Senegals spillere jubler etter å ha vunnet borte mot Sør-Afrika i kvalifiseringen til VM i Russland. Senegal har et sterkt mannskap. Mange tror og håper at de kan gå langt i sommerens fotball-VM.

Foto: NTB scanpix

Her er de tropiske VM-outsiderne

Nå er fotball-VM i gang! Kan Nigeria, Senegal eller Peru overraske? Eller hva med Costa Rica? Bistandsaktuelts VM-guide - for deg som har et fotballhjerte som banker for outsidere i «det globale Sør».

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 12.06.2018 09.53.42

Selvsagt er det fotballstormakter som Tyskland, Spania og Brasil som er favoritter. Men det skjer alltid store overraskelser i fotball-VM. Og muligens er det i dette VM at et afrikansk lag endelig slår skikkelig til og går til en semifinale eller kanskje til og med til en finale? Millioner i Egypt, Nigeria, Senegal, Tunisia og Marokko håper det.

Eller blir det Iran, Asias beste lag, som kommer til å overraske? Eller kanskje lilleputten Costa Rica fra Mellom-Amerika klarer å gjenta suksessen fra forrige VM, der landet gikk til kvartfinale, blant annet etter å ha slått lag som Italia, Hellas og Uruguay?

32 lag deltar, fordelt på åtte puljer. To lag går videre fra hver pulje. I Bistandsaktuelts VM-guide får du vite litt mer om lagene fra «Sør». Her fokuserer vi særlig på de afrikanske lagene og de litt mindre kjente lagene fra Latin-Amerika.  

 

Afrikanske lag:

 

Nigerianske fans følger spent med under en av landslagets kamper. Nigeria er et av verdens mest fotballinteresserte land og millioner av nigerianere kommer til å følge hvert spark på ballen under VM. Foto: NTB scanpix/ Issouf Sanago

 

Nigeria

Nigeria har tradisjonelt vært en stormakt i afrikansk fotball, og mange har tidligere spådd at oljestaten vil bli det første afrikanske landet til å vinne VM. Men til tross for overflod av talent har de måttet nøye seg med å komme 8-delsfinalene 3 ganger, i 1994, 1998 og i 2014. Årene etter forrige VM har imidlertid vært magre for «Super Eagles». Til stor sorg for befolkningen i verdens kanskje mest fotballgale land (i en undersøkelse svarte rundt 85 prosent at de er opptatt av fotball).

Men kanskje har Nigeria nå et nytt storlag på gang. Nigeria vant sin kvalifiseringspulje foran Zambia. Den tyske treneren Gernot Rohr har fått orden på forsvaret og mer struktur i angrepsspillet. Nigerias tropp er den yngste i VM. Anført av Arsenals Alex Iwobi og Chelsea-spilleren Victor Moses er «Super Eagles» et effektivt kontringslag. Sentralt på midten tilfører Kina-proffen John Obi Mikel, tidligere Lyn (!), Manchester United og Chelsea, ro og rutine.

Nigeria er havnet i gruppe D sammen med Argentina, Island og Kroatia. En tøff pulje. Trolig vil Nigeria og Kroatia slåss om 2.-plassen i pulja. Går laget videre fra gruppespillet kan alt skje.

Fifa-ranking: 48

Plassering på FNs Human Development Index: 152

 

Egypt

«Faraoene» er et robust lag som slipper inn lite mål. Lagleder, argentineren Hector Cuper, er blitt kritisert for sitt fokus på defensiv organisering, men det har utvilsomt gitt resultater. Egypt er sterke på dødballer, og de fleste som er interessert i engelsk fotball vet at West Brom’s høyreiste midtstopper Ahmed Hegazi er svært målfarlig når han kommer opp på cornere og frispark. For å få angrepsspillet til å flyte er Egypt imidlertid helt avhengig av at den store stjernen Mohamed Salah blir friskmeldt.

