FNs generalsekretær António Guterres nominerer Chiles ekspresident Michelle Bachelet som kandidat til den ledige stillingen som FNs menneskerettssjef. Foto: UN Photo/Evan Schneider

Bachelet nominert til å bli FNs menneskerettssjef

FNs generalsekretær António Guterres nominerer Chiles ekspresident Michelle Bachelet som kandidat til den ledige stillingen som FNs menneskerettssjef.

Av NTB Sist oppdatert: 09.08.2018 05.49.55

Landene i FNs hovedforsamling skal stemme over nominasjonen fredag. Ifølge nyhetsbyrået AP er det så godt som sikkert at Bachelet blir godkjent.

Bachelet var Chiles president fra 2006 til 2010 og igjen fra 2014 til i år. Hun har også vært forsvarsminister og helseminister og kan nå ta over som FNs menneskerettssjef etter Zeid Ra'ad al-Hussein, som har hatt vervet i fire år.

 

Frittalende

Den ganske frittalende Zeid Ra'ad al-Hussein har sagt at han ikke søker fornyet mandat fordi han ikke tror stormakter som USA og Kina ønsker å ha ham der lenger. Zeid går av 31. august.

Den avtroppende menneskerettssjefen er jordansk diplomat og medlem av landets kongefamilie. Han har kritisert menneskerettsbrudd både i Myanmar, Ungarn, Syria og USA.

– Ingen respekterer deg for å tie stille, sa han i sin avskjedstale.

 

Pinochets regime

Den 66 år gamle sosialisten Bachelet var i sin tid aktiv motstander av general Augusto Pinochets regime i Chile.

Senere ble hun selv president i to perioder, avbrutt av en periode som leder for FNs kvinneorganisasjon UN Women.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley oppfordrer Bachelet til å «unngå tidligere feil» – trolig med henvisning til Zeids periode som menneskerettssjef.

USA trakk seg fra FNs menneskerettsråd tidligere i sommer, og begrunnet avgjørelsen blant annet med at rådet angivelig kommer med ensidig kritikk av Israel.

Publisert: 09.08.2018 05.43.50 Sist oppdatert: 09.08.2018 05.49.55