Jemen betegnes nå som «verdens verste humanitære krise» og FN frykter hungersnød etter tre år med intense kamphandlinger mellom den Iran-støttede Houthi-militsen og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia. Her fraktes en skadd jente bort etter et bombeangrep i hovedstaden San´a i fjor høst. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Saudi-Arabia bomber Jemen. Nå skal landet bidra med åtte milliarder nødhjelpskroner

En rekordstor nødhjelps-sjekk fra Saudi-Arabia skal gi humanitærhjelp til millioner av jemenitter i år. Men saudierne har i flere år bombet landet og hindret hjelpearbeidet. «Pr-kampanje» mener Amnestys Tirana Hassan. – Ment å stille de ansvarlige i et bedre lys, sier Nupis Sverre Lodgaard.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 04.04.2018 12.16.55

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) har lovet å bidra med om lag en tredel av det FN mener trengs for å møte de humanitære behovene i Jemen i år.

Før giverlandskonferansen i Genevé ba FN om nesten tre milliarder dollar – nær 24 milliarder kroner – til det krigsrammede landet. Saudi-Arabia og UAE har lovet å bidra med til sammen én milliard dollar, men en rekke analytikere nettstedet Irin har snakket med påpeker at de humanitære behovene ikke ville vært så intense om det ikke var for krigen de to landene bidro til å starte – og opprettholde.

– Det er skrudd at en stor del av nødhjelpsbehovene i Jemen skal betales av en part som har hatt en betydelig rolle i å skape den humanitære krisen. Saudi-Arabia og deres allierte burde gå langt lenger enn å åpne lommebøkene, sier Tirana Hassan, direktør for krisehåndtering i Amnesty International, til Bistandsaktuelt.

 

– Den mørkeste ironi

På telefon fra Paris sier hun at det er bra at kongedømmet bidrar til å finansiere FNs humanitære appell, men påpeker at det er problematisk at landets lederskap bomber Jemen med den ene hånda og bidrar humanitært med den andre:

– Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere gav et betydelig humanitært bidrag i går, men realiteten er at de betaler for en krise de selv har vært med å skape. Dette er den mørkeste ironi. De må stoppe bombingen av infrastruktur og sivile, samt blokaden som gjør det vanskelig å bringe inn humanitær hjelp.

Hassan var selv i Jemen for vel et år siden og beskriver det hun så som forferdelig.

– Nå er situasjonen enda verre. Krigen rammer sivilbefolkningen ekstremt hardt, med drepte og skadede, med underernæring, sult og fravær av de mest grunnleggende tjenester. Et sjekkhefte løser ikke denne krisen.

Hassan sier at Saudi-Arabia bare er en av partene i konflikten og at Amnesty også har avdekket alvorlige menneskerettighetsbrudd fra Houthi-militsen. Hun påpeker samtidig at bakkekamper og luftangrep fra den saudiledede koalisjonen i stor grad har bidratt til at 80 prosent av landets innbyggere nå trenger humanitær hjelp.

Også før krigen brøt ut var Jemen regnet som ett av de fattigste landene i Midtøsten. Nå mangler nesten 18 millioner mennesker sikker tilgang til mat. Mer enn åtte millioner står i fare for å sulte, ifølge Verden matvareprogram (WFP).

 

– En pr-kampanje

Konflikten sto først mellom ulike lokale grupperinger og klaner, men utviklet seg til å bli en stedfortrederkrig der flere sunnimuslimske land gikk til angrep på de Iran-vennlige houthi-opprørerne. Saudi-Arabia, som blant annet støttes av USA, framholder at houthiene får militær støtte av Iran og innledet luftkrigen mot houthiene da de hadde tatt kontroll over hovedstaden San´a i 2015.

– Saudi-Arabia er en av nøkkelspillerne i denne konflikten. Vi vet at koalisjonen har brukt klasebomber som har rammet sivile og sendt hundretusener på flukt, at de blokkerer humanitær tilgang i havnebyen Hodeida. Det er en skjebnens ironi at de samtidig skal bidra med slike store nødhjelps-summer, sier Tirana Hassan.

Hun sier nødhjelp ikke kan brukes til å hvitvaske kongedømmets rolle, og mener milliardfinansieringen er del av en nøye planlagt pr-strategi rettet mot Vesten.

– Slike summer blir selvfølgelig positivt mottatt og landet bruker sine finansielle muskler for å forsøke å renvaske seg. Men en pr-offensiv med sjekkhefte bidrar ikke til å endre realitetene på bakken. Landet må stoppe krigføringen og starte en politiske dialog. Det er den eneste løsningen på den humanitære katastrofen.

Samme dag som beslutningstagere var samlet i Genevé ble mange drept i et bombeangrep i havnebyen Hodeida. Den saudiledede koalisjonen antas ifølge NTB å ha stått bak angrepet. FNs barnefond melder at det var en rekke barn i bygningen som ble rammet og betegner flyangrepet som «ett av de dødeligste» mot mindreårige på lang tid. Også Flyktninghjelpen og Røde Kors har påpekt den umenneskelige situasjonen for sivile og kom i forkant av giverlandskonferansen med advarsler om at penger ikke er nok for å stagge lidelsene.

