Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Silvia Izquierdo

Brasil-forsker: - Bekymret for landets framtid

Høyrepopulisten Jair Bolsonaro er langt mer ekstrem enn Donald Trump og Frankrikes Marine Le Pen, mener Brasil-ekspert.

Av NTB Sist oppdatert: 29.10.2018 15.34.34

– Jeg er bekymret for Brasils framtid, sier Gaspard Estrada til nyhetsbyrået TT. Han leder instituttet for Latin-Amerika-studier ved prestisjeuniversitetet Sciences Po i Paris. Kilden til bekymringen er Bolsonaros seier i den avgjørende runden av presidentvalget søndag.

– Han er mye mer ekstrem enn Trump eller for den saks skyld Marine Le Pen. Bolsonaro har blant annet sagt at politiske motstandere skal skytes eller få valget mellom fengsel og eksil.

 

Skremmende uttalelser

Den tidligere militæroffiseren Bolsonaro har sittet i Brasils nasjonalforsamling i nesten 30 år. I denne perioden har han kommet med en lang rekke uttalelser som har opprørt, sjokkert og skremt brasilianere med mer moderate politiske syn.

Flere ganger har han skrytt av militærregimet som hadde makten i Brasil fram til 1985. Hvis noe var galt med militærdiktaturet, så var det at ikke flere kommunister ble drept, har Bolosonaro sagt.

To ganger sa han til en kvinnelig politiker at hun var så stygg at det ikke var verdt å voldta henne. Bolsonaro har også hevdet at en død sønn er bedre enn en som står fram som homofil.

I nyere tid har han moderert seg noe, og i valgkampen lovet han å respektere demokratiet. Men så sent som for en uke siden ga han brasilianere på venstresiden to valg: Fengsel, eller å flytte ut av landet.

 

Kina gratulerte

Til tross for Jair Bolsonaros kraftige kritikk av Kina gratulerte landet mandag Brasils nyvalgte president med valgseieren og oppfordret til videre samarbeid.

Kinas utenrikstalsmann Lu Kang gratulerte på en pressekonferanse Bolsonaro, og sa at Kina vil fortsette å «forsterke gjensidig, gunstig samarbeid og fremme felles utvikling av begge landene til de to folkenes gevinst».

Signalene om fortsatt samarbeid kommer etter at Bolsonaro tidligere har gått hardt ut mot Kinas handelspolitikk, og i februar besøkte han Taiwan, som Kina betrakter som en del av sitt territorium.

Kina har vært Brasils største handelspartner siden 2009.

 

EU forventer arbeid med å styrke demokratiet

Bolsonaro har åpent uttrykt at han beundrer det tidligere militærdiktaturet i Brasil, og han har flere ganger kommet med kommentarer som har blitt beskrevet som kvinnefiendtlige, homofobe og rasistiske.

Mandag svarte en EU-talskvinnen Natasha Bertaud på spørsmål om Bolsonaro er en trussel mot demokratiske verdier.

– Vi respekterer de demokratiske valgene gjort av det brasilianske folket. Brasil er et demokratisk land med solide og sterke institusjoner. Vi forventer at alle fremtidige presidenter fortsetter arbeidet med å konsolidere demokratiet til nytte for det brasilianske folket, svarte hun.

Videre opplyste hun om at EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker begge skal signere et gratulasjonsbrev til Bolsonaro.

Leder for Frankrikes ytre høyre fløy, Marine Le Pen, tvitret lykkeønskninger til Bolsonaro mandag.

Hun skrev videre at Bolsonaro nå må ordne opp i «den veldig skjøre økonomiske, sikkerhetsmessige og demokratiske situasjonen i Brasil», og at hun tolket valgresultatet som at brasilianere har sett seg lei av det hun beskriver som «den utbredte korrupsjonen og skremmende kriminaliteten som blomstret under ytre venstre-regjeringer».

 

Må kjempe for rettigheter

Brasilianere må forberede seg på å kjempe for grunnleggende rettigheter, advarer Amnesty, etter at høyreorienterte Jair Bolsonaro vinner presidentvalget.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International går hardt ut mot valgvinner Bolsonaro og hans budskap i talen han holdt etter at det ble klart at han vant presidentvalget i Brasil søndag.

– Den valgte presidenten har ført en kampanje med et budskap åpenlyst imot menneskerettigheter og har ofte kommet med diskriminerende uttalelser rettet mot forskjellige samfunnsgrupper, heter det i en pressemelding på Amnestys hjemmeside, signert Erika Guevara-Rosas, direktør i Amnesty International.

Organisasjonen ramser opp en rekke grupper som den mener risikerer å miste rettigheter: Urfolk, tradisjonelle landbrukssamfunn, LGBT-grupper og kvinner, i tillegg til alle som aktivister som jobber for sterkere rettigheter for svakerestilte grupperinger, de som jobber for unge og mot rasisme. Ifølge Amnesty er alle i faresonen om Bolsonaros retorikk transformeres til offentlig politikk.

Publisert: 29.10.2018 15.26.01 Sist oppdatert: 29.10.2018 15.34.34