Utenriksminister Ine Eriksen Søreide vil støtte opp om Afrikas ønske om å bevege seg fra bistand til næringsliv. Foto: Espen Røst

Vil at norske selskaper fremmer Afrikas «blå økonomi»

– De største mulighetene i Afrika er blå. Med tusenvis av mil med kyst og flere store innsjøer representerer en blå økonomi fantastiske muligheter, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide da hun torsdag åpnet Norwegian-African Business Association-konferansen i Oslo.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 08.11.2018 09.48.57

Styrking av fiskerisektoren, investeringer i oppdrett, kampen mot plastforurensning og ulovlig fiske inngår i en samlet norsk strategi.

– Vi må få den riktige balansen mellom produksjon og beskyttelse. Vi bør høste havets ressurser og samtidig sikre verdenshavene for framtidige generasjoner, sa Eriksen Søreide.

Hun mener at norske selskaper har den riktige erfaringen og kompetansen til å bidra til å utvikle en blå og fiskeribasert økonomi i Afrika.

– I løpet av de kommende 30 årene er det ventet at verdens befolkning vil vokse med to milliarder mennesker. Mye av denne veksten vil skje i Afrika. Det betyr at andelen mat og andre ressurser som kommer fra havet vil måtte øke betydelig for å møte den økende etterspørselen, påpekte utenriksministeren.

– Vi er nødt til å stanse nedbrytingen av verdens maritime økosystemer, samtidig som vi øker deres produktivitet.

Eriksen Søreide mener en omfattende og global styring av verdens maritime ressurser må til.

I sin tale viste hun til at flere av Norges største selskaper har en betydelig del av sin virksomhet i Afrika.

– De ønsker å utvide i Afrika ettersom kontinentet vokser økonomisk, sa hun.

 

Publisert: 08.11.2018 09.42.14 Sist oppdatert: 08.11.2018 09.48.57