Hele landet holdt pusten da Liverpools lynving gråtende måtte byttes ut etter få minutter i Champions League-finalen på grunn av en skulderskade. Det er fortsatt uklart om Salah blir klar til VM.  «Alle» i Egypt har en mening om Salah sin helse, og skulderen hans er utvilsomt den mest omtalte skulderen i landets lange historie. Fotballinteressen i Egypt er rett og slett enorm, og det har den vært lenge. Landet deltok i VM så tidlig som i 1934. 

Skulle Salah måtte stå over en kamp eller to vil mye av det offensive ansvaret falle på Mahmoud Hassan Trézéguet, en målfarlig spiller som liker å utfordre motstanderens forsvarsspillere. Egypt er i pulje med Russland, Saudi-Arabia og Uruguay. Uruguay tar nok førsteplassen, men Egypt kan fort slå både Russland og Saudi-Arabia. Kampen mot Russland blir trolig et nøkkeloppgjør.

Fifa-ranking: 45

Plassering  på FNs Human Development Index:111

 

Slik ser det ut på Egypts treninger før VM. Hele Egypt håper at lagets store stjerne Mohamed Salah skal bli kvitt skulderskaden og kunne spille i VM. Foto: NTB scanpix/Mohamed Abd El Ghany

 

Tunisia

Det er 12 år siden Tunisia var med i VM sist, men landet har stolte VM-tradisjoner. I 1978 ble Tunisia det første afrikanske landet til å vinne en kamp i et VM-sluttspill da de slo Mexico 3-1. Troppen til VM i Russland består av spillere som spiller i Afrika, i Midtøsten og Frankrike. Tunisia slipper inn lite mål og er først og fremst et solid kollektiv.

Naïm Sliti and Wahbi Khazri må ta hovedansvaret for det offensive spillet og savnet etter den kneskadde Youssef Msakni vil trolig bli stort. Tunisia var også uheldige med trekningen og havnet i pulje med England, Belgia og Panama. De får en tøff start på mesterskapet når de møter England mandag 18. juni.

Det vil være en stor overraskelse hvis de klarer å gå videre fra puljespillet, men Tunisia er et robust lag. Får de en god start, så kan «Kartagos ørner» overraske.

Fifa-ranking: 21

Plassering på FNs Human development Index: 97

 

Marokko

Mens Norges sensasjonelle seier i sluttminuttene mot Brasil i VM-98 utløste totalt unorske gledesscener over det ganske land, utløste «Drillos» historiske seier landesorg i Marokko. Resultatet betød nemlig at «Atlas-løvene» ble slått ut. 98-laget deres var meget godt, og Norge var svært heldige som spilte 2-2 mot dem i gruppespillet.

Men nå er de tilbake i fotballens aller gjeveste turnering. Denne utgaven av det marokkanske landslaget trenes av franske Herve Renard, og det er et lag som nesten ikke slipper inn mål. På midten er det Ajax-stjernen Hakim Ziyech som styrer. Han ble kåret til årets spiller i Nederland denne sesongen.

Det er rett og slett et svært solid marokkansk lag som reiser til Russland. Marokko har imidlertid havnet i en tøff pulje, med Spania, Portugal og Iran. Spania vinner trolig pulja, men Marokko kan slå både Portugal og Iran. Så «Atlas-løvene» har definitivt muligheter til å avansere videre fra puljespillet.

Fifa-ranking: 41

Plassering på FNs Human development Index: 123

 

Senegal

Senegal er et at tre afrikanske lag som har nådd en kvartfinale i VM, i 2002 da de til slutt ble slått ut av Tyrkia. Mange håper at Senegal kan gå langt i Russland også. Det er massevis av talent, fart, teknikk og kraft i troppen som trener Aliou Cissé har tatt ut. I forsvaret er 1,95 høye Kalidou Koulibaly sjef. Han har hatt en strålende sesong i Napoli. Midtbanen er fysisk sterk, men mangler nok litt kreativitet.