– For hver dag som går blir situasjonen verre. Folk dør av sykdommer som kan forhindres, og av mangel på mat, vann og strøm, sier Røde Kors' generalsekretær Bernt Apeland i en pressemelding, mens Flyktninghjelpens Jan Egeland peker på at organisasjonene trenger hjelp til å få nødhjelp inn i landet.

– Framfor alt trenger vi en slutt på økningen i antall land som selger våpen og bomber som blir brukt mot sivile samtidig som de lover penger i et forsøk på å holde dem i live, sier Egeland i en pressemelding.

 

– Amerikanske offiserer bistår

Også Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitiske institutt (Nupi) peker på dobbeltmoralen ved at Saudi-Arabias skriver under på et sjekkhefte med den ene hånda og sender missiler mot sivile med den andre.

– Det er et stort beløp. Oppsiden er at pengene går gjennom FN, men det blir viktig at pengene gis til de som trenger det mest. Her er det jo blant annet Saudi-Arabia som setter vilkårene for dét gjennom krigføringen, sier Lodgaard til Bistandsaktuelt.

«Og nedsiden», fortsetter seniorforskeren:

– Det er at de to landene fortsetter krigen, en angrepskrig som er en av de største forbrytelsenen folkeretten kjenner. Det er dette som har skapt denne humanitære katatrofen. Hovedsaken i denne historien er ugjerningen, og den humanitære innsatsen er en bisak som nok er ment for å stille de ansvarlige i et bedre lys.

Norske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, men Norge har nå stanset alle våpeneksport til landet som sammen med sammen Saudi-Arabia anklages for krigsforbrytelser i Jemen. Også Tyskland har stanset salg av alt militært utstyr til land som er involvert i krigen, men i USA har president Donald Trump flere ganger skrytt av de store våpensalgene til Saudi-Arabia. Nylig ga Trump-administrasjon grønt lys til salg av militærutstyr for en milliard dollar til landet. Nupi-forsker Lodgaard sier «den saudiske verktøykassa» for krigsengasjementet i Jemen har to viktige instrumenter:

– Det er penger og støtte fra USA. Bombeflyene kommer fra USA og amerikanske offiserer bistår i det saudiske flyvåpenets hovedkvarter. Hadde det ikke vært for den amerikanske støtten tviler jeg på at Saudi-Arabia hadde hatt selvtillit nok til å starte og fortsette krigshandlingene. Godt diplomati er mangelvare i Saudi-Arabia, og det er dét som trengs for å bringe denne krigen til opphør.

Saudi-Arabia bruker sine finansielle muskler for å forsøke å renvaske seg

Tirana Hassan i Amnesty International.

Hadde det ikke vært for USAs støtte tviler jeg på at Saudi-Arabia hadde hatt selvtillit nok til å starte krigen

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Nupi.

Aftermath, Other, Automobiles, TPT, TPTPIX, Cars, Car wreck, Automobile, Dent, Disintegration, Wreckage, Wreck, Blemished, Wrecked, Defigured, Mangled, Defaced, Damage, Condition, Car, Motor vehicle, Vehicle, Transport, BestPictures, Keyworded Pics, AdministrativeKeywords, KYWD, Synonym, Keyword, Defence, Warfare, Airstrike, Blast, Under attack, Conflict, Under fire, Bomb blast, Bomb attack, Military operation, Unrest, Air assault, Air raid, Bombardment, Air-raid, Armed combat, War, Bombing, Military campaign, Armed Conflict, Explosion, Rubble, Debris, human beings, Human Being, Person, People, KYWD SK, Middle Eastern, Yemeni, Nationality, View from above, Photographic composition

Gjennom tre år har den saudiledede koalisjonen med støtte fra USA bombet Jemen. Her leter sivile etter overlevende etter et flyangrep i San'a i 2015. Siden den gang har den humanitære situasjonen gått fra vondt til verre. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

– Dette er verdens verste humanitære krise og det er helt essensielt at sivile får beskyttelse og at det gis humanitær tilgang, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide etter å ha annonsert ny nødhjelp til Jemen. Foto: Espen Røst

Nytt norsk Jemen-bidrag

FN ber om 24 milliarder kroner – 2400 millioner kroner – til nødhjelpsarbeidet i Jemen i år. Norge bidrar med 170 millioner kroner.

Det kunngjorde utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på giverlandskonferansen i Genève. I tillegg bidrar Norge med 40 millioner kroner gjennom FNs nødhjelpsfond.

Drøyt 16 milliarder kroner ligger på bordet etter konferansen for det FNs generalsekretær har omtalt som «verdens verste humanitære krise». FN har dermed fått lovnader om to tredeler av de 24 milliardene de har bedt giverne om.

– Norge var en av de største bidragsyterne til nødlidende i Jemen i 2017. Jeg er glad for at vi vil opprettholde et høyt nivå på bistanden i 2018, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NTB som påpeker at Norge i fjor ga om lag 250 millioner kroner til nødhjelpsarbeid i Jemen.

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 04.04.2018 12.16.53 Sist oppdatert: 04.04.2018 12.16.55