, for mange er situasjonen ille, men for folk som meg er det en gylden tid, sier Nyajena til Bistandsaktuelt.

Selv øl blir nå rasjonert. Det gjør det vanskeligere å drukne sine sorger over landets mistrøstige økonomiske situasjon, som en kunde i en butikk i Harare sier det til Bistandsaktuelt.

 

Vannkanoner mot protester

Folk som har demonstrert mot den forverrede økonomiske situasjonen er blitt møtt med væpnet politi med vannkanoner og køller.

Etter at han erklærte seg som vinner i et omstridt valg tidligere i år har Zimbabwes nye president Emerson Mnangagwa insistert på at landet er åpent for business, og at det har hevet seg til statusen som mellominntektsland.

Men på gata ser bildet helt annerledes ut. Den økonomiske krisa har tatt av i dagene etter at den nye finansministeren kunngjorde sitt «stabiliseringsprogram». Engstelige innbyggere panikkhamstrer basisvarer mens prisene skyter i været og butikkeiere er travelt opptatt med å skifte prislapper på varene.

– Akkurat som i 2008 er det blitt køer over alt. Man hopper bare inn i en nærmeste kø selv om man ikke vet hva folk står i kø etter, sier den 31 år gamle moren Tracy Chitambara fra Harare.

 

Forlanger dollar

Også apotekene har begynt å nekte å ta imot obligasjonssedler, og forlanger betaling i amerikanske dollar. På et tidspunkt ga Zimbabwes apotekforening sine medlemmer ordre om å stenge apotekene på grunn av den galopperende inflasjonen.

Det er systemet med parallelle valutaer som er det største problemet, mener økonomer.

– Det parallelle markedet er ikke bærekraftig og undergraver tilliten. Prisene har skutt i været mens marginene har erodert, sier Denford Mutashu, president i Zimbabwes organisasjon for detaljhandlere.

Publisert: 19.10.2018 08.41.24 Sist oppdatert: 19.10.2018 08.53.45