Offensivt vil mye ansvar bli lagt på Liverpool-stjerna Sadio Mane. Det er viktig for Senegal at han er skadefri og i form. Men Senegal har også angrepsspillere som Milans Mbaye Niang og Monaco-angriperen Keita Baldé. Hvis denne trioen er i godlune, kan de skape problemer for absolutt alle lag i VM.

Senegal er i pulje med Colombia, Polen og Japan. Dette er en åpen pulje, og har Senegal litt flyt går de videre.

Fifa-ranking: 27

Plassering på FNs Human development Index: 162

 

Asiatiske lag:

Iran

Fotball er ekstremt populært i Iran, og hele landet kommer til å stå bom stille når landslaget spiller. Trener Carlos Queiroz har skapt et lag som er bunnsolide defensivt. De spilte 12 kvalik-kamper uten å slippe inn et eneste mål og vant sin kvalifiseringsgruppe overlegent.

Men de er også skarpe når de kontrer. I angrep har de blant annet AZ Alkmaar-spilleren Alireza Jahanbakhsh som med 21 mål ble toppskårer i den nederlandske toppdivisjonen.

Sardar Azmoun, som til daglig spiller ball i russiske Rubin Kazan, er også en meget god spiller. Men Iran har havnet i en uhyre tøff gruppe, med Spania, Portugal og Marokko. Allerede i første kamp møter Iran Marokko i noe som trolig blir en nøkkelkamp for begge lag. 

Fifa-ranking: 37

Plassering på FNs Human development Index: 69

 

Latinamerikanske lag:

 

Jefferson Farfan jubler etter å ha skåret for Peru i kvalifiseringskampen mot New Zealand. Peru er ranket som nummer 11 i verden og kan fort gjøre det meget godt i VM. Foto: NTB scanpix/Luca Gonzales. 

Peru

Alle godt voksne fotballinteresserte husker hvordan Teofilo Cubillas hamret inn mål for Peru under VM i 1978. I min vennegjeng gikk det rykter om at flere keepere hadde måttet bøte med livet etter å ha bli truffet av prosjektilene fra den peruanske stjerna.  

Nå er Peru, «De rødhvite», endelig tilbake i VM og hele Peru står bak laget. Laget har blitt bedre og bedre de siste to årene, Peru har ikke tapt på 14 kamper. De spiller ballbesittende fotball med mye kortpasninger, men er sårbare på dødballer mot.  

Flamenco-spilleren Paolo Guerrero er den største stjerna. Peru er i gruppe med Frankrike, Danmark og Australia. Argentina vil høyst sannsynlig vinne gruppa. Men Peru vil trolig kjempe om andreplassen med Danmark, som de møter i sin første kamp. Vinner Peru den, går de trolig videre. 

Fifa-ranking: 11

Plassering på FNs Human development Index: 87

 

Colombia

Colombia kom til kvartfinalen under forrige VM, men imponerte ikke under kvalifiseringen til Russland-VM. De har utvilsomt fortsatt et meget godt lag med Bayern Münchens James Rodríguez og Monacos Rademel Falcao som de største stjernene. Fungerer samspillet mellom disse to kan Colombia gjøre det bra denne gangen også.

De er i en ganske åpen gruppe med Senegal, Polen og Japan, men Colombia forventer nok å gå videre.   

Fifa-ranking: 16

Plassering på FNs Human development Index: 95

 

Costa Rica

Costa Rica var forrige VMs store sensasjon. De vant en beintøff pulje med Uruguay, England og Italia og gikk helt til kvartfinalen hvor de ble slått av Nederland. Det spørs om de klarer å gjenta den bragden, men Costa Rica har et godt lag denne gangen også. De gjorde en bunnsolid kvalik og var klare for VM med to kamper igjen å spille.

