James Oatway

Den tidligere barnesoldaten befinner seg i en Unicef-leir der han får opplæring. Foto: James Oatway / Unicef

Foto: James Oatway

Han ble bortført og tvunget til å drepe

Moses* er en tynn gutt på 17 år med et sjenert smil og et snilt ansikt. Litt keitete er han også, som de fleste andre tenåringsgutter. Det er vanskelig å forestille seg at han skulle ha drept noen med machete. Men det har han.

Av James Oatway /Bunia, DR Kongo Sist oppdatert: 31.05.2018 07.17.58

Første gang jeg møtte ham var i et yrende klasseværelse hvor han forsøkte å lære seg å sy klær sammen med andre tenåringer. Ungdommene jobbet i små grupper, noen med symaskiner, andre med å måle og tegne mønstre. Men de siste fire årene, helt fram til ganske nylig, har livet vært helt annerledes.

En dag Moses og to venner gikk i åkrene nær landsbyen sin, fikk de øye på bevæpnede menn. Først trodde de at de var fra den kongolesiske hæren. Men mennene tok dem til fange, bandt dem og førte dem inn i bushen for at de skulle slutte seg til Herrens motstandshær (LRA). Han var da tretten år og endte opp med å tilbringe tre år blant disse lysskye opprørerne.

 

Slaver og soldater

– Jeg husker ikke helt hvor mange mennesker jeg har drept, men jeg tror det er færre enn 10, forteller han.

I begynnelsen var guttene bare som slaver for opprørerne: De laget mat for dem, vasket klærne deres og bar oppakningen deres. Det var beinhardt arbeid, siden opprørerne beveget seg over store avstander gjennom tett skog, for det meste om natten.

De dro frem og tilbake mellom DR Kongo og Sør-Sudan, aldri mer enn noen få dager i samme leir. Etter åtte måneder antok arbeidet en annen karakter.

– Vi ble beordret til å være med en gruppe menn som skulle angripe folk på veien og robbe dem. Vi stoppet en ung mann i en bil. Mannen bønnfalte meg om ikke å drepe ham. Han sa jeg kunne ta alt bare jeg lot ham være. Jeg skøyt ham to ganger i brystet. Det var ordrene mine, og sjefen sa jeg hadde gjort en svært god jobb, sier Moses.

Sjefen han snakker om er en mann kjent som «Doktor». Moses forteller levende og detaljert om noen av de grusomme ritualene han så Doktor utføre:

– Doktor kunne velge hvem som helst av oss. Han kunne drepe ham og skjære av hodet hans. Så ville han gå rundt med hodet hans i handa og drikke mannens blod. Noen ganger kunne han skyte mannen, andre ganger brukte han kniv. Dette gjorde han for å få åndelige krefter. Slik drepte han Michel og Blandine.

 

Valgte å flykte

En kveld i 2016 foreslo Moses for en venn at de skulle flykte. De ventet til det ble sent på natt før de begynte å løpe. De var fremdeles bevæpnede og i uniformer. Da de kom frem til en landsby i Den sentralafrikanske republikk, ble de tatt av landsbyboerne og fengslet. Heldigvis for Moses ble han overlevert til FN, som sendte ham med helikopter til et transittsenter i Sør-Sudan. Der fikk han mye oppfølging og rådgivning. Deretter ble han sendt til et UNICEF-støttet senter i Bunia, hvor han og andre barn, som er ofre for krigen i regionen, har fått beskyttelse.

Mange av de andre barna er foreldreløse eller har kommet bort fra familien sin i kaoset da de flykte fra volden. På senteret lærer de seg fag som snekring og sying, for å klare å få seg en inntekt. Folk fra organisasjonen prøver også å spore opp Moses’ familie mens de forbereder ham på å bli reintegrert i samfunnet.

– Jeg liker meg her, sier Moses.

– Men nå ønsker jeg bare å finne moren min og bli ferdig med opplæringen.

 

*For å beskytte barna har navnene deres blitt endret.

Publisert: 31.05.2018 07.17.58 Sist oppdatert: 31.05.2018 07.17.58

Du må gjerne legge inn din egen kommentar i disqus under. Alle innlegg må signeres med fullt navn. Anonyme innlegg fjernes. Vi aksepterer heller ikke innlegg med lenker til andre sider.