Habiba Suleiman Seif er en av 20 malaria-overvåkere som jobber med å utrydde malaria på Zanzibar. På hvert hjemmebesøk testes alle familiemedlemmene for malaria. Foto: Sofi Lundin

Barnemorderens store skrekk

– Jeg gir meg ikke før malaria er helt borte fra Zanzibar, forsikrer Habiba Suleiman Seif.

Av Martin Skjæraasen Sist oppdatert: 02.11.2018 06.55.01

Hun er et sjelden syn, den 32-år gamle helsearbeideren fotojournalist Sofi Lundin møtte for Bistandsaktuelt tidligere i år.

Zanzibars eneste kvinnelige motorsyklist kjører rundt på øya for å bekjempe malaria, utstyrt med smarttelefon, nettbrett, malariatester og medisiner. Hun reiser fra hjem til hjem for å behandle malaria-pasienter og forebygge nye malariautbrudd.

– Vi må vite om malariaen er lokal eller om den kommer utenfra. Er den lokal må vi finne kilden og sørge for at den fjernes, fortalte hun fotojournalist Sofi Lundin i en reportasje fra Zanzibar tidligere i år.

Som en av øygruppas 20 malaria-overvåkere, deltar hun i en strid som ser ut til å gå mot seier. Moskito-myggen med den dødbringende parasitten forekommer nå mye sjeldnere enn før – ikke bare på Zanzibar, men også globalt.

 

Den store barnemorderen

«Den store barnemorderen ble den kalt», sykdommen som ved tusenårsskiftet krevde ifølge WHO omlag 839 000 årlige ofre på verdensbasis. De fleste var barn. Ingen sykdommer tok livet av like mange barn som malaria.

I tillegg til de menneskelige kostnadene, påførte sykdommen utviklingsland økonomiske tap på milliarder av dollar hvert eneste år. Malaria holdt barn hjemme fra skolen, og arbeidere og bønder borte fra jobb. Sykdommen tærte på helsebudsjetter og skremte vekk turister.

 

Dødstallene halvert

Men siden slutten av 1990-tallet er antallet malaria-relaterte dødsfall nesten halvert, til 445 000 i 2016. En av de viktigste årsakene er at stadig flere sover under impregnerte myggnett. Dessuten har tilgangen til malariamedisiner til smittede blitt mye bedre.

Mye av æren for resultatene kan tilskrives internasjonalt samarbeid og bistand. Roll Back Malaria-initiativet og Det globale fondet mot aids, tuberkulose og malaria har spilt en nøkkelrolle i samarbeidet med nasjonale helsemyndigheter i utviklingsland. Disse initiativene har kanalisert store pengesummer til kampen mot parasitten.

I stadig flere land er sykdommen nesten eller helt utryddet. På begynnelsen av 2000-tallet var eksempelvis halvparten av alle barn på Zanzibar malariasmittede. I dag er tallet redusert til under én prosent.

 

Kampen har stagnert

Likevel er malaria fortsatt et enormt problem i mange land. Særlig i Afrika, hvor så mange som 90 prosent av alle malariadødsfall inntreffer. Nigeria, kontinentets mest folkerike land, rammes aller verst. Én av fire som dør av malaria, er fra Nigeria.

Nylig advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at kampen mot malaria står i fare for å stagnere. Etter mange år med sammenhengende nedgang, økte antallet smittede igjen i 2016. Heldigvis steg ikke antallet dødsfall, og man vet foreløpig ikke om det er en varig oppgang man er vitne til.   

Hva som er årsaken til økningen av smittede er ekspertene usikre på. Men de utelukker ikke at klimaendringene og høyere temperaturer kan være en faktor. Falske legemidler er også et voksende problem, ifølge WHO. Organisasjonen anslår at omkring 11 prosent av alle medikamenter i utviklingsland er falske og i verste fall livsfarlige.

Kriser og konflikter gir også grobunn for sykdom. Malaria har nå kommet tilbake til Venezuela, som ble erklært malaria-fritt i 2016. I fjor ble det rapportert om 406 000 malariatilfeller i det kriserammede landet. 

Slik så Bistandsaktuelts forside ut i mars-utgaven fra 2009.

Publisert: 02.11.2018 06.55.00 Sist oppdatert: 02.11.2018 06.55.01