Real Madrid-keeper Keylor Navas er selvsagt viktig, men Costa Rica har også mye fart og teknikk å by på fremover. Bryan Ruiz, som spiller for portugisiske Sporting, er sentral for lagets angrepsspill. Marco Ureña, som spiller for San Jose Earthquakes i den amerikanske ligaen, gir laget gjennombruddskraft.

Brasil vinner nesten helt sikkert puljen, men Costa Rica kan fort gå videre på bekostning av Serbia og Sveits.

Fifa-ranking: 23

Plassering på FNs Human development Index: 66

 

Mexico

Laget kvalifiserte seg relativt lett til VM, og mange meksikanere drømmer om at landslaget nå endelig skal markere seg igjen. Mexico har mange spillere med solid erfaring fra Europa, samtidig som de fortsatt ikke er blitt gamle og trege.

Spillere som Guillermo Ochoa, Héctor Moreno, Héctor Herrera and Javier Hernández. De har også med seg den svært lovende vingen Hirving “Chucky” Lozano som spiller for PSV Eindhoven. Han er blant annet blitt linket til Chelsea.

Mexico spiller offensiv og leken fotball, de kan fort bli en av VMs positive overraskelser. Vi må regne med at Tyskland går videre fra pulja, men Mexico er favoritter til å ta seg videre på bekostning av Sverige og Sør-Korea.

Fifa-ranking: 15

Plassering på FNs Human development Index: 77

 

Panama

Panama har kvalifisert seg til et fotball-VM for første gang. Laget er først og fremst solide bakover. Midtstopper Roman Torres er en nøkkelspiller. Panama, som nylig tapte 1-0 for Norge, bygger spillet sitt på å ligge kompakt defensivt og satse på raske kontringer når de får muligheten. Men de er i en knallhard pulje, med England, Belgia og Tunisia. Det vil være en sensasjon hvis de går videre.

Fifa-ranking: 55

Plassering på FNs Human development Index: 60

 

Argentina, Brasil og Uruguay

Alle disse tre er utviklingsland i mellominntektsklassen og hører hjemme i Sør-Amerika, men fotballmessig er de stormakter. Brasil og Argentina er blant favorittene til å vinne hele VM.

 

Brasil har et lag uten svakheter. Etter en dårlig start lekte brassene seg gjennom kvalifiseringen. Brasil er bookmakernes favoritt, og hvis Neymar og co finner rytmen blir de fryktelig, fryktelig vanskelige å slå.

Fifa-ranking: 2

Plassering på FNs Human development Index: 79

 

Argentina har verdens beste fotballspiller på laget, Lionel Messi. Og han vil få støtte av klassespillere som Manchester Citys Aguero, De Maria fra PSG og Higuain fra Juventus. Men spørsmålet er om laget er godt nok bakover? Mascherano (nå kinesisk fotball, eks-Barcelona og Liverpool) og Otamendi fra City er gode, men holder ikke lenger helt toppklasse.

Fifa-ranking: 5

Plassering på FNs Human development Index: 45

 

Uruguay. Det er få land utrykket " å bokse over sin vektklasse" passer bedre på enn Urugua,. Med drøyt 3.5 millioner innbygger klarer de å være en toppnasjon i forball. Denne utgaven av landslaget har svært, svært gode angripere. Luis Suarez (Barcelona) og Cavani (PSG) er verdensklasse. Men Uruguay mangler nok noe bredde og rutine i spillerstallen til å regnes som en av de største favorittene. Oppkjøringen til VM har også gitt blandede resultater. 

Fifa-ranking: 14

Plassering på FNs Human Development Index: 79

 

Les også:

Fotballspiller vinner valget i Liberia

United-stjerne vil endre verden - gir av egen inntekt

Omfattende svindel i kristen idrettsorganisasjon

 

 

Meld deg på Bistandsaktuelts nyhetsbrev. Hold deg orientert om det som skjer innen bistand og utviklingspolitikk.
Publisert: 12.06.2018 09.53.41 Sist oppdatert: 12.06.2018 09.